Poletni utrip Knjižnice Ormož

Poletni vroči dnevi kličejo po ohladitvi. Knjižničarji svetujemo, da namočite telo v prijetno vodo bazena, reke, jezera ali morja, potem pa nekje v senci še svojo pozornost in duha v literarne svetove priljubljenih knjig.

Prlekija-on.net, torek, 29. junij 2021 ob 19:22
Poletni utrip Knjižnice Ormož

Poletni utrip Knjižnice Ormož

Z julijem in avgustom obratuje Knjižnica Ormož s krajevnimi knjižnicami po poletnem delovnem času. Vrata Knjižnice Ormož so odprta od ponedeljka do petka, od 8. do 16. ure, v četrtek pa vse do 19. ure. Ob sobotah v juliju in avgustu je knjižnica zaprta. Knjižnico Središče ob Dravi lahko obiščete ob ponedeljkih dopoldan od 8. do 11. ure in ob sredah popoldan od 15. do 18. ure. Krajevna knjižnica Sveti Tomaž je poleti, julija in avgusta, odprta ob ponedeljkih od 15. do 18. ure, in ob sredah od 8. do 11. ure, Krajevna knjižnica Ivanjkovci pa ob torkih od 14. do 18. ure.

Julija in avgusta smo ob sobotah torej zaprti, a je veliko ur na razpolago, da se založite z branjem.

Če še ne veste točno, kaj bi brali, smo knjižničarji za vas pripravili izbor knjig za Poletno branje. V Knjižnici Ormož vas v prostoru izposoje pričakujejo dobro založene police z izborom romanov lahkotnejšega branja, novejšega leposlovja za malo zahtevnejše okuse, kriminalk za vse, ki ljubite napetosti in ostrino, za ljubiteljice zgodb iz resničnega življenja se tudi najde polička, pa nekaj poezije za sanjarjenje in stripov za razvedrilo. Poleg leposlovja smo pripravili za vas tudi nekaj strokovnih in poljudnih knjig za dušo, osebnostno rast, zdravje in splošno razgledanost. Čakajo vas tudi priporočila za lepe izlete v naravo in nasveti za zdravo in lahko poletno kuhanje.

Za branje čez poletje smo naredili izbor knjig tudi za otroke in mlade. Če bo ostalo še kaj časa za branje, seveda. Zanimivi romani, stripi in slikanice. Za vsako vaše vprašanje ali dilemo, kaj brati, se v knjižnici odgovor najde. Obiščite nas!

V junijskih dneh so se začele odvijati knjižnične prireditve za mlade in odrasle obiskovalce. Začeli smo na veliko, s projektom Beletrinini trubadurji, ko nas je v četrtek, 3. junija, obiskal Prešernov nagrajenec za življenjsko delo, Feri Lainšček. Predstavljal je svoj roman Kurji pastir, ki je bil tudi med petimi finalisti za Delovo nagrado kresnik. Na kresni večer, 23. junija, je žirija razglasila zmagovalca. Najboljši roman leta 2020 je postal roman Agni, pisatelja Boruta Kraševca. Gre za romaneskni prvenec, nenavadni, drzni, srhljivi in napeti roman, ki prepleta zgodbo družine, ki na podeželju goji kunce, ljubezensko dramo in zgodbo kunčice Agni.

V Tednu ljubiteljske kulture, ki je letos bil posvečen literaturi, bralni kulturi in instrumentalni glasbi, smo združili moči člani bralnih klubov Ormoža, Središča ob Dravi in Svetega Tomaža in smo v sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti območne izpostave Ormož ter s Trobilnim kvintetom Kulturnega društva Ormož obudili spomine na dva velikana, pisatelja in domoljuba Josipa Jurčiča ter glasbenika Josipa Ipavca. V letu 2021 namreč mineva 140 let od smrti Josipa Jurčiča, slovenskega pisatelja in časnikarja, avtorja prvega slovenskega romana Deseti brat, ki je bil ena od osrednjih kulturnih in političnih osebnosti druge polovice 19. stoletja. Mineva pa tudi 100. leto od smrti Josipa Ipavca, enega osrednjih slovenskih skladateljev, ki ga mnogi imenujejo tudi slovenski Mozart. Na letni terasi knjižnice v Ormožu smo ju tako v četrtek, 10. junija, zelo od blizu spoznali.

Skupaj s Planinskim društvom Maks Meško Ormož smo se v okviru drugega praznovanja občinskega praznika občine Ormož napotili po poteh kulturnih prebuditeljev. Zjutraj, 13. junija, se je na železniški postaji Ivanjkovci zbralo dvajset pohodnikov, ki so vzeli pot pod noge ter krenili v kraje Stanka Vraza in Erne Meško. Vodička Sandra Janžekovič je pešačenje popestrila z zanimivimi informacijami in zgodbami iz preteklosti krajev, ki smo jih prehodili ter pripravila poučen in zabaven kviz v Cerovcu Stanka Vraza in na domačiji Meškovih, v Lahoncih. Preko vprašanj in odgovorov smo spoznali zanimivosti iz življenja in dela kot tudi družbeno-politični pomen obeh pomembnih rojakov. Učenci in mentorica Osnovne šole Ivanjkovci so poskrbeli za krajši kulturni program, potomci strastne planinke, kulturne delavke in zagovornice pravic žensk, Erne Meško, pa so nas po pristni prleški gostoljubnosti razvajali z dobrotami.

Vseslovenskemu festivalskemu dogajanju Slovenski dnevi knjige smo se pridružili tudi v Ormožu in priredili sejem odpisanih knjig ter pripravili dogajanje za otroke in odrasle na vroč nedeljski dan, 20. junija, ko smo praznovali tudi dan kulture drugega občinskega praznika. Novo vpisanim članom smo podarili brezplačno članarino. Za otroke smo pripravili igralne kotičke ter hip hop delavnico.

V senco vrtne terase smo povabili tudi dve živi knjigi. Gre za metodo spoznavanja življenjskih zgodb, izkušenj in dogodivščin zanimivih posameznikov, ki bi se lahko brale v knjigah ali gledale na platnu, a jih do sedaj še nihče ni zapisal. Z nami sta bila Stanko Ivanuša, ki je pripovedoval o poklicni poti kriminalista, ki se je spopadal s tihotapci drog in večkrat doživel nenavadne in napete preizkušnje kot kak agent FBI ali Interpola. Ter Božena Tot, ki je svoje življenjsko poslanstvo našla kot mama, babica in rejnica. Spregovorila je o lepih, radostnih in manj lepih, na trenutke bolečih izkušnjah vzgajanja tujih otrok, ki v matični družini nimajo možnosti varno in kvalitetno odraščati.

Prav poseben čar ima spoznavati ljudi, njihove modrosti in izkušnje skozi pogovor. Takšnih priložnosti je zadnje čase vedno manj. Glede na dobro izkušnjo razmišljamo, da bi takih dogodkov v nadaljevanju leta pripravili še več.

V sklopu Slovenskih dnevov knjige Maribor - Ko te napiše knjiga, smo na grajskem trgu v Mariboru prevzeli dve posebni nagradi strokovne žirije. Naši sodelavki Sandra in Petra, zaposleni preko projekta Vzpodbudne karierne perspektive za mlade, sta bili nagrajeni za izvirnost, domiselnost in kvaliteto fotografij, poslanih na natečaj #obraziknjige. Do 31. avgusta si razstavo lahko ogledate na Rotovškem trgu pred Mariborsko knjižnico. Ali pa z enim klikom vstopite v virtualno galerijo, ki jo najdete na naši spletni strani ali družbenih omrežjih knjižnice.

Do 15. julija si v Knjižnici Ormož lahko ogledate razstavo Središčana, Borisa Novaka, ki nas bo v četrtek, 1. julija, v pogovoru s Sandro Janžekovič popeljal v svet stripov. Na dogodku bosta tudi njegova striparska prijatelja iz sosednje Hrvaške, Josip Mihalković, likovni pedagog in pisatelj ter Lea Šprajc, mlada glasbenica, ljubiteljica međimurske kulture, s katerima so skupaj ustvarili strip v kajkavščini »A pod gradom zmaj«.

Enkrat med 17. in 19. avgustom, bomo izvedeli, katera knjižnica si bo letos prisvojila laskavi naslov najbolj zelena knjižnica na svetu po kriterijih in izboru mednarodne knjižničarske organizacije IFLA. Bo to naša in vaša, ormoška ali morda knjižnica EnviroCentre Hobsons Bay Libraries iz Altone v Australiji ali splošna knjižnica Public Library iz Edmontona v Kanadi ali bo to morda knjižnica Pingshan Library iz Kitajskega mesta Shenzhen. V pisani konkurenci smo se znašli, ni kaj. A le katera ima takšen zeliščni vrt, čebelnjak, z brajdami osenčeno teraso in takšne ZELENE ČETRTKOVE POPOLDNEVE?

V četrtek, 1. julija, pričnemo z izvajanjem že šestega sklopa Četrtkovih zelenih popoldneovi, ki se bodo zvrstili vsak četrtek v juliju in avgustu, ob 17. uri, na vrtni terasi Knjižnice Ormož. Na uvodnem, prvem srečanju, bo z nami mlad kuhar, Rene Plavec, študent Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem, ki je svoje gostinsko in kuharsko znanje izpopolnjeval v priznanih restavracijah v Sloveniji in tujini, tudi z Michelinovimi zvezdicami. Za njegovo kuhanje je značilen moderen pristop, veselijo ga posodabljanje receptov, preizkušanje novih kombinacij okusov in poigravanje z živili. Z nami bo delil nasvete, kako lahko inovativno uporabimo superživilo, med, v kuhinji.

In kaj sledi: Našo zeleno zgodbo bi radi razširili z novo ponudbo - s Knjižnico semen. Ste že slišali, da v dveh knjižnicah v Sloveniji, v Novi Gorici in Novem mestu, delujeta? Radi bi jo uvedli tudi pri nas, zato bo v četrtek, 8. julija, z nami Miša Pušenjak, ki bo predstavila knjigo Semenarstvo: kako pridelati kakovostno seme in povedala, kako pridelamo zdrave rastline, ki nam dajo dobra in kvalitetna semena, kako poskrbimo za živo zemljo in sklenemo krog pridelave ekoloških rastlin.

Teden pozneje, 15. julija, bomo z Ignacem Janžekovičem, botanikom s srcem in z dušo, spoznavali, poimenovali in z napisnimi tablicami označili vsa zelišča, ki rastejo v knjižničnem zeliščnem vrtu.

En dan v juliju bo z nami Davorin Bešvir, predstavil bo svojo novo zbirko aforizmov Novi umotvori.

V drugi polovici meseca pa se bosta zvrstili dve psihološki temi. Psihologinja Blaža Krasnik iz Centra za krepitev zdravja bo predavala o zdravi rabi interneta ter o vplivu pretirane rabe interneta na naše duševne zdravje ali duševno zdravje naših otrok, ki radi preživijo čas na spletu. Podala bo seveda tudi smernice za varno rabo interneta.

Predavanju bo sledil prav izjemen dogodek za odklop od interneta, jazz večer 3: irma.

29. julija bo gost Kristjan Nedog, specialist psihiatrije, skušal povedati, kako v današnjem času ohranjati vedrino, kako se soočati s težavami in izzivi ter se ob tem znati nasmejati. Izvedeli boste, kako smeh pomaga pri zniževanju stresa, kako in zakaj povzroči spremembe v možganih, telesu in počutju. Mogoče izvemo tudi, kako se naučiti smejati.

Prvi četrtek v avgustu bo z nami Matic Sever, ki bo predstavil svojo novo knjigo Prave trajnice za moj vrt.

Avgustovske dneve bomo kot običajno zaključili z mednarodnim pesniškim festivalom, Dnevi poezije in vina, ko bomo medse povabili pesnike iz tujine, prisluhnili verzom v različnih jezikih in s kapljico žlahtnega vina nazdravili poeziji, knjigam in knjižnici.

Zabavi in prleščini bosta posvečena zadnja dva počitniška tedna v avgustu, ko bomo »deco znova povabili fküp na knižni küp«. Otroke bo pričakalo zabavno dogajanje na knjižničnem vrtu: plesno-pravljični uri, enkrat s hip hopom, drugič z nekoliko bolj tradicionalno folkloro, pravljično kulinarični uri, ko se bodo skupaj s pravljičnimi junaki učili, kako pripraviti slastni pravljični krožnik, udeležili se bodo raziskovalne odprave po knjižničnem vrtu ter spoznavali drobcene živali, ki na njem prebivajo, podali se bodo med stare Rimljane in ob tem spoznavali italijanske besede, na svoj račun bodo prišli tudi mladi ljubitelji eksperimentiranja in poskusov, saj se bodo za en dan spremenili v prave majhne znanstvenike, za en dan pa se bo knjižnica preselila v srednji vek, ko si bodo otroci izdelali grajsko opravo in se preizkusili v srednjeveških igrah.

Prvi vikend septembra bomo en večer posvetili znanju in tudi letos priredili kviz v knjižnici, ki ga bo pripravil Timon Grabovac.

Vsi dogodki v knjižnici potekajo in bodo potekali v skladu z ukrepi Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so v veljavi na dan prireditve.

Več informacij o dogodkih oz. prireditvah v knjižnici najdete na spletni strani ter družbenih omrežjih knjižnice. Vabimo vas, da čez poletje obiskujete zeleno knjižnico, senčno knjižnično teraso in tudi sami okusite in postanete del naše zelene zgodbe.

Marijana Korotaj, Knjižnica Ormož



Več v Kultura in izobraževanje