Splošna bolnišnica Murska Sobota: Pripravljeni smo na četrti val epidemije

Postali bodo covidna bolnišnica, ko bo v državi hospitaliziranih več kot 150 covidnih bolnikov.

Prlekija-on.net, petek, 20. avgust 2021 ob 09:02
Splošna bolnišnica Murska Sobota

Splošna bolnišnica Murska Sobota

"V Splošni bolnišnici Murska Sobota se intenzivno pripravljamo na četrti val epidemije, saj bomo postali covidna bolnišnica, ko bo v državi hospitaliziranih več kot 150 covidnih bolnikov. Pripravili smo načrte za aktiviranje prostorskih enot in zdravstvenega kadra, kot bodo to zahtevale epidemične razmere, obenem pa si želimo, da bi čim bolj normalno potekalo tudi običajno zdravljenje. Načrt za spopadanje z novim valom epidemije je v sredo potrdil tudi svet zavoda bolnišnice," sporoča vodstvo bolnišnice.

Načrte so pripravili na podlagi izkušenj v preteklem obdobju za posamezne enote in tako tudi razporedili kader. "Seveda si vsi želimo, da bi z upoštevanjem vseh priporočenih ukrepov in s cepljenjem omogočili normalo delo drugih dejavnosti v bolnišnici, obenem pa zagotavljamo, da bomo vsem, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje koronavirusne bolezni 19 to tudi zagotovili," poudarja direktor bolnišnice Daniel Grabar.

Ob 15 obolelih zmanjševanje nekaterih programov

T. i. rdečo cono s 15 posteljami bodo, tako kot spomladi, najprej vzpostavili v 1. nadstropju v stari stavbi ginekološko-porodniškega oddelka. Po projekcijah bi ob 15 obolelih za covidom-19, od tega šestih na intenzivni terapiji, zmanjšali le program na negovalnem oddelku, drugi programi bi potekali nemoteno.

Ob tem direktor izpostavlja, da je zdravstveni kader v bolnišnici pripravljen in "da smo aktivno promovirali cepljenje, tako da imamo v tem trenutku dokaj visoke številke precepljenosti".

Zdravniki presegli 95 odstotkov precepljenosti

"Skupno je v naši bolnišnici proti covidu-19 cepljenih 71 odstotkov zaposlenih. Pri zdravnikih smo že presegli 95 odstotkov, zaposleni v zdravstveni negi so precepljeni 64-odstotno, pri preostalih zaposlenih smo pri približno 71 odstotkih. Nekaj je seveda tudi takih, ki so še zaščiteni po preboleli okužbi. Vse druge bomo testirali v skladu z navodili, tako da bo obravnava v bolnišnici za vsakega pacienta varna in seveda v skladu s strokovnimi priporočili," še pravi direktor.

Ob tem vsi skupaj pričakujejo maksimalno angažiranost zdravstvenih delavcev in celotne populacije, da bodo kos vsem izzivom, ki jih bo prinesla ta jesen.

V bolnišnici še vedno cepijo paciente, ki niso naročeni, podjetja pa so obvestili, da bodo po novem njihove zaposlene pri njih tudi testirali.

"Da bi bili naši pacienti, ki nedopustno dolgo oziroma najdlje čakajo, da pridejo na vrsto, se je bolnišnica prijavila na nacionalni razpis za skrajševanje čakalnih vrst, in to na vseh možnih segmentih. Kolikšen delež bomo dobili, naj bi bilo znano konec tega meseca," še sporoča vodstvo bolnišnice.



Več v Gospodarstvo