Tjaša in Neja iz GFML zmagovalki na 4. Evropskih statističnih igrah

Tjaša Karas in Neja Štampar (pod mentorstvom prof. Irene Rauter Repija), ki sestavljata zmagovalno ekipo, sta žirijo prepričali z zabavnim videom o dezinformacijah o cepljenju proti covidu-19 ter pesmijo, ki sta jo sami napisali in zapeli v videu.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 7. junij 2021 ob 08:38
Zmagovalni video

Zmagovalni video

V šolskem letu 2020/2021 se je na 4. Evropske statistične igre prijavilo več kot 11.000 dijakov iz 16 evropskih držav. Na evropski ravni tekmovanja se je med seboj pomerilo 61 ekip. Ekipe so morale pripraviti video, dolg do dve minuti, na temo Informacije in dezinformacije: uradni statistični podatki v svetu, preplavljenem s podatki.

Letošnja zmagovalka evropskega statističnega tekmovanja 2021 prihaja iz Slovenije. To je ekipa TEGLZAROŽE z Gimnazije Franca Miklošiča iz Ljutomera, ki je v skupini med mlajšimi dijaki (kategorija B) s svojo zgodbo o moči dezinformacij najbolj navdušila mednarodno žirijo. Tjaša Karas in Neja Štampar (pod mentorstvom prof. Irene Rauter Repija), ki sestavljata zmagovalno ekipo, sta žirijo prepričali z zabavnim videom o dezinformacijah o cepljenju proti covidu-19 ter pesmijo, ki sta jo sami napisali in zapeli v videu.

Dijakinji Tjaša Karas in Neja Štampar sta zmagali

Ekipa TEGLZAROŽE iz GFML zmagovalka evropskega finala 4. Evropskih statističnih iger v kategoriji mlajših dijakov


»Ko smo dobili navodila za tekmovanje, sva se hitro lotili dela. S pomočjo najine mentorice Irene Rauter Repija smo na številnih videosestankih zasnovale idejo. Nato sva se lotili pisanja scenarija in iskanja podatkov. Osredotočili sva se predvsem na vpliv dezinformacij na mlade. V videu sva hoteli pokazati, koliko časa preživimo v stiku z mediji, katerim virom najbolj zaupamo, kako influencerji in znane osebnosti vplivajo na mlade, kako hitro se informacija lahko priredi in razširi, kakšen vpliv ima to na posameznika in na družbo. Hkrati sva v video želeli vnesti sebe. To sva naredili tako, da sva vključili slovenščino in najino avtorsko pesem, ki je povzela bistvo celotnega projekta. Pri uresničitvi vseh ciljev nama je pomagala Katjuša Peterka z njenimi izvirnimi idejami glede snemanja in montaže. Za njeno pomoč in potrpežljivost sva ji zelo hvaležni. Ob razglasitvi rezultatov sva bili res veseli in ponosni, da je ravno najin izdelek uspešno prepričal žirijo. Tega nisva pričakovali, sva pa zadovoljni, da je ves trud poplačan. Na koncu pa bi se še enkrat radi zahvalili vsem, ki so kakorkoli pripomogli k uresničitvi najine ideje,« sta svoje vtise strnili Tjaša in Neja.



Več v Kultura in izobraževanje