Dvourna protestna vožnja po pomurski avtocesti

Podizvajalci so z državljansko nepokorščino protestirali zaradi neplačila opravljenih del

Branko Košti, ponedeljek, 13. junij 2011 ob 15:593
Protestna vožnja

Protestna vožnja

Podizvajalci, ki se že nekaj let borijo z državnimi mlini na veter za plačilo opravljenih del na trasi pomurske avtoceste, so danes med 10. in 12. uro izrazili državljansko nepokorščino s počasno vožnjo svojih vozil po avtocesti od Maribora do meje z Madžarsko. Ta "najmilejši ukrep" nepokorščine jim je edini še preostal, saj so jih vrli državni birokrati opozorili, da so vse ostrejše oblike protesta, kot je zapora ceste, nezakonita in zato seveda tudi kazniva.

Kakšna ironija vsemogočne države, ki se v svojih odločbah na njhove vloge sklicuje na neazakonitost zapore avtoceste, ki po vseh normativih to sploh ni, čeprav le-ta nima veljavnega uporabnega dovoljenja in se promet na njej sploh ne bi smel odvijati. Ampak Dars si je na Ministrstvu za okolje in prostor, seveda s podporo politike, izposloval dovoljenje o poskusnem oz. začasnem obratovanju, ki pa ni časovno omejeno, za približno dve tretjini dolžine trase, priznavajo pa, da dva odseka v skupni dolžini 29 km, torej tretjina trase, nima nikakršnega dovoljenja, pa promet poteka že tri leta. In za to nezakonitost ne bo nihče odgovarjal, saj pri nas zakoni veljajo samo za nekatere.

Glede na pompozne najave podizvajalcev o zapori ceste in v zadnjih dneh o mobilni zapori oz. upočasnjeni vožnji tik nad najnižjo dovoljeno hitrostjo 60 km, smo danes pričakovali precej več in večjih ter težjih vozil, morda tudi kakšno gradbeno mehanizacijo, kar bi povzročilo tudi kakšen zastoj ali vsaj daljšo kolono, a tega ni bilo. V bližini cestninske postaje Dragotinci smo opazili nekaj osebnih in gospodarskih vozil nekaterih podizvajalcev, ki so peljali z zmanjšano hitrostjo po obeh pasovih, nekateri vozniki so kar prehitevali, ker verjetno niso protestirali in se jim je mudilo proti svojemu cilju. Sledilo je še nekaj tovornjakov na voznem pasu, katere so drugi vozniki normalno prehitevali. Med temi približno petdeset vozili smo opazili tudi kakškno vozilo Darsa, vozilo policije in dva policista na motorjih, vendar nismo ugotovili, ali spremljajo protestnike ali so se tam znašli slučajno.

Kot je na koncu protestne akcije v Pincah izjavil predstavnik podizvajalcev Miroslav Požar, že v naslednjem tednu enako obliko protesta nameravajo izvesti na dolenjski in primorski avtocesti. Upamo in želimo jim, da bodo tam s svojim protestom opaznejši, vsekakor pa bodo morali za poplačilo svojih terjatev izboriti še kar nekaj težkih bitk v sodnih dvoranah.


Več v Gospodarstvo