Kaj se je zgodilo z žitnimi krogi?

So nas »vesoljci« prenehali obiskovati ali so se ljudje naveličali »tlačiti« žito?

Prlekija-on.net, sobota, 21. avgust 2021 ob 19:301
Žitni krog na Krapju je najkompleksnejši izmed krogov, ki so se pojavili pri nas, foto: Davorin Kurbos

Žitni krog na Krapju je najkompleksnejši izmed krogov, ki so se pojavili pri nas, foto: Davorin Kurbos

Žitni krogi so pred leti vzbujali zanimanje in tudi začudenje predvsem v Združenem kraljestvu, kjer so se največkrat pojavljali. Pri tem gre za geometrične vzorce, ki se pojavljajo v žitu, njihov izvor pa še danes ni popolnoma razjasnjen, čeprav se je večkrat izkazalo, da je pri teh krogih šlo za delo človeških rok. Še vedno pa ni pojasnjen nastanek bolj kompleksnih žitnih krogov, ki jih tvorijo zelo pravilni simetrični vzorci in žito pri tem ni poteptano in polomljeno. Zato so mnogi mnenja, da naj bi te kroge ustvarjali neznani leteči predmeti in vrtinci plazme.

Žitni krogi so se v Sloveniji prvič pojavili v Pečarovcih leta 2000, nato pa še v krajih Pobrežje pri Ptuju (2005), Krapje pri Ljutomeru in Studence pri Žalcu (2006). 2007 so se ponovno pojavili v kraju Pobrežje pri Ptuju, v Mariboru in še drugič na Krapju pri Ljutomeru (2007).

Leta 2009 so krogi nastali v Murski Soboti in Gorici pri Puconcih, leta 2010 v Rakičanu, leta 2011 dvakrat v kraju Zgornji Porčič pri Sv. Trojici ter na zadnje leta 2014 na polju blizu letališča v Cerkvenjaku, v Čagoni (drugi video). Od takrat v Sloveniji uradno več nismo zabeležili pojava teh krogov.

Žitni krogi

Vesoljci obiskali tudi Slovenijo?


Žitni krogi v Rakičanu

Žitni krogi spet burijo domišljijo


Tudi drugod po svetu v zadnjih letih ni bilo zabeleženih več večjih in odmevnejših pojavljanj žitnih krogov. Na zadnje je v naši bližini bil žitni krog zabeležen lani julija, ko se je v kraju Velika Kaniža na Madžarskem pojavil velik krog s premerom 26 metrov.

Danes je sicer znano, da so obstajale oz. obstajajo skupine, ki načrtno izdelujejo kroge v žitu, kar strokovnjaki lahko razberejo iz žita, kako je položeno. Tisti krogi, kjer je žito polomljeno naj bi nastali izpod človeških rok, tam kjer je žito v krogih le položeno in ni polomljeno pa naj bi imeli drugačen izvor. V žitnem krogu na Pobrežju pri Ptuju leta 2007 so na tleh našli tudi ptičje gnezdo polno jajc. Žito je bilo poležano okoli gnezda in nobeno jajce ni bilo poškodovano.

Žitni krogi
Ptičje gnezdo v žitnem krogu foto: Pegi
Žitni krogi
Žitni krogi na Krapju leta 2007, foto: Davorin Kurbos

Ob pojavu krogov so ljudje pričali tudi o nenavadnih svetlečih kroglah oz. lučeh na nebu, kar je bilo zabeleženo na videu že leta 1996, kar si lahko ogledate v prvem videu. Ob tem se sicer pojavljajo tudi dvomi o avtentičnosti teh posnetkov, a ta video je nastal še v času, ko računalniške animacije niso bile tako razvite.

Žitni krogi
Žitni krogi na Krapju leta 2007, foto: Davorin Kurbos

Žitni krog na Krapju, ki se je pojavil leta 2007 je tudi najkompleksnejši izmed krogov, ki so se pojavili pri nas. Večina krogov je bila enostavnejših oblik, ta iz leta 2007 pa je v premeru meril 77 metrov, formacija krogov pa je spominjala na nekakšen sončni sistem. Že žitni krog, ki se je leto pred tem pojavil na Krapju je bil najlepši in najbolj dovršen do takrat. Takrat je osrednji krog imel premer 23 m je bil obdan s krožnico premera 43,5 m, ki je povezovala šest manjših krogov: štiri kroge s premerom 8-9,5 m in dva manjša s premeroma približno 5 in 3,5 m.

Žitni krogi
Žitni krogi na Krapju leta 2006

14. junija 2007, dan po odkritju žitnega kroga na Krapju, zvečer, je med iskanjem kroga avtorica naredila več fotografij, na katerih je kasneje prav tako odkrila te nenavadne luči.

Žitni krogi
Nenavadne luči nad žitnimi krogi na Krapju leta 2007, foto: Simona Kopinšek

Kroge zamenjali monoliti

Če so žitni krogi v zadnjih letih skoraj izginili, pa so jih vsaj lansko leto za kratek čas zamenjali skrivnostni železni monoliti, ki so se začeli pojavljati povsod po svetu, tudi v Sloveniji in v Prlekiji. Takrat je skupina umetnikov Most Famous Artist (Najbolj znani umetnik) prevzela odgovornost za skrivnostno pojavljanje teh kovinskih monolitov v ZDA.

Skrivnostni kovinski monolit se je decembra pojavil tudi v Prlekiji, na Jeruzalemu. Še nekaj se jih je pojavilo po drugih krajih, vsi pa so nato čez nekaj dni izginili. Kako so se te skulture znašle tam in kdo jih je pri nas postavil, ni znano. So pa te skulpture vsaj za nekaj časa spet poskrbele za govorice o obisku nezemljanov.

Monolit
Monolit na Jeruzalemu
Žitni krogi pri Sv. Trojici, foto: Jože Žel

Žitni krogi letos pri Sveti Trojici


Žitni krogi v Cerkvenjaku

V Cerkvenjaku so se pojavili žitni krogi


Žitni krogi v Čagoni, foto: Google maps

Žitni krogi iz Čagone vidni tudi na Google maps


Kovinski monolit v Prlekiji

Skrivnostni kovinski monolit se je pojavil tudi v Prlekiji




Več v Zanimivosti