Pri samostanu v kinu na prostem tokrat predvajali film Goreči Škof

Film kronološko prikazuje življenje Antona Vovka vse od rojstva leta 1900 v Vrbi na Gorenjskem, kjer se je rodil v isti hiši kot 100 let prej njegov prastric France Prešeren.

Prlekija-on.net, petek, 13. avgust 2021 ob 18:13
Varaški kino na prostem

Varaški kino na prostem

V torek, 10. avgusta, je Klub mladih Turnišče v sodelovanju z župnijo in občino Turnišče pri samostanu sester Klaris pripravil nadaljevanje projekta Varaški kino na prostem. Obiskovalci so si v tednu, ko se približuje največji prekmurski verski dogodek Velika maša oz. Marijino Vnebovzetje, ogledali film Goreči škof.

Dokumentarec se začne s prizorom sekanja drevesa v gozdu, ki se nato postopno razvija skozi ves film in se pri tem prepleta z osnovno, dokumentarno zgodbo. Slednja medtem kronološko prikazuje življenje Antona Vovka vse od rojstva leta 1900 v Vrbi na Gorenjskem, kjer se je rodil v isti hiši kot 100 let prej njegov prastric France Prešeren, do smrti leta 1963 v Ljubljani.

"Anton Vovk je na svoji duhovniški poti bil med drugim kaplan v Metliki in župnik v Tržiču, v Ljubljani pa nato stolni kanonik, vodja Bogoslovnega semenišča, generalni vikar ter nazadnje škof in prvi ljubljanski nadškof. Po drugi svetovni vojni je bil s svojo pokončnostjo in karizmatičnostjo trn v peti takratni komunistični oblasti, ki so ga ovirale na številne načine, tudi z mukotrpnimi nočnimi zasliševanji in poskusi umora. Pri tem najbolj izstopa dogodek iz leta 1952, ko so ga na novomeški železniški postaji napadli, polili z bencinom in zažgali.

V filmu je prikazana bogata osebnost nadškofa Antona Vovka. Gledalcem je bila ponujena napeta zgodba človeka, ki se je skozi vsa svoja leta delovanja moral boriti, da je ostal pokončen steber slovenskega naroda in Cerkve," so ob tem zapisali organizatorji.Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Glasba in film