V Sloveniji ne pridelamo dovolj špargljev

11. dan špargljev v Celju

Prlekija-on.net, torek, 24. maj 2011 ob 19:301
Ogled nasadov špargljev

Ogled nasadov špargljev

Pred dnevi so Slovensko združenje za integrirano in ekološko pridelavo zelenjave, Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti v Celju in KGZS-Zavod CE organizirali 11. dan špargljev na Šoli za horikulturo in vizualne umetnosti Celje. Namen dogodka je bil predvsem navdušiti pridelovalce zelenjave iz integrirane pridelave za pridelavo špargljev, saj v Sloveniji ne uspemo pridelati dovolj špargljev in zadovoljiti povpraševanja slovenskih kupcev.

Dogodka se je udeležilo več kot 70 udeležencev, ki so pridobili koristne informacije o pridelavi špargljev v integrirani pridelavi. Igor Škerbot, svetovalec specialist za kmetijstvo iz KGZS-Zavod CE, je udeležencem predstavil izzive in priložnosti za integrirano pridelavo špargljev, Rafael Hrustel iz Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje pa jim je predstavil možnosti uporabe orodij in strojev za pridelavo špargljev.

Udeleženci so si ogledali tudi nasad beljenega in zelenega šparglja, ki ga je Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti zasnovala v letu 1997. Gre za špargljišče z enoletnimi korenikami, ki so jih uvozili iz Belgije in jih pridelujejo po načelih integrirane pridelave. Prav tako so na dogodku udeleženci lahko tudi okusili šparglje v različnih kulinaričnih dobrotah in tako dobili ideje za pripravo špargljev.

Šparglji so prva vrtnina spomladi, ki je v zadnjih letih vse bolj cenjena tudi v Sloveniji in iz katere lahko pripravimo okusne in zdrave jedi. Vsebujejo namreč veliko zdravju prijaznih sestavin. Znan je kot rastlina, ki po zaužitju deluje kot diuretik, ki pospešuje odvajajne vode, vsebuje pa tudi veliko glutationa, antioksidanta, ki ima vlogo pri zaščiti telesa pred prostimi radikali. Ob divjih poznamo še gojene zelene in bele ter redkejše belo-vijolične in zeleno-vijolične. Zeleni vsebujejo več vitaminov in mineralov kot beli, medtem ko so beli nežnejšega okusa. Njihova sezona se začne z aprilom in traja vse do sredine junija.

V Sloveniji na žalost ne pridelamo dovolj špargljev, kljub temu da so naravne danosti zelo naklonjene tej vrtnini, in tako slovenski pridelovalci špargljev ne morejo zadovoljiti povpraševanja po špargljih v Sloveniji. Prav tako tudi slovenskim potrošnikom šparglej v kulinariki še ni dovolj poznan. Zaradi tega so želeli organizatorji to vrtnino tudi pobliže predstaviti pridelovalcem zelenjave, stroki, gostincem in tudi končnim potrošnikom. S tem dogodkom so želeli navdušiti čim več pridelovalcev zelenjave za pridelavo špargljev v Sloveniji. Prednost pridelave špargljev v Sloveniji je tudi v kratki transportni poti od njive do krožnika, saj so šparglji najboljši sveži in jim hitro upade kakovost ter izgubijo blagodejne snovi.

Štefanija Kos Zidar, vodja PUD, iz Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje ocenjuje, da je upoštevajoč naravne danosti slovenskih tal in klime ter ostalih rastnih potreb šparglja možnosti za pridelovanje špargljev še zelo veliko.

Stanko Volk, predsednik Slovenskega združenja za integrirano in ekološko pridelavo pravi: »Pri tem je pomembno, da se poslužujemo okolju prijaznih načinov pridelave, kot sta integrirana in ekološka pridelava.Temelj integrirane pridelave je dolgoročno ohranjanje zdravega okolja in s tem dobrih bivalnih razmer za živa bitja.«

Osnovni cilji integrirane pridelave so pridelati svežo in okusno zelenjavo višje kakovosti ob upoštevanju naslednjih načel:
  • strokovno utemeljena uporaba gnojil,
  • zmanjšana uporaba pripravkov za varstvo rastlin,
  • prepoved pridelave gensko spremenjenih rastlin,
  • dovoljuje uporabo le dovoljenih pripravkov za varstvo rastlin,
  • vzpodbuja uporabo biotičnih pripravkov,
  • gnojenje poteka izključno na podlagi analize tal in potreb rastlin,
  • doseganje najmanjšega negativna vpliva na okolje, veliko pozornosti se posveča ohranjanju in dvigovanju rodovitnosti tal, kolobarjenju, izboru odpornih sort/kultivarjev.
Slovensko združenje za integrirano in ekološko pridelavo zelenjave je neprofitna organizacija, ki aktivno povezuje pridelovalce zelenjave in jim nudi pomoč na strokovnem področju in pri skupnem nastopu na trgu. V združenje je trenutno vključenih več kot 180 članov iz vse Slovenije, ki se že vrsto let trudijo zagotoviti slovenskim potrošnikom svežo in okusno slovensko zelenjavo z integriranim načinom pridelave. Tudi Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje je član združenja.


Več v Gospodarstvo