Z razstavo opozarjajo na nasilje nad ženskami

Bojan Sobočan, predstavlja svojo razstavo z naslovom Zlomljena, ki bo v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj na ogled do 30. oktobra 2021 v razstavišču knjižnice.

Prlekija-on.net, nedelja, 3. oktober 2021 ob 17:07
Razstava Zlomljena na Ptuju

Razstava Zlomljena na Ptuju

Avtor fotografij Bojan Sobočan, predstavlja svojo razstavo z naslovom Zlomljena. Letos je razstava na ogled v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj, nastala pa je v sodelovanju s Knjižnico Ivana Potrča Ptuj, Centrom za socialno delo Spodnje Podravje in Kulturno umetniškim društvom Vitomarci.

Bojan Sobočan, ki prihaja iz Gomilice, je član foto kluba Maribor in foto-video kluba Lendava, do sedaj je s svojimi fotografijami sodeloval na številnih skupinskih razstavah obeh klubov, v minulih letih pa je pripravil tudi samostojne razstave, ki opozarjajo na nasilje nad ženskami. Razstavo posveča ženskam, žrtvam nasilja, hkrati pa osvešča družbo na nedopustnost takšnih dejanj.

Krajši kulturni program so pripravile članice Kulturno-umetniškega društva Vitomarci. Razstava bo na ogled do 30. oktobra 2021 v razstavišču knjižnice.

Z vsemi preventivnimi dejavnostmi želijo žrtvam nasilja sporočiti, da je izhod iz nasilnega odnosa možen. Je pa proces, ki je lahko za žrtev izjemo težak in travmatičen. Vsako obsojanje in spraševanje žrtvi dodatno otežuje že tako težko odločitev. Reproducira tudi predsodke in stereotipe, zato je naše zavedanje o zakoreninjenosti nasilja in o težavnosti razmer, v katerih so se znašle žrtve nasilja v družini, izjemno pomembno.

Bojan Sobočan se je s fotografijo začel ukvarjati v srednji šoli, resneje pa se ji je posvetil v zadnjih petih letih. Čeprav je zanj fotografija zanimiv hobi, se z njeno pomočjo rad loteva prikazovanja resnih tem in pereče družbene problematike. Njegova želja je fotografijo približati ljudem tako, da bi le-ta med njimi živela. Razstava je posvečena žrtvam nasilja in osebam, ki so se pod težo le tega zlomile. Fotografije so simbolične. Naslovov nimajo zaradi tega, da bi si ob njihovem ogledu vsak opazovalec lahko ustvaril svojo lastno zgodbo.

Foto: M. Zmazek


Več v Kultura in izobraževanje