Pretresljivi posnetki iz prašičje farme, ki naj bi nastali na območju Ljutomera

Na posnetkih je mogoče videti pomanjkljivo higieno, neoskrbljene rane, zaprtost svinj v tesne kletke, veliko število poginjenih pujskov. Na UVHVVR medtem dvomijo o verodostojnosti vseh posnetkov.

Prlekija-on.net, petek, 2. julij 2021 ob 17:48
Posnetki s prašičje farme, foto: AETP

Posnetki s prašičje farme, foto: AETP

V minulem tednu je po družbenem omrežju Facebook zaokrožil zelo nazoren 16-minutni videoposnetek z ene od slovenskih farm, ki so ga aktivisti Društva AETP (Animal Enterprise Transparency Project) skrivaj posneli v letih 2020 in 2021.

"V letih 2020 in 2021 je skupina aktivistov skrito dokumentirala razmere na prašičji farmi v Sloveniji, ki je namenjena vzreji pujskov. Posnetki prikazujejo standardno prakso, ki je neizogiben del sodobne živinoreje. Pridobljen material tako razkriva popolnoma drugačne pogoje reje od teh, ki jih v svojih oglasih in medijskih kampanjah prikazuje mesna industrija. Preiskava je namenjena seznanjanju slovenske javnosti in omogoča informiran diskurz o reji živali," so ob tem zapisali pri AETP.

Posnetki s prašičje farme, foto: AETP

Znane so ugotovitve UVHVVR, ki je na prašičji farmi opravila izredni inšpekcijski nadzor


Na posnetkih je mogoče videti pomanjkljivo higieno, neoskrbljene rane, zaprtost svinj v tesne kletke, veliko število poginjenih pujskov. Kot poroča Radio Slovenija se je kasneje izkazalo, da so bili aktivisti v podjetju Ljutomerčan, natančneje v starih hlevih, kjer letno vzredijo okoli 1500 plemenskih svinj. "Mi imamo redne kontrole tako veterinarske inšpekcije kot tudi veterinarske kontrole, vsakoletne kontrole dobrobiti pred izdajo certifikata za naslednje leto. Mi vse te pogoje izpolnjujemo," je za Radio Slovenija ob tem pojasnila Darja Antolin, vodja njihove prašičereje. Ob tem ne zanika, da so inšpektorji kdaj imeli tudi pripombe, poročil iz zadnjega, ponedeljkovega in torkovega pregleda, pa še nimajo. Ob tem pa je opozorila, da se neznani aktivisti morda ne zavedajo, da bi v hleve lahko prinesli kako bolezen.

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) pa so medtem v pisnem sporočilu navedli, da še ni vseh rezultatov in da dvomijo o verodostojnosti vseh posnetkov. Sicer pa, da večjih odstopanj od zakonodajno predpisanih pogojev reje niso ugotovili, še poroča Radio Slovenija. V podjetju so za TV Slovenija povedali, da gre za manipulacijo, saj upoštevajo vse evropske standarde prašičereje. Vsi posnetki tudi naj ne bi bili iz njihove farme, zato so na policijo podali prijavo.

Pri AETP so uradno potrdili, da gre za podjetje Ljutomerčan. "Res je, gre za podjetje Ljutomerčan, a ob tem bi radi opozorili, da se sporne prakse dogajajo tudi drugod," pa so pri društvu povedali za Večer.



Več v Črna kronika