Slovesno ob 140-letnici gasilstva v Ljutomeru

140-letnica Prostovoljnega gasilskega društva Ljutomer

Dejan Razlag, sreda, 1. junij 2011 ob 18:451
V Ljutomeru bo letos slovesno ob 140-letnici Prostovoljnega gasilskega društva Ljutomer. Zanimive prireditve ob tej visoki obletnici se bodo vrstile skozi cel junij, Leonardo Markovič, predsednik PGD Ljutomer pa je danes na novinarski konferenci skupaj z županjo Občine Ljutomer, mag. Olgo Karba, podrobno predstavil celoten program obletnice:

"V petek, 3.6.2011, bomo slovesnost pričeli s svečano sejo ob 140. letnici ustanovitve društva. Dogodek se bo vršil v Kulturnem domu v Ljutomeru s pričetkom ob 19. uri. Slavnostna govornika bosta županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba in predsednik Gasilske zveze Slovenije  Anton Koren. Poleg kulturnega programa bomo podelili priznanja članom društva za različne dosežke. Podelitvi bo sledila otvoritev razstave z naslovom Gasilstvo v Ljutomeru in okolici v 140. letih. Razstava bo odprta ob delavnikih med 9. in 12. uro ter med 15. in 19. uro, do petka, 24.6.2011. Na razstavi bo lahko vsak obiskovalec prejel izvod knjige 140 let humanitarne dejavnosti, ki ga je ob prazniku izdalo Prostovoljno gasilsko društvo Ljutomer. Avtor monografije je Anton Ratiznojnik iz Splošne knjižnice Ljutomer.

V soboto, 11.6.2011, bo PGD Ljutomer pripravil operativno demonstracijsko vajo na Glavnem trgu v Ljutomeru, med 9. in 13. uro. Tema vaje bodo prometne nesreče. Na vaji bomo lahko videli prikaz posredovanja gasilcev, reševalcev in  policistov ob tovrstnih dogodkih. Sodelovali bodo člani PGD Ljutomer, reševalci Zdravstvenega doma Ljutomer in policisti Policijske postaje Ljutomer.

V soboto, 18.6.2011, bomo člani PGD Ljutomer na Glavnem trgu v Ljutomeru, med 9. in 13. uro, prikazali gašenje požara v objektu. Prikaz uporabe različnih gasilnih sredstev in metod gašenja.

V sredo, 22.6.2011, bo velika gasilska regijska vaja prav tako na Glavnem trgu v Ljutomeru s pričetkom ob 18. uri. Na vaji bodo sodelovali regijski centri širšega pomena: PGD Murska Sobota, PGD Gornja Radgona, PIGE Lendava in PGD Ljutomer ter Zdravstveni dom Ljutomer in Policijska postaja Ljutomer. Na vaji bomo prikazali delo gasilskih enot ob različnih vrstah nesreč.

Niz prireditev ob visoki obletnici bomo zaključili v petek, 24.6.2011, ko z Občino Ljutomer, organiziramo  skupno proslavo ob Dnevu državnosti. Slavnostna proslava se bo odvijala na Glavnem trgu v Ljutomeru s pričetkom ob 19. uri. Slavnostni govornik bo Branko Dervodel, namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje. Slovesnost se bo pričela s parado gasilcev na kateri bodo sodelovali tudi: Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo, Območno združenje slovenskih častnikov, Policijsko veteransko društvo Sever, Območno združenje borcev za vrednote NOB Ljutomer in Prleško društvo generala Maistra Ljutomer. Podelila se bodo tudi najvišja priznanja zaslužnim za dosego tako visokega jubileja. Potekala bo tudi predaja termokamere, ki jo gasilci uporabljamo za boljšo vidljivost ob reševanju.

Predvideva se množičen in velik dogodek, saj nas bodo poleg domačih gasilcev in gasilcev iz sosednjih Gasilskih zvez obiskali tudi gasilci iz pobratenih mest Ljutomera, torej iz Hrvaške, Srbije, Češke in Nemčije. Slovesnosti, bo, predvidoma ob 20. uri, sledila gasilska veselica na Glavnem trgu v Ljutomeru. Gostje večera bodo Vesele Štajerke.

Za zabavo in pravo gasilsko veselico bo poskrbljeno tudi v soboto, 25.6.2011, in sicer s pričetkom ob 17. uri. V velikem šotoru na Glavnem trgu v Ljutomeru, bosta za zabavo in dobro voljo poskrbela domača ansambla Štrk in Modra cona.

Vse bralce vljudno vabimo na vse naše prireditve. Ob tako visokem prazniku, kot je 140. letnica, želimo gasilci pokazati vso svojo sposobnost, požrtvovalno delo, ki ga opravljamo že toliko let.  

Z gasilskim pozdravom »Na pomoč«."

Vabljeni torej v Ljutomer ob tej visoki obletnici.


Več v Družabno