Uredili stalno razstavo o Ani Plohl - grofici Meranski, ki izhaja iz Grlincev

Njen znan citat je bil: »Vi Habsburžani morda znate vladati, toda mi Plohli kuhamo bolje«. Danes še obstajajo njeni recepti, uporabljajo se v gostinskih in hotelskih obratih. Znana je tudi po avstrijsko-štajerski modi.

Ivan Trunk, četrtek, 7. oktober 2021 ob 16:13
Razstava o Ani Plohl

Razstava o Ani Plohl

V Juršincih je v Votlini pri muzeju Dediščina kraljic postavljena stalna razstava o njihovi rojakinji grofici Ani Plohl, katere starši so izhajali iz vasi Gerlinci v občini Juršinci. Razstavo je pripravilo društvo za ohranjanje dediščine občine Juršinci. Marta Toplak, predsednica tega društva je zbrala vse potrebne dokumente, uredila razstavo in zapisala zgodovino o življenju in delu grofice Ane Plohl, ki je bila žena avstrijskega nadvojvode Janeza.

»Vi Habsburžani morda znate vladati, toda mi Plohli kuhamo bolje«. (Znan citat Ane Plohl).

"Po božični in velikonočni razstavi smo spet pripravili na ogled novo razstavo znanih osebnosti prednikov našega kraja. Govorimo o Ani Plohl, ženi nadvojvode Janeza (Avstrijsko cesarstvo) in hčerki Jakoba Plohla kmečkega sina iz Grlincev, ki je odšel v svet in je v Avstriji ustanovil prvo poštno postajo (poštni načelnik)," pove Marta Toplak. S tem želijo prikazati ljubezensko zgodbo in življenje, znane gospe dobrotnice, po njej je poimenovana tudi otroška bolnišnica v Gradcu, kuharske mojstrice štajerskih specialitet in avstrijsko-štajerske mode.

"Njen mož je tudi zaslužen v Sloveniji, ustanovil je prvo vinogradniško šolo v Mariboru (Meranovo), kar je danes fakulteta za kmetijstvo. Če pogledamo je zanimiv tudi Plohlov rodovnik Aninih sester, ki so se poročile s samimi znanimi osebnostmi Avstrije (majorji, ministri, odvetniki...)
Povedati vam želim, da bo naša na novo zgrajena votlina služila predvsem kulturno razvojnim programom za ohranitev dediščine - razstavam na prostem. Društvo jo je gradilo za razvoj kraja s sponzorstvom-donatorstvom ter svojimi lastnimi prispevki. Ostala bo za naše zanamce v lasti župnije Sv. Lovrenca. Uradna otvoritev naše votline bo ob godu Antona Martina Slomška, ki bo dobil tudi nov zaslužen prostor, skupaj s prireditvijo Zahvala Jeseni. To je naš zavetnik društva, podeželja, kmetov in šolstva
," pravi predsednica društva Marta Toplak.

Spodaj objavljamo še zgodovino in zanimivosti iz življenja Ane Plohl, kar je zbrala Marta Toplak.

Prelepe Slovenske gorice znane po naravnih lepotah, očarljivih ljudi, so dale v preteklosti kar nekaj znanih mož in žena. Tako je tudi Grlinška vas poslala v svet sina Jakoba Plohla, roj. v Grlincih 27.5.1774 (Sv. Lovrenc - Slov. gorice). V sedanji Avstriji, mestecu Aussee je mlad Jakob nadaljeval svojo življenjsko pot s poslovanjem. Tam se je tudi poročil, kupil hišo, ter naredil prvo poštno postajo (poštni načelnik). To je bila velika kariera za takratni čas. Rodilo se mu je 13 otrok.

Ena izmed njih in prvorojenka je bila Anna Plohl, roj. 16.1.1804 poznejša žena nadvojvode Janeze (vnuka Marije Terezije - Avstrijsko cesarstvo).

Anna je že v rani mladosti vodila gospodinjstvo in skrbela za družino - po rani materini smrti. Že iz leta 1819 (stara 15 let) izhajajo njeni prvi rokopisi z recepti.

Bila je zelo učna, zanimalo jo je mnogo stvari. Jahala je konje, vozila je kočijo - pošto, gospodinjila v družini in hodila v šolo.

Po naključju je že pri 15 letih prvič srečala svojega nadvojvoda Janeza. Kot je pozneje povedala jo je nadvojvoda Janez že takrat poimenoval za grofico Meransko.

Nekaj časa se nista videla. Vendar je sreča spet nanesla, da sta se srečala in tedaj je vzklila pristna skrivna ljubezen, katere pa ni bilo mogoče prekiniti. Dunajski dvor ni priznaval preprostega dekleta. Brat cesar je poklical na pogovor svojega brata Janeza, ki je trmasto vztrajal pri svoji odločitvi in bil zanjo pripravljen žrtvovati vso kariero.

Iz njegovih citatov sledi: »Rad bi imel bitje, ki bi mi bilo vdano kot človek, ne pa kot knez.« Čez nekaj let, l.1829 sta se skrivaj poročila. S poroko preprostega dekleta so bile nadvojvodu Janezu s posebnim marganističnim zakonom odvzete pravice nasledstva oz. dedovanja. Vendar je Anna po njenih velikih vzponih, dejanjih, pozitivnih lastnostih pridobila spoštovanje v višjih družbenih krogih. Tako da se je s časom tudi cesarski dvor omehčal in pridobila je naziv Anna Plohl grofica Meranska.

Z nadvojvodo Janezom sta veljala za prava ljubljenca ljudskih src. Rodil se jima je sin Franc, ki je tudi kasneje dobil naziv grof Franc Meranski in je nadaljeval očetovo delo v Pekrah pri Mariboru na Meranovem. Anna Plochl je postala znana kuharska mojstrica po specialitetah štajerske kulinarike. Svoje recepte je hranila kot rokopise. Njen znan citat pa je bil: »Vi Habsburžani morda znate vladati, toda mi Plohli kuhamo bolje«. Danes še obstajajo njeni recepti, dve kuharski knjigi. Uporabljajo se v gostinskih in hotelskih obratih poimenovanih po Anni Plochl. Znana je tudi po avstrijsko-štajerski modi, obstajajo njeni (poročne obleke, dindrli, tradicija štajerske) originalni izdelki. Avstrija zna promovirati njeno kulinariko in modo.

Umrla je 4. avgusta l. 1885 in je pokopana v mestecu Aussee, kjer je tudi njen spomenik.

Mož Anne Plohl nadvojvoda Janez (Erzherzog Johann) je zaslužen v organih dežele Štajerske (Slovenije) in države Avstro-Ogrske, kot pobudnik mnogih naložb in drugih akcij za razvoj kmetijstva, gospodarstva, infrastrukture, šolstva itd... Zaljubljen v prelepo štajersko deželo si kupi posestvo leta 1822 v Pekrah nad Limbušem v Mariboru. Posadi nove sorte vinske trte kot npr. renski rizling, traminec, rulandec, ki prejemajo najvišja odlikovanja v Parizu. Zgradi dvorec leta 1830, ter ustanovi sklad za nagrajevanje ostarelih in siromašnih, a zaslužnih viničarjev v Limbuški župniji. Leta 1832 v Hrastju nad Pekrami ustanovi prvo vinogradniško šolo v tedanji Štajerski. Je zaslužen za razvoj vinogradništva na Štajerskem (Meranovo) danes fakulteta za kmetijstvo, ter železniško povezavo Dunaj-Trst in še in še. Po drugi svetovni vojni so njegov kip v Mariboru, odstranili v muzej.

Otroci Jakoba Plohla iz prvega zakona

Ana Marija (Nani) (*6. 1. 1802, Aussee - +4. 8. 1885, Aussee), ki se je poročila 18. 2. 1829 z Nadvojvodo Janezom Avstrijskim, postala leta 1834 baronica Brandhofska in leta 1850 Grofica Meranska; sledijo njeni bratje in sestre:
Jožef (13. 1. 1805 - 12. 5. 1847) dedni poštni mojster v Ausseeju, nato v Leobnu, poročil se je 16. 2. 1832 z Marijo Kipperer hčerko lastnika fužin iz Ausseeja
Marija (27. 1. 1806, poročila se je z direktorjem vodnega kolesa v Vordenbergu
Frančiška (Fanny) *1806 - 24. 3. 1835, se je poročila s Sacklom fužinarjem v Vordenbergu
Alojz (1808 - 1812) se je potopil v Traunu
Walburga (19. 2. 1809 - 8. 4. 1809)
Jožefa (Pepi) 26. 1. 1810 - 25. 3. 1863) poročila se je s Pavlom Adolfom von Pernfuß odvetnikom na Dunaju
Johann I (1811 -1811)
Luiza (1814 - 1895), poročena z Antonom Händl von Rebenburg, k. u. k. major
Johann II (1815 - 20. 6. 1863, Gradec) k. u. k. polkovnik
Tereza (Resi) (1817 - 19. 4. 1895, poročena z baronom Nikolasom Romaszkan v Horodenki, član avstrijskega zgornjega doma
Eduard (1818 - 1818)
Amalia (Mali) (19. 1. 1821 - 11. 3. 1884) poročena z Dr. Antonom Werle (1809 -1893), ki je bil prvič poročen z Gabrielo Schneller rejniško sestro slavnega Antona Grofa Prokesch von Osten (1795 - 1876), ki je bil oficir, diplomat, zgodovinar, pisatelj, pomemben orientalist v njegovem času.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje