S pohodom do spominskih obeležij v Veržeju so počastili tridesetletnico osamosvojitve Slovenije

Pohod so pripravila ljutomerska domoljubna in veteranska društva v sodelovanju z Občino Veržej in Osnovno šolo Veržej.

Branko Košti, četrtek, 10. junij 2021 ob 18:33
Pohod do spominskih obeležij v Veržeju

Pohod do spominskih obeležij v Veržeju

V okviru praznovanja 30. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije so ljutomerska veteranska in domoljubna društva (Združenje borcev za vrednote NOB, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo, Policijsko veteransko društvo »Sever« za Pomurje - PO Ljutomer in Območno združenje slovenskih častnikov Ljutomer), v sodelovanju z Osnovo šolo Veržej in Občino Veržej, pripravila pohod do spominskih obeležij v Veržeju.

Pričetek pohoda učencev osnovne šole in članov domoljubnih in veteranskih društev, je bil pri OŠ Veržej, kjer spominska plošča ob vhodu v šolo opominja na 2. svetovno vojno. Kolona se je, na čelu s prapori in zastavami domoljubnih in veteranskih društev, pomaknila do spomenika skladatelju Slavku Ostercu, kjer je o glasbenem delovanju veržejskega rojaka spregovoril učitelj glasbe Zoran Repija.

O delu enega najpomembnejših slovenskih filozofov prve polovice 20. stoletja in avtorju prvega znanstvenega filozofskega dela Franu Kovačiču, je ob njegovem spomeniku spregovoril upokojeni ravnatelj OŠ Veržej Borut Casar.

Naslednji postanek pohodnikov je bil pri spominskem obeležju vojne za Slovenijo 1991, ob katerem je dogodke med osamosvojitveno vojno opisal dolgoletni komandant občinskega štaba TO Ljutomer, podpolkovnik Alojz Novak, o nastanku spomenika bratstva in enotnosti, ki je bil postavljen ob 40-letnici vstaje jugoslovanskih narodov, je spregovoril podžupan Občine Veržej Drago Legen.

Pohod so zaključili pred kulturnim domom, ob spominski plošči, ki spominja na konec 1. svetovne vojne in je posvečena Maistrovim borcem iz Veržeja in okoliških vasi.

Že jutri, 11. junija, ljutomerska domoljubna in veteranska društva vabijo na nov pohod, ki prav tako sodi v nabor prireditev ob 30-letnici slovenske osamosvojitve. Skupaj z Občino Razkrižje in tamkajšnjo osnovno šolo namreč pripravljajo pohod do spominskih obeležij v tej občini. Začetek pohoda bo ob 11. uri pri OŠ Razkrižje.



Več v Kultura in izobraževanje