Viden napredek kinologije v Pomurju

V regiji so angažirane številne uspešne ter prizadevne kinološko - športne organizacije, med njimi pa vsekakor vidno izstopa Športno - kinološko društvo - Enota reševalnih psov Goričko iz Sebeborcev, kjer konstantno delujejo večgeneracijski kinološki navdušenci iz obeh bregov reke Mure in širše.

Prlekija-on.net, četrtek, 21. oktober 2021 ob 10:15
Športno kinološko društvo Goričko

Športno kinološko društvo Goričko

Vzgoja in socializacija naših najboljših štirinožnih, zanesljivih prijateljev dosega v zadnjih letih v celotnem slovenskem prostoru, še posebej pa tudi v pomurski regiji opazen pozitivni premik. Tako so v Pomurju angažirane številne uspešne ter prizadevne kinološko - športne organizacije, med njimi pa vsekakor vidno izstopa Športno - kinološko društvo - Enota reševalnih psov Goričko iz Sebeborcev, kjer konstantno delujejo večgeneracijski kinološki navdušenci iz obeh bregov reke Mure in širše. Ta organizacija deluje celoletno, saj imajo društvene treninge vsako nedeljo od 8. ure dalje neglede na letni čas ter vremenske razmere. Kot edini v regiji pa od leta 2011 vzpostavljajo tudi Enoto reševalnih psov, katere delujejo v sklopu slovenskih sil zaščite in reševanja. Nedavno so v tej organizacijo veličastno in svečano proslavili že tridesetletnico svojega obstoja. Aktualni predsednik ŠKD-ERP Goričko Danilo Varga je na svečanosti povedal:

»Razlog, da smo se danes zbrali je to, da so 2. septembra leta 1991 Koloman Serec, Vlado Grof, Dušan Grof, Geza Slivnjek, Marjan Granfol, Franc Benko, Milan Benko, Jože Gergorec, Milan Vagner ustanovili Športno kinološko društvo Goričko.

To je začelo s svojimi dejavnostmi na igrišču Kluba malega nogometa Sebeborci, prvi inštruktor šolanja psov pa je postal Marjan Granfol.
S soglasjem Kluba malega nogometa in Krajevne skupnosti Sebeborci so se postavili prvi montažni prostori ob igrišču malega nogometa, ki smo jih ob pomoči Marjana Granfola dobili od Zdravilišča Terme Moravske Toplice.

Dušan Grof se je zavzel, da so objekt tudi legalizirali, pridobili elektro soglasje in pozneje tudi speljali elektriko v objekt.
Vadbeni prostori so se ogradili in postavili reflektorji za treniranje ponoči.

Nismo pa le gradili, ves čas smo vztrajno šolali svoje štirinožne prijatelje in dosegali zavidljive rezultate na različnih tekmovanjih.

Daniel Lipič je v timu s svojim psom na svetovnem prvenstvu, ki je potekalo v Sloveniji in Slovaškem v sledenju po programu IPO-FH postal svetovni prvak , v Švici pa svetovni podprvak. Tudi na državnih tekmovanjih v sledenju so člani društva dosegali odlične rezultate, Branko Temlin po programu IPO-1, Franc Žitek po progamu IPO-FH, Vlado Škerlak po programu IPO-3

Nekaj časa smo tudi sami prirejali državne tekme v sledenju, na katere so prihajali tekmovalci iz cele Slovenije. Tudi v prihodnje želimo organizirati tekmovanja v sledenju in drugih kinoloških tekmovalnih programih. Nekaj članov pa svoje pse tudi razstavlja.

V društvu delujejo strokovnjaki na področju šolanja psov. Markerja Roman Bodanec, ki sodeluje na treningih in Tadej Granfol, pet instruktorjev za šolanje - vodja vrste osnovnega šolanja Berden Zlatka, Gomboc Eva in Škerlak Sonja, vodja osnovnega šolanja Varga Danilo in Škerlak Vlado, dva polagalca sledi, ki sta polagala sledi že na nekaj svetovnih tekmah Bodanec Roman in Škerlak Vlado.

Leta 2011 smo pod okriljem Športno kinološkega društva Goričko ustanovili še Enoto reševalnih psov. Ta deluje v sklopu enote zaščite in reševanja Prostovoljnega gasilskega društva Sebeborci. PGD Sebeborci pomaga predvsem pri prevozih.

Leta 2012 so štirje tečajniki, Roman Bodanec, Luka Taljan, Danilo Škerlak in Vlado Škerlak, opravili teoretični del izpita za vodnike reševalnih psov, kar je pogoj za opravljanje nadaljnjih izpitov s psom. Do leta 2019 je bil Vlado Škerlak s svojim psom Amosom član Enote za reševanje s psi v skupini za iskanje pogrešanih oseb, ki deluje po vsej Sloveniji. Zdaj se pod okriljem svetovne prvakinje v iskanju pogrešanih oseb Nevenke Štor na praktične izpite za vodnike reševalnih psov skupaj s svojimi štirinožci pripravljajo štirje vodniki. To so Tamara Brumen, Rudi Stegmüller (oba opravila teoretični seminar in teoretični izpit v okviru Kinološke zveze Slovenije, Komisije za reševalne pse v Centru za zaščito in reševanje na Igu), Vlado Škerlak ter Danilo Škerlak, slednji pod inštruktorskim vodstvom Tomaža Dražumerskega.

Napredovanja v znanju vodenja psov in uspehov na tekmovanjih pa seveda ne bi bilo brez članov društva, tistih, ki prihajajo na treninge in tudi tistih, ki prihajajo na vadbo še naprej, tudi po opravljenih izpitih in se družijo za sprostitev, ter ostalih obiskovalcev, ki se v njihovem okolju in družbi dobro počutijo.

Prav je da izpostavimo posameznike, ki so vedno pripravljeni pomagati pri vzdrževanju poligona za vadbo, objekta in izgradnji kaj novega. Franc Rezar, Daniel Lipič, Josip Turner, Jože Bunderla, Danilo Varga, Aleš Horvat, Denis Rančigaj, Zlatka Berden, Branko Kuhar, Jože Magdič, Rudi Stegmüller, Robi Tot,Tamara Brumen, Goran Vadnaj, Andrej Könye in Vlado Škerlak so tisti katerim gre zahvala.

Seveda so še drugi , ki pomagajo po svojih zmožnostih. V zadnjem času dobro sodelujemo tudi z Mladinskim centrom Prlekije, predvsem po zaslugi Rudija Stegmüllerja.

Tudi v prihodnje želimo nadaljevati s šolanjem psov, njihovo socializacijo, predvsem pripravo psa na urbano okolje ter nadaljevati šolanje v višje programe. Želimo si tudi, da bi se udeležili ali organizirali kakšne tekmovanja in organizirali razstave pasemskih psov.

Veseli smo, da je tečajnikov veliko, zato razmišljamo o razširitvi poligona in parkirišča, vse za dobro počutje štirinožcev in njihovih vodnikov.
Predsedniki Športno kinološkega društva Goričko so skozi trideset let bili Vlado Grof, Koloman Serec, Daniel Lipič in Danilo Varga.

To je bilo na kratko nekaj besed o nastanku, delovanju in načrtih Športno kinološkega društva Goričko

Sledila je podelitev priznanj in zahval ter bogat kulturni program v katerem so sodelovali: Kvartet ljudskih pevcev iz Bogojine ter člani Kulturno turističnega društva Tešanovci, povezovalka programa pa je bila Ksenija Šömen. Po priložnostnem pozdravnem nagovoru župana matične lokalne skupnosti je bil izveden nastop domačih kužkov s svojimi vodniki-kinologi, nato je sledil prikaz dela Enote reševalnih psov Slovenije iz Celja ter policijske enote s službenimi psi iz Petišovec. Za vse zbrane in prisotno je bilo poskrbljeno za bogato okrepčitev in nadaljevalo se je še precej časa prijetno druženje.

Tekst: Tadeja Muršič



Več v Kultura in izobraževanje