Damijan Borko se je s folkloro pričel ukvarjati že v rani mladosti

S folklorno dejavnostjo se je pričel ukvarjati v rani mladosti v letu 1984 pri folklorni skupini Železne Dveri pod vodstvom Alojza Grnjaka. To je bila prva folklorna skupina v občini Ljutomer.

Prlekija-on.net, četrtek, 5. avgust 2021 ob 19:492
Damijan Borko

Damijan Borko

Občina Ljutomer je v torek ob 65. prazniku Občine Ljutomer pripravila prireditev s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj. Po sklepu Občinskega sveta Občine Ljutomer je Miklošičevo priznanje za leto 2021 prejel Damijan Borko iz Slamnjaka za dolgoletno uspešno delovanje na področju folklore in ohranjanja kulturne dediščine.

Damijan Borko se je rodil 12. septembra 1962. Končal je izobraževanje za strojnega ključavničarja in je zaposlen v podjetju Farmtech Ljutomer. S folklorno dejavnostjo se je pričel ukvarjati v rani mladosti v letu 1984 pri folklorni skupini Železne Dveri pod vodstvom Alojza Grnjaka. To je bila prva folklorna skupina v občini Ljutomer. Skupina je spremljala prvo Vinsko kraljico Martino I. in plesala na 120-letnici 1. slovenskega tabora v Ljutomeru.

Podelitev Miklošičeve nagrade in priznanj

V Ljutomeru podelili Miklošičevo nagrado in priznanji


Sodeloval in igral je tudi pri več igrah, ki so jih pripravljali v njihovem kraju za razne prireditve in vesele večere. Pozneje je plesal pri več skupinah, ki so delovale na področju Prlekije. V Klubu prleških babic, v Folklorni skupini Veseli Prleki, je aktiven že 21. leto. Prav tako je glavni člen pri opravilih, ki ponazarjajo vinogradniške običaje in sicer rez vinske trte, postavitev klopotca, trgatev, krst mošta ob martinovanju, ipd.

Svoje znanje, vedrino in dobro voljo uspešno prenaša na mlajše rodove in s tem skrbi, da naša kulturna dediščina ne gre v pozabo.

Za dolgoletno uspešno delovanje na področju folklore in ohranjanja kulturne dediščine, je tako Damijan Borko prejel Miklošičevo priznanje leto 2021. Predlagatelj je bil Klub prleških babic.



Več v Kultura in izobraževanje