Ena izmed večjih vgradenj v zgodovini RS: 14 ur, 50 delavcev, 21 hrušk in 193 dostav betona, ki so ga črpali na višino 17 metrov...

Uspešno je bilo izvedeno eno izmed večjih betoniranj prekladne konstrukcije viadukta Pesnica, ki je bila ena izmed večjih, če ne največja v zgodovini Republike Slovenije.

Prlekija-on.net, sreda, 23. junij 2021 ob 15:50
Betoniranje prekladne konstrukcije viadukta Pesnica, foto: Aleksander Truppel

Betoniranje prekladne konstrukcije viadukta Pesnica, foto: Aleksander Truppel

V ponedeljek, 21. junija, je bila v okviru gradnje viadukta Pesnica izvedena vgradnja betona za segment 4 prekladne konstrukcije v dolžini 112 metrov.

Pri vgradnji 1560 kubičnih metrov betona, ki je potekala neprekinjeno 14 ur, je sodelovalo 50 ljudi. Enaindvajset avtomešalcev (hrušk za beton) je opravilo 193 dostav betona, tri črpalke za beton pa so prečrpavale beton na višino 17 metrov. Omenjena vgradnja je bila ena izmed večjih, če ne največja v zgodovini Republike Slovenije.

Trenutno je izvedba temeljenja v zaključni fazi in zgrajenih je 36 od skupno 62 stebrov. Po dokončanju konstrukcije celotnega viadukta, ki bo predvidoma zaključena v naslednjem letu, sledi namestitev tira, izvedba vozne mreže ter signalnovarnostnih in telekomunikacijskih naprav. Po končani gradnji bo viadukt Pesnica najdaljši železniški viadukt v Sloveniji. Zaključek vseh del je predviden je v prvi polovici leta 2023.

Pilotiranje globokega temeljenja viadukta in izvedba temeljnih blazin viadukta Pesnica, foto: DRSI

V Sloveniji se gradi največji železniški viadukt Pesnica


Betoniranje prekladne konstrukcije viadukta Pesnica
Betoniranje prekladne konstrukcije viadukta Pesnica, foto: Aleksander Truppel

Viadukt na višini približno 15 metrov nad tlemi

Pričetek gradnje 896 metrov dolgega novega viadukta Pesnica je bil v mesecu oktobru preteklega leta. Viadukt bo prečkal Pesniško dolino na višini približno 15 metrov nad tlemi in bo speljan čez avtocesto A1 Šentilj-Maribor, regionalno cesto R2-449 Pesnica-Lenart, potoka Pesnica in Cirknica ter lokalno cesto. Potekal bo vzhodno od obstoječega železniškega viadukta, na južni strani bo navezan na novi predor Pekel, na severni strani pa na obstoječo železniško progo pred železniško postajo Pesnica. Viadukt bo postavljen na 62 armiranih betonskih stebrih. Stebri bodo okrogli s premerom 1,60 metra ter ovalni s premerom 1,60/2,40 metra. Zgornja konstrukcija viadukta bo iz armiranega prednapetega betona, s širino plošče 13,36 metra, ki omogoča namestitev dveh tirov. Za zmanjšanje emisij hrupa, bo na obeh straneh viadukta postavljena transparentna, 1,5 metra visoka protihrupna ograja.

Dela v okviru gradnje viadukta Pesnica so izvajajo v sklopu projekta nadgradnje železniške proge Maribor-Šentilj-d. m., ki je sofinanciran z evropskimi sredstvi v okviru kohezijskih sredstev.

Foto: Aleksander Truppel