Za samostojen vinorodni okoliš tudi člani Kmetijske zadruge Ormož

Kmetijska zadruga Ormož združuje 320 kooperantov iz tega vinorodnega področja

Prlekija-on.net, petek, 20. maj 2011 ob 15:51
Jeruzalem

Jeruzalem

Kmetijska zadruga Ormož, ki vključuje 320 kooperantov vinogradnikov, je na današnjem skupnem srečanju vinogradniškega odbora, kateremu so se pridružili tudi predstavniki Vinogradniške zadruge, izrazila podporo pobudi, da postane Jeruzalem samostojni vinorodni okoliš.
Glede na to, da njihovi člani na 300 hektarjih površin, pridelajo cca. 2500 ton grozdja, se sprašujejo, kako je mogoče, da nekdo predlog zakona ocenjuje kot slab, z vidika razvoja lokalnega okolja.

Dejstva namreč kažejo, da je njihov položaj, predvsem malih pridelovalcev, danes boljši kot kadarkoli, to pa predvsem zaradi dolgoročnih pogodb, ki jih imajo pridelovalci danes za odkup sklenjenih z največjo kletjo v tem okolišu. Kot korektne ocenjujejo današnje cene grozdja, ki danes znašajo več kot 60% več, kot pred letom 2009, ter so zaščitene z dolgoročnimi pogodbami o sodelovanju. Pogodbe, ki so sklenjene, so po njihovem mnenju za pridelovalca tega področja tako še posebej stimulativne.  Povsem napačna je po njihovem ocena, da se s sprejetjem zakona ustvarjajo fevdalni odnosi. Nasprotno so prepričani, da bi nov okoliš njihov položaj na trgu samo še izboljšal, lokalni skupnosti pa prinesel možnost dodatnega razvoja, ki bi imel gotovo tudi zanje pozitivne sinergične učinke.

Prednosti in ugodnosti, ki jih imajo danes, so pripravljeni v postopku sprejemanja zakona vsem, ki bi jim morali prisluhniti, tudi predstaviti. Pri tem so omenili predvsem predstavnike lokalnih skupnosti, saj ne morejo razumeti njihovega stališča, da bi sprememba zakona prinesla subjektom v občinah predvsem težave in nikakršnih koristi.

Kkooperanti Kmetijske zadruge Ormož


Več v Gospodarstvo