Klapa za najboljši mladinski film dijakinji GFML in posebna omemba za otroški film OŠ Gornja Radgona

Klapo za najboljši slovenski mladinski film ZOOM.15 je prejel film Zakaj, delo dijakinje GFML, priznanje za posebno omembo žirije v sekciji otroškega filma pa je dobil film Slonči Tonči, ki so ga ustvarili učenci in učenke Osnovne šole Gornja Radgona.

Prlekija-on.net, nedelja, 26. september 2021 ob 22:06
Najboljši slovenski mladinski film ZOOM.15 Zakaj

Najboljši slovenski mladinski film ZOOM.15 Zakaj

Minuli teden je potekal Filmski festival ZOOM, ki postaja vedno bolj odmeven med mladimi filmskimi ustvarjalci iz Slovenije in sveta. Letos je potekal že 15. leto zapored in v okviru projekta Ustvarjalne Evrope LIBERTY/SVODOBNI. Mednarodni filmski festival je namenjen spodbujanju in izobraževanju mladih na področju filmskega ustvarjanja. Festival nudi redko priložnost otrokom in mladostnikom, da se tudi v mednarodnem okviru z lastnim filmskim jezikom predstavijo vrstnikom. Namen festivala je spodbujanje in izobraževanje mladih na področju filmskega ustvarjanja.

Tekmovalni program je sestavljen iz slovenske in mednarodne produkcije. V tekmovalnem programu prikazujejo najboljše filme, ki jih izbere selektor festivala. Filmi so razdeljeni v 2 starostni kategoriji, otroška kategorija (avtorji do 14. leta starosti) in mladinska kategorija (avtorji do 19. leta starosti).

V četrtek, 23. septembra so podelili klape najboljšim filmom letošnje edicije festivala. Selektorji ZOOM festivala Vid Hajnšek (režiser), Petra Gajžler (filmska pedagoginja) in Marina Katalenić (filmska pedagoginja) so v tekmovalni program festivala uvrstili 54 filmov in festival začinili s pomembno novostjo: študentskim programom, ki se je izvajal izven tekmovalnega programa.

Zmagovalce je izbrala žirija, v kateri so letos sodelovali: Maja Križnik (scenaristka in režiserka), Eva Jesenovec (igralka), Zlatjan Čučkov (montažer), Veronika Zakonjšek (filmska kritičarka) in Oleg Morović (programski selektor filmskega festivala Vodnjan). Tudi letos se je žirantom pridružila otroška žirija, ki je podelila klapo najboljšemu otroškemu filmu iz Slovenije.

Nagrade tudi dijakinji GFML in OŠ Gornja Radgona

Klapo za najboljši slovenski mladinski film ZOOM.15 je prejel film Zakaj. Film je delo dijakinje Line Horvat Gimnazije Frana Milošiča Ljutomer pod mentorstvom Vida Hajnška in Ludvika Rogana.

"Nagrada slovenskega mladinskega programa gre filmu, v katerem dijakinja z igrivim in razgibanim filmskim pristopom, polnim duhovitih simbolizmov in animiranih kolažev, preizprašuje svojo eksistenco ter umeščenost v svet. Odličen tekst, ki služi kot podlaga gibljivi sliki, pa v svojem jedru nosi tudi prodorno družbeno kritiko, ki jo vseskozi dopolnjuje ravno prava mera pikrega črnega humorja," je zapisano v obrazložitvi.

Priznanje za posebno omembo žirije v sekciji otroškega filma pa je dobil film Slonči Tonči, ki so ga ustvarili učenci in učenke Osnovne šole Gornja Radgona pod mentorstvom Damijana Sovca.

"Film nas v tehniki računalniške 2D animacije ter ob naraciji duhovitega, v verzih govorečega prleškega glasu, zapelje na vročo afriško celino. Na prostran safari, kjer Slonči Tonči s svojim muzikalnim rilcem pokriva celotno trobilno sekcijo in skrbi, da v živalskem kraljestvu ves čas odzvanja glasba," pa je obrazložitev filma Slonči Tonči.Zmagovalca domače produkcije sta otroški film Obrnjen svet, ki so ga ustvarili otroci v sklopu počitniškega varstva društva Slon, in mladinski film Zakaj, delo dijakinje Line Horvat Gimnazije Frana Milošiča Ljutomer pod mentorstvom Vida Hajnška in Ludvika Rogana.

Oba filma sta priložena in si ju lahko ogledate.

Zmagovalca mednarodne produkcije sta otroški film My Mother Looks Like a Microwave Oven (Moja mama je videti kakor mikrovalovna pečica), ki so ga ustvarili otroci v sklopu počitniškega varstva studia Dante Rustav Films iz Uzbekistana, in mladinski film The Pigeon (Golob) iranske avtorice Zahre Ebadi. Priznanje za posebno omembo žirije v sekciji otroškega filma je dobil film Krjavelj, ki so ga ustvarile učenke Osnovne šole Naklo pod mentorstvom Petre Korenjak Marčun in Tine Žagar Pernar. Nagrado za najboljši slovenski otroški film po izboru otroške žirije pa dobi film Obrnjen svet.



Več v Glasba in film