Mali prleški ustvarjalci v Železnih Dverih

13. medobčinska likovna kolonija Gresovščak 2011

Milan Belec, četrtek, 16. junij 2011 ob 11:021
Mali ustvarjalci

Mali ustvarjalci

13. medobčinska likovna kolonija pod imenom Gresovščak 2011 je bila tokrat v Železnih Dverih pri izletniški kmetiji Belec. Kot je v nagovoru povdaril akademski slikar Vlado Potočnik je to kraj, kjer kar čutiš lepoto in mir, ustvarjalnost pa kipi izpod rok mladih umetnikov.

Otroci iz vrtcev Stara Cesta, Cezanjevci, Cven, Stročja vas, Ljutomer, Gresovščak, Mala Nedelja, Križevci pri Ljutomeru, Kog, Ivanjkovci, Ormož, Miklavž pri Ormožu, Veržej in Gornja Radgona so bili tokrat zelo dejavni. Iz vsakega vrtca sta sodelovala po dva mlada ustvarjalca in mentorica katera vodi likovni krožek.

Razdeljeni so bili v skupine, prva skupina je slikala pokrajino z vodnimi barvami. Drugi so ustvarjali s ogljem in suhimi barvicami, navečje veselje pa je bilo ustvarjanje z glino. Mojster Milan je pokazal kako nastanejo predmeti na lončarskem vretenu. Drobni prstki pa so ustvarili zelo lepe in domiselne glinaste izdelke. Te izdelke bodo posušili in jih spekli v lončarski peči. Tokrat so imeli tudi lepo priožnost spoznati postopek pečenja saj je bila pred enim dnevom pečena keramika v lončarski peči, še toplo so pomagali pospravljati. Med odmorom je sledila malica, žejo pa so gasili domači sokovi. Kosilo je pripeljala kuharica iz vrtca Ljutomer.

Po kosilu je sledila strokovna razlaga likovnih del katero je podal Vlado Potočnik, katerega je presenetilo neverjetno raznoliko ustvarjalno prikazovanje, domišljije katera se odrazi na papirju ali ostane za vedno upodobljena v glini. Lepo je bilo opazovati slike, katere so bile obešene na žico za perilo saj so tokrat le-te predstavljale delo pridnih malih rok.

Koordinatorki Ingrid Štefančič in Nada Marinič sta pripravile zelo lepo prireditev, ravnateljiva vrtca Ljutomer Marija Pušenjak pa je bila navdušena nad delom vseh, ki so prišli na tokratno likovno koloijo.

Komaj čakamo naslednje leto, ko bomo na 14. likovni koloniji.


Več v Najmlajši