Medgeneracijski projekt »MED« 2011

Skupno srečanje v amfiteatru II. Gimnazije Maribor

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, torek, 21. junij 2011 ob 09:261
Mladi udeleženci iz Ljutomera

Mladi udeleženci iz Ljutomera

Tokrat smo prostovoljci gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer svoje uspešno sodelovanje z Domom starejših občanov v Ljutomeru nadgradili še z medgeneracijskim projektom »MED«.
Ker je letošnje leto posvečeno prostovoljnemu delu in ker menimo, da  je vzpodbujanje mladih k medgeneracijski solidarnosti in ozaveščanje o pomenu prenosa znanja s starejših generacij na mlajše nujno, smo se odzvali na prošnjo za sodelovanje z II. gimnazijo Maribor. Projekt je potekal vzporedno z njihovo šolo; vsaka šola pa je sodelovala z domom starejših občanov v domačem okolju.

Gre za medgeneracijski projekt med starimi in mladimi, za prenos znanja in izkušenj na različnih področjih življenja. Sodelovanje smo razdelili v več delavnic: naravoslovno, dramsko, pevsko, likovno, lončarsko, kuharsko, filmsko in novinarsko.

V petek, 17. 6. 2011, smo se vsi sodelujoči zbrali na slovesni zaključni prireditvi v amfiteatru II. gimnazije, kjer smo prikazali rezultate in izdelke svojega sodelovanja. V avli smo pripravili t. i. slovenski kotiček, kjer so bili razstavljeni ročni izdelki lončarske, kuharske, naravoslovne in likovne delavnice. Gimnazija Ljutomer je predstavila čudovite posodice in vrčke, ki so nastali pod spretnimi prsti starih in mladih udeležencev v lončarski delavnici. Prav tako smo razstavili zanimiva mila v različnih oblikah. Pri likovni delavnici smo izdelali več sto rožic iz krep papirja. Poigrali smo se z besedo »med« in čebelicami, ki nabirajo med, naredili cvetoč travnik iz marjetic. Za piko na i pa smo v Ljutomeru v kuharski delavnici spekli ocvirkove pogačice, prleško in prekmursko gibanico, v Mariboru pa sadni kruh in jogurtove sadne rezine. Vse smo podkrepili z recepti, tako da staro ali mlado – po želji – znanje o peki peciva lahko prenaša naprej. Druga gimnazija je v naravoslovni delavnici skupaj z lokalnim čebelarjem pripravila brezalkoholni napitek na bazi medu.

Osrednji del sodelovanja je bilo srečanje v amfiteatru. Po uvodnih nagovorih obeh ravnateljev in zahvali vsem mentorjem smo Prleki zapeli in zaigrali znano Grnjakovo pesem Vasovalec. Ta izbor so predlagali stanovalci DSO, dijakinje pa so prispevale Kreslinovo Dekle moje. Mariborčani so zaigrali komedijo Bolniška, scenarij je napisala stanovalka in udeleženka projekta iz Doma Danice Vogrinec.

Srečanje smo sklenili z glasnim prepevanjem vseh udeležencev raznih slovenskih starejših pa tudi malo mlajših viž oz. songov :)
Mladi in stari, vsi ki smo bili v projekt vpleteni, smo se drug od drugega naučili več, kot se zdi prvi hip, in vsaj za pol leta prepletli svoje poti, se družili in prijateljevali. Hkrati pa smo že dobili ideje, kako bomo pridobljeno znanje uporabili v prihodnjem šolskem letu. Mentorstvo v lončarski, kuharski in naravoslovni delavnici je prevzela neumorna Nina Žuman, v likovni je vse vajeti držala Jerka Zanjkovič, v pevski pa Saša Sunko. Koordinatorici projekta sta bili socialna delavka v DSO, gospa Nataša Šumak, in vodja prostovoljcev na gimnaziji Ljutomer, Sonja Ferčak.  V projekt smo vključili 17 stanovalcev DSO Ljutomer in kar 23 dijakinj in dijakov 3. letnika gimnazije.


Več v Kultura in izobraževanje