Kdaj ste pa vi pogumni?

V letošnjem šolskem letu so se na POŠ Cvetka Golarja Ljutomer odvijali številni projekti. Med vodilnimi je bil POGUM.

Prlekija-on.net, torek, 22. junij 2021 ob 09:32
Članice tima projekta POGUM (Darja Kosič Auer, Nelica Petek, Nataša Magdič Kukolj in Marija Kašič)

Članice tima projekta POGUM (Darja Kosič Auer, Nelica Petek, Nataša Magdič Kukolj in Marija Kašič)

V letošnjem šolskem letu so se na naši šoli odvijali številni projekti. Med vodilnimi je bil POGUM.

V okviru projekta se največ pozornosti namenja razvijanju kompetenc mladih, ki so ključne za izboljšanje ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti. Projekt šolajočim omogoča prožnejše prehajanje med osnovno šolo in okoljem, skuša jim zagotoviti čim več praktičnih izkušenj ter jih naučiti, kako delovati proaktivno in samoiniciativno.

V projektu sodeluje 120 OŠ iz vse Slovenije, med njimi le 10 šol s prilagojenim programom, kot je naša.

Vključenost v projekt POGUM se nam zdi toliko bolj pomembna, ker v njegovem okviru razvijamo pri učencih tiste spretnosti in veščine, ki so v kurikulu manj zastopane.

To je predvsem ustvarjalnost v smislu iskanja izzivov in prepoznavanja priložnosti v okolju. Priložnosti za to, da učenci ustvarijo nek izdelek, ki ga ljudje prepoznajo kot dodano vrednost in nekaj, kar potrebujejo ter ga zato lahko ponudimo na trgu. V okvir podjetniških kompetenc sodi tudi razvijanje finančne pismenosti, sodelovanja in načrtovanja, predvidevanja...

Rene Kekec
Rene Kekec, v filmu zapel solo

Močno področje v projektu je tudi trajnostno ravnanje.

Izdelek, ki ga ponudimo na trg in z njim ustvarimo dodano vrednost za druge, je v našem projektu tudi kulturna prireditev, kot je gledališka predstava ali posnet film na določeno temo.

Učenci zelo radi nastopajo in tako dobijo priložnost, da pokažejo svoja močna področja in dobijo samopotrditev. Sodelovanje in nastopanje na kulturnih prireditvah, za mnoge naše učence pomeni možnost za razvijanje njihovih potencialov, učijo se potrpežljivosti in odprtosti za novo, neznano in tudi za nepredvidljive situacije.

Vse to smo zajeli v našem šolskem projektnem načrtu.

Ideja o filmu »Kdaj ste pa vi pogumni?« se je rodila pri pouku glasbe v času šolanja na daljavo. Takrat je veliko glasbenih skupin snemalo glasbene videe od doma, ki smo si jih ogledovali tudi mi. Po vrnitvi v šolo smo z učenci iskali načine, kako bi v letošnjem letu lahko ustvarili glasbeno - gledališko predstavo, ki bi zadostila tudi pogojem, ki so veljali zaradi epidemije.

Tako smo skupaj z učenci oblikovali idejo o snemanju filma, v katerem bi se predstavili.

Glasba je močno področje večine naših učencev, deluje kot terapevtsko sredstvo, ob njej se sprostijo, izrazijo svoja čustva in uživajo. Pesem »Vse se da« Vlada Kreslina, ki smo jo poustvarjali jim je bila všeč. Melodija pesmi je preprosta, ponavlja se refren, hkrati pa besedilo ponuja bogato motivacijsko sporočilo. Za poustvarjanje pesmi smo prosili avtorja in izvajalca pesmi, gospoda Vlada Kreslina in dobili njegovo soglasje za uporabo pesmi.

Ideja o vsebini videa pa izhaja iz samega besedila. Vlado Kreslin poje, da se vse da, in da je vsak od nas kaplja v morju in zvezda na nebu ...To nas je privedlo do zamisli, da je vsak naš učenec nekaj edinstvenega, da vsak nekaj zmore, in da s tem »napolni morje« in »prežene temo«, kot pravi pesem.

Pogum
Posnetek zaslona iz filma

Opažamo, da postajajo naši učenci bolj samostojni, ustvarjalni, mnogo bolj zaupajo v lastne sposobnosti in spretnosti, so motivirani predvsem pa empatični in razmišljajo trajnostno. Z različnimi aktivnostmi, smo pri učencih razvijali tudi sodelovanje, načrtovanje, prevzemanje pobude, spodbujali smo učence k samozavedanju in samoučinkovitosti, vztrajnosti, obenem pa so učenci razmišljali tudi o virih ter o finančni in ekonomski pismenosti, kar pa so vse kompetence podjetnosti. Za mnoge dejavnosti imamo kvalitetno učno okolje v šoli in okrog nje. V marcu, ki smo ga zaradi projekta preimenovali kar v »pogumni marec«, smo izvedli dan dejavnosti. Pred snemanjem video filma smo z učenci izvedli različne dejavnosti in socialne igre. Posamezni oddelek je izdelal izdelek, ki bi ga lahko ponudili na bazarju , vsak učenec pa je tudi razmislil, v čem je dober in v čem so dobri njegovi sošolci.

Tako je nastal kolaž njihovih močnih področij.

Največji izziv je bila tehnična obdelava videa, kjer nam je nesebično na pomoč priskočil naš računalnikar Matej Hanžekovič.

V snovanje filma pa smo po izboru učencev vključili tudi slavne slovenske osebnosti, ki našim učencem predstavljajo vzornike. Učenci so posneli vprašanje »Kdaj ste pa vi pogumni?«, ki so ga posredovali izbranim slavnim osebam.

Na vprašanja so se prijazno odzvali nekateri župani občin iz katerih prihajajo naši učenci (mag. Olga Karba, Stanko Ivanušič, Branko Belec) ter gospod ravnatelj Branko Meznarič in naša vodja podružnice mag. Mateja Štefanec Vaupotič. Njihovi posnetki so kot uradni del kolaža Poguma objavljeni na spletni strani šole pod zavihkom »Kdaj ste pa vi pogumni?«

Iskrene in prisrčne odgovore pa so poslali tudi znani Slovenci in sicer: Gojmir Lešnjak Gojc (igralec), David Žibrat (športnik), Gorazd Žilavec (igralec), Urška Fartelj (pisateljica kuharskih knjig), Blaž Švab (v imenu Modrijanov), Rok Terkaj (pevec) in Denis Audič (radijski in TV voditelj).

Zapisale: Nelica Petek, Darja Kosič Auer, Nataša Magdič Kukolj in Marija Kašić

Pogum
Logotip projekta POGUM, zavod za šolstvo


Več v Kultura in izobraževanje