Že 35. zapovrstjo obrali najstarejšo trto na svetu

450-letna trta je letos dala 34 kilogramov pridelka, prvi grozd pa je odrezala glasbena gostja prireditve Maja Keuc.

Prlekija-on.net, nedelja, 3. oktober 2021 ob 16:25
35. Svečana trgatev Stare trte

35. Svečana trgatev Stare trte

V nedeljo, 3. oktobra, so na mariborskem Lentu že 35. zapovrstjo obrali najstarejšo trto na svetu. 450-letna trta je letos dala 34 kilogramov pridelka, prvi grozd pa je odrezala glasbena gostja prireditve Maja Keuc. Svečani dogodek je bil zaključni vrhunec 21. vinsko-kulinarično-kulturnega Festivala Stare trte v organizaciji Zavoda za turizem Maribor, ki bo še ta mesec Guinnessovo rekorderko predstavil na Expu v Dubaju in se z digitalizacijo njene zgodbe potegoval za nagrado Evropske mreže za kulturni turizem.

Trgatev po starih štajerskih šegah in navadah je skozi leta postala pravi mestni praznik, na katerega mestna oblast povabi pomembne goste iz Slovenije in tujine, spremlja pa ga tudi množica Mariborčanov in obiskovalcev mesta. V kulturno-etnografskem programu pred Hišo Stare trte so tudi letos tradicionalno sodelovali mariborski župan Saša Arsenovič, skrbnik Stare trte Stane Kocutar, mariborska vinska kraljica Neža Jarc, slovenska vinska kraljica Ana Pavlin ter brači iz Malečnika.

Uvodno zdravico Stari trti je zapela glasbena gostja prireditve Maja Keuc, ki ji je letos pripadla čast odrezati prvi grozd na trgatvi. Nastopili so tudi Ana Bezjak, Akademska folklorna skupina Študent in skupina Vudlenderji; slednji so po koncu uradnega dela prireditve priredili še koncert.

Mariborski župan Saša Arsenovič, ki je gospodar Stare trte, je v svojem nagovoru poudaril pomen skorajšnje ureditve Lenta in dravske promenade za še večjo privlačnost tega najstarejšega predela mesta z najstarejšo trto na čelu. "Stara trta si kot ena in edina na svetu ter kot najbolj obiskana mariborska znamenitost zasluži našo posebno pozornost. Z ureditvijo mariborskega Lenta kot tudi Hiše Stare trte se ji bodo pisali še boljši časi, s tem pa tudi vsem nam in našim izjemnim štajerskim vinogradnikom." Župan je za dolgoletno strokovno skrb in širjenje glasu o najstarejši trti z mariborskega Lenta prejel priznanje svečani Urbanov kozarec, ki sta mu ga podelila pretor Častivrednega vinskega konventa sv. Urbana Ljubljana Edi Berk in dramski igralec Boris Ostan.

Guinnessova rekorderka letos obrodila 34 kilogramov grozdja

Pred pričetkom trgatve je Stane Kocutar, skrbnik Stare trte, tako povzel trtino leto: "Najstarejša trta na svetu je svoj letošnji krog vegetacije sklenila z izjemno kakovostno letino. Cvetenje se je začelo 4. junija - najpozneje v zadnjih 34 letih, vendar so nato njene grozdne jagode v samo 21 dneh dosegle velikost povprečnega zrna graha, kar pomeni, da je ob ugodnih junijskih pogojih v nekaj dneh nadoknadila zaostanek." Guinnessova rekorderka je letos obrodila 34 kilogramov grozdja (njuni potomki, ki so ju obrali že v petek, sta dali 170 kilogramov). Simona Hauptman s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor pa je razglasila, da je grozdje zdravo in dozorelo, s sladkorno stopnjo 80 Oe.

Da je letos res posebno leto, ko je trta vinogradnike presenetila s svojo trdoživostjo in končnim vrhunskim pridelkom, sta potrdili tudi mariborska in slovenska vinska kraljica, Neža Jarc in Ana Pavlin.

35. Svečana trgatev najstarejše trte na svetu je bila zaključna prireditev 21. Festivala Stare trte. V štirih dneh so na 20 dogodkih predstavili odlično gastronomsko in turistično ponudbo ter bogato kulturno dediščino štajerske prestolnice.

Zavod za turizem Maribor bo še ta mesec Guinnessovo rekorderko predstavil na svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju in se z digitalizacijo njene zgodbe potegoval za nagrado Evropske mreže za kulturni turizem. Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor: "S svečano trgatvijo se je zaključil letni cikel mestnih prireditev, s katerimi častimo našo 450-letno Staro trto, a glas o njej bo letos še odmeval. Zavedanje, da je najstarejša trta odlično izhodišče za turistično povezovanje in mreženje, spodbujanje trajnostnega in odgovornega ravnanja ter oblikovanje edinstvenih doživetij, bomo v mednarodnem prostoru nadgradili tako, da bomo z najstarejšo trto nastopili kot s simbolom za uspešne mariborske zgodbe lokalnega izvora, a globalnega potenciala."

Foto: Marko Pigac



Več v Družabno