Razstavlja Franci Jaušovec Fric

Filip Matko, petek, 10. junij 2011 ob 09:43
Razstava

Razstava

V galerijskih prostorih Kulturnega doma v Gornji Radgoni je v četrtek, 9. junija, ob 19. uri potekala slovesnost ob odprtju razstave slikarskih del Francija Jaušovca Frica iz Stanetinec. V uvodnem kulturnem programu sta nastopila kot kitarista in pevca, učenca 6. razreda Osnovne šole Apače, Sven Gruber in Mario Jaušovec. Kot predstavnica Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona je spregovorila Nada Golob, a v imenu organizatorja razstave, Likovnega društva Gornja Radgona, njegova predsednica Tatjana Mijatović.

V svojem nagovoru je Tatjana Mijatović med drugim dejala: »…V Murski Soboti rojen slikar Franci Jaušovec Fric je član našega Likovnega društva v Gornji Radgoni že od leta 1998. Po končani poklicni šoli ga je pot zanesla med slikarje. Od takrat do danes je pripravil nekaj samostojnih razstav: v Gornji Radgoni, Radencih, Murski Soboti, Seliščih, Moravcih, pa še kje…, sodeloval pa je tudi na mnogih skupinskih razstavah. Ustvarja za lastno zadovoljstvo, saj, kar je za nekoga v življenju izgubljeno, se lahko reši z umetnostjo, pravi. Iskanje ravnotežja v sebi in na platnu umetnika silijo v ustvarjanje in izražanje. Spodbudile so ga trave, ki so odgovor na vprašanje na ponovno rojevanje in skrivnost v svoji sporočilnosti. Tu se najde ujeta in počivajoča energija. Čeprav živijo v igrivosti, ostajajo tihe in hkrati zgovorne. Okna in tisti svet tam zunaj….motiv, ki Frica spremlja vrsto let. Novejša dela s to tematiko pa nas opominjajo na vse preveliko ujetost v času in pa na minljivost le tega. Umetnik si privošči izobilje intenzivnih barv. Opazovalec zazna ob pogledu na slike občutek širine, kakor, da bi se odpirale drugim svetovom, prostranstvom…«

Razstava slik Francija Jaušovca Frica bo v Kulturnem domu v Gornji Radgoni na ogled do prvih dni prihodnjega meseca julija.


Več v Kultura in izobraževanje