V Veržeju odprli Ekomuzej za rokodelski center SV Slovenije

Odprtje Ekomuzeja v Veržeju

Prlekija-on.net, četrtek, 16. junij 2011 ob 10:281
Odprtje Ekomuzeja v Veržeju

Odprtje Ekomuzeja v Veržeju

V petek, 10. junija 2011  je Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan, ob navzočnosti župana občine Veržej, Slavka Petovarja, predstavnikov Zavoda Marianum, številnih gostov, gospodarstvenikov, domačinov, rokodelcev,  predstavnikov vrtec in šol,  z udarcem  kladiva na kovaško nakovalo,  uradno odprl novo pridobitev Zavoda  Marianum Veržej – EKOMUZEJ.

Investitor ZAVOD MARIANUM VERŽEJ je bil konec leta 2010 uspešen pri kandidiranju za nepovratna sredstva z projektom »Izgradnja EKOMUZEJA za rokodelski center SV Slovenije«. Izgradnjo Ekomuzeja delno financirata Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter  Evropska unija, »Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.« Predmet  javnega razpisa je bil dodelitev nepovratnih sredstev iz naslova ukrepa 323 - Ohranjanje in izboljševanje dediščine podeželja, ki prispeva k izboljšanju kakovosti življenja,  ter zagotavljanju enakovrednejših bivalnih pogojev na podeželskih območjih. Skupna vrednost investicije v Ekomuzej, z opremo in dodatnimi deli, znaša 291.024,97 EUR.

Center DUO, kot enota Zavoda Marianom Veržej,  se vključuje v obrtniške dejavnosti in v šolski sistem,  saj ima status izvajalca postopkov za preverjanje in potrjevanje NPK. Ob tej priložnosti so bile rokodelcem, ki so se izobraževali  in šolam, ki so sodelovale,  podeljena potrdila o usposabljanju in sodelovanju

Rokodelska akademija, projekt financiran s podporo Evropskega sklada za regionalni razvoj,   s svojimi vsebinami še bolj posega na izobraževalno področje in rokodelsko dediščino približuje mlajšim generacijam. V letošnjem šolskem letu je v projektu sodelovalo skupno 5 osnovnih šol iz Prlekije, (OŠ Kog, OŠ Ormož, OŠ Stročja vas, OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici, OŠ Veržej), ki so v projekt bile vključene že lansko leto. Tudi letos se je izkazala iznajdljivost mentorjev in rokodelcev, ki so na naše mlade prenesli vsaj delček kulturne dediščine in svojega znanja.

Regijski rokodelski center Veržej je  v svoji osnovi naravnan na aktivnosti, ki vplivajo na celotno pomursko razvojno regijo in širše. Projekti Zavoda Marianum Veržej OE Center DUO vključeni pod prioriteto 2 RRP Pomurske regije – Razvoj človeških virov.
Kot center raziskovalnega in izobraževalnega dela ter razvoja rokodelskih obrti,  povečuje kakovost izobraževanja in vseživljenjskega učenja, ter  postaja pravo izobraževalno središče.
Pri tem pa je pomembno poudariti, da si je Zavod Marianum Veržej – Center DUO pridobil tudi status izvajalca postopkov za preverjanje in potrjevanje NPK. Tako bo lahko nudil, ne le usposabljanja, pač pa tudi certificiranja za omenjene poklice.

V tem letu so tako pilotno izvajali programe usposabljanja za NPK Pletar, Lončar in Umetnostni kovač. Udeleženci so, ne glede na poklic, največ časa preživeli v delavnicah, kjer so jih usposabljali priznani rokodelci. Tako so v 120 urah črpali znanje in veščine, ki so osnovna podlaga za njihovo nadaljnje delo in snovanje. Usposabljanja so podkrepili še z različnimi predavanji in strokovnimi ekskurzijami, kjer so udeleženci prihajali v stik s kulturno dediščino določene rokodelske panoge.

S svojimi dejavnostmi, predvsem izobraževalnimi in raziskovalnimi, tako Center DUO res postaja osrednji izobraževalni center, ne le Rokodelske akademije, pač pa tudi širše.


Več v Gospodarstvo