Je sredstev za realizacijo projekta pomurskega vodovoda sploh dovolj?

Poslanec Franc Jurša je ministru za lokalno samoupravo in regionalno politiko dr. Boštjanu Žekšu postavil poslansko vprašanje na temo pomurskega vodovoda

Prlekija-on.net, četrtek, 9. junij 2011 ob 14:173
Franc Jurša

Franc Jurša

Franc Jurša, poslanec Državnega zbora RS je na 28. redni seji Državnega zbora RS ministru za lokalno samoupravo in regionalno politiko dr. Boštjanu Žekšu postavil poslansko vprašanje na temo pomurskega vodovoda. Objavljamo zapis magnetograma vprašanja poslanca in odgovor ministra, iz katerega je razvidna aktivnost, povezana s pridobitvijo gradbenega dovoljenja, projekta za izvedbo in vlogo za pridobitev sredstev iz kohezijskega sklada za sistem A, B in C za Pomurski vodovod.
Prav tako je iz odgovora ministra razvidno, kdo je odgovoren za uspešno izvedbo projekta in če so sredstva za projekt zagotovljena.

Franc Jurša še je ob tem sporočil:

Spoštovani župani, spoštovana županja!

Glede na to, da gre za eden od največjih skupnih projektov (če že ne največjega) v Pomurju, vas želim še enkrat spodbuditi, da se osebno maksimalno angažirate in spodbujate svoje najožje sodelavce, ki delajo na teh projektih, da tvorno sodelujejo s pristojnimi službami na Ministrstvu za okolje in prostor ter vladno Službo za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Ministra za okolje in prostor ter ministra za lokalno samoupravo in regionalno politiko pa prosim, da temeljito bdita nad izvedbo projekta in omogočita prebivalcem Pomurja zdravo vidno vodo v prihodnjih letih.

S spoštovanjem!
Franc Jurša



USTNO POSLANSKO VPRAŠANJE POSLANCA PS DeSUS SVLR, 28. REDNA SEJA, 16. MAJ 2011 - magnetogramski zapis postavljenega vprašanja in odgovora


     FRANC JURŠA: Hvala lepa za besedo, spoštovani gospod podpredsednik.
    Spoštovani gospod minister, to vprašanje sem načrtoval že preden ste vi prevzeli to dolžnost na vladni službi za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Mogoče bi mi hitro odgovorili zakaj vprašanja nisem postavil enemu izmed ministrov, ministric, ki so bile iz naše kvote v tej vladni službi. Ampak vprašanje je zelo zahtevno, od njega je odvisno veliko število prebivalcev levega in desnega brega reke Mure, konkretno Prlekov in Prekmurcev oziroma Pomurcev. Namreč zdrave pitne vode še v marsikaterem gospodinjstvu v naši pokrajini ni. In projekt katerega pripravljamo že tretji mandat zahteva od nas vseh ki delamo v interesu prebivalstva, da napravimo ustrezen preboj. Ta skupni projekt oskrbe Pomurja s pitno vodo je eksistenčnega pomena za pomursko regijo. Občine so v ta projekt že do sedaj vložile veliko sredstev za izdelavo projektne in investicijske dokumentacije ter seveda tudi odkupa zemljišč. Zbrana sta tudi že dva svetovalna inženirja, ki vodita vse postopke, vključno za pripravo vloge za delitev sredstev iz kohezijskega sklada. Izdana je tudi že ocenjena vrednost investicije. Kot vam je znano oziroma so vas seznanili je to ločeno po sistemih A, B in C. Tako so se župani sedemindvajsetih pomurskih občin tudi v preteklosti odločili skupaj z ustreznimi organi Vlade.
    Zato vas sprašujem, gospod minister, katere ukrepe oziroma aktivnosti prevzema to posredniško telo, ki je Ministrstvo za okolje in prostor ter organ upravljanja, ki je Služba Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko, s ciljem, da bi bila sredstva kohezijskega sklada dodeljena občinam še v letošnjem letu. Obenem pa me zanima ali je teh sredstev sploh dovolj za realizacijo zastavljenega projekta?

     PODPREDSEDNIK MAG. VASJA KLAVORA: Gospod minister, izvolite.

    DR. BOŠTJAN ŽEKŠ: Spoštovani gospod podpredsednik, gospe in gospodje, spoštovani gospod poslanec Jurša, hvala za vprašanje.    
    Jaz osebno sem tudi malo povezan s Prekmurjem in se zavedam pomena tega projekta za ljudi, ki tam živijo. Projekt oskrba Pomurja s pitno vodo je razdeljen, kot ste sami rekli na tri dele, tri zaključene sisteme vodo oskrbe in sicer na lendavskega, murskosoboškega in prleškega. Vsi trije, vsak posamezno so uvrščeni v indikativni seznam projektov, ki so predvideni za sofinanciranje iz kohezijskega sklada. Tako so torej vsaj v principu sredstva zagotovljena.
    Za operativno izvedbo tega projekta je bila konec novembra 2009 ustanovljena koordinacijska skupina, ki je sestavljena iz predstavnikov teh treh sistemov, predstavnika Ministrstva za okolje in prostor in predstavnika SVRL kot organa upravljanja. Ta skupina se enkrat mesečno sestaja, spremlja napredovanje in primerja to napredovanje s sprejeto časovnico izvajanja projekta. Sedaj je stvar v fazi priprave projektne dokumentacije med Ministrstvom za okolje in prostor in občinami je bila sklenjena pogodba o sofinanciranju te priprave. Gre za pripravo za pridobitev gradbenega dovoljenja, projekt za izvedbo in seveda za vlogo za sredstva iz kohezijskega sklada. Časovnice za te tri sisteme so rahlo različne, ampak približno podobne. Če grem na ta del vlog za dodelitev sredstev iz kohezijskega sklada, naj bi za dva sistema bila osnovna verzija vloge pripravljena v prvi polovici leta, to je sedaj blizu, za tretji sistem pa v drugi polovici leta 2011. Končne verzije, do katerih se pride po usklajevanju znotraj Slovenije in po usklajevanju z Evropsko komisijo, naj bi bile pripravljene do konca leta 2011 oziroma v začetku leta 2012. Takrat naj bi se tudi že izdala odločba o financiranju iz kohezijskega sklada in potem kmalu tudi sklep Evropske komisije. Skratka, formalno gledano ta hip ne zamujamo ničesar, kar se tiče teh časovnic. Ampak kmalu se bo videlo, ali vsebinsko zamujamo, pa se to ne vidi, pa se bo videlo. Takrat bo naloga vseh nas, SVRL kot organa upravljanja, Ministrstva za okolje in prostor, županov občin Pomurja, vseh, da bomo skupaj odpravili zastoje, zaradi katerih prihaja do zamud. Počakajmo še kakšen mesec in potem bomo upravičeno začeli z ostrejšimi akcijami. Jaz sem nov na tem področju, vendar sem pripravljen začeti navijati ušesa svojemu kolegu. Hvala.

    PODPREDSEDNIK MAG. VASJA KLAVORA: Izvolite, gospod Jurša.

    FRANC JURŠA: Hvala lepa še enkrat za besedo.
    Relativno sem zadovoljen z vsebino odgovora na prvi del mojega vprašanja. Drugi del vprašanja me bolj skrbi. Namreč, denar je sveta vladar. Niste mi odgovorili, ali bo sredstev sploh dovolj za izvedbo projekta. Prosil bi vas, da mi na to odgovorite, če seveda razpolagate s podatkom. In že vnaprej najavljam, da vam bom čez tri mesece ponovno postavil vprašanje, ker takrat, ocenjujem, bi za dva projekta, ki ste jih tudi vi omenili, morali dati že vlogo, da bi lahko potem sredstva začeli dejansko črpati konec letošnjega leta oziroma v začetku naslednjega leta in bi s tem dohitevali tudi ta del obdobja, ki je vezan na razvojno perspektivo za obdobje 2007-2013.

    PODPREDSEDNIK MAG. VASJA KLAVORA: Gospod minister, izvolite.

   DR. BOŠTJAN ŽEKŠ: Kar se tiče financ, so mi razložili, da denar čaka oziroma bo čakal, pod dvema pogojema: prvič, da bomo te domače naloge vsi skupaj opravili v nekem doglednem času, z minimalno zamudo, in drugič, da lokalni faktorji ne bodo širili tega projekta izven glavnega namena, ki je vodovod. Jaz bi bil z veseljem čez tri mesece tukaj, na žalost najbrž ne bom, vseeno bom pa zunaj poslušal, kaj boste vprašali.


Več v Gospodarstvo