Predstavitev romana Jerneja Dirnbeka v Flo Cukeraju, kjer se ni samo govorilo ampak tudi igralo in pelo

Ob izidu svojega drugega romana z naslovom Tramp (Založba Litera) se Jernej Dirnbek, podaja na pot po slovenskih knjižnicah. Pogovor z njim sta povezovali gospa prof. Cilka Jakelj in direktorica knjižnice Vesna Laissani.

Prlekija-on.net, četrtek, 4. november 2021 ob 10:53
Predstavitev romana Jerneja Dirnbeka

Predstavitev romana Jerneja Dirnbeka

V sredo, 3. 11. 2021, je Splošna knjižnica Ljutomer v novih, preurejenih prostorih Flo Cukeraj gostila Jerneja Dirnbeka, ki je ustanovni član glasbene skupine Mi2, v kateri poje in igra kitaro, hkrati pa je tudi avtor besedil dobršnjega opusa njihovih uspešnic.

Ob izidu svojega drugega romana z naslovom Tramp (Založba Litera) se Jernej Dirnbek, podaja na pot po slovenskih knjižnicah. Pogovor z njim sta povezovali gospa prof. Cilka Jakelj in direktorica knjižnice Vesna Laissani.

Tramp je zabavna kriminalka, v katerem osrednja junaka delomrzneža Metod in Zmago v želji, da bi si zagotovila ležerno preživetje preostanka življenja, snujeta ugrabitev, ki jima bo navrgla pričakovani denar. A kot novinca na kriminalnem področju najprej za vajo ugrabita prvega, ki pride po cesti. In pri tem udarita mimo, da bolj ne bi mogla. Tramp, mestni klošar, se kot ugrabljenec počuti odlično. Dobi streho nad glavo, hrano in pijačo, zato mu niti na kraj pameti ne pade, da bi pobegnil. Poleg tega je brez imetja, nihče ga ne pogreša in nima nikogar, ki bi bil pripravljen kakorkoli plačati za njegovo izpustitev. V komediji zmešnjav vsa zgodba vendarle pride na ušesa policiji, ki se požene v lov za bežečo trojico...

Zgodba se razplete v podeželsko parodijo, kot jo poznamo iz besedil skupine Mi2, in bralcu ponudijo še kako pomembna sporočila. Čeprav ima roman Tramp vse prvine kriminalke pa iz nje veje premislek o socialnem protestu.

Literarni večer z Jernejem je bil mešanica obojega, tako pogovora kot glasbe. S svojim nastopom nas je nas je s tipičnim iskrivo zbadljivem humorjem popeljal po stopinjah svojega literarnega navdiha, svoj roman pa predstavil ob spremljavi akustične kitare.

Večer nam je popestril mladi glasbenik Nikola Mlinarič s svojo rdečo harmoniko.

Gostiteljica Florjana Kastelic je srečanje zaključila z nagovorom in povabilom v nove prostore. Ob druženju v preurejenih prostorih Flo Cukeraja, ki so namenjeni prav takim povezovanjem, smo bili pogoščeni s slastnimi kremšnitami in žlahtno kapljico družine Kos.
Kulturna in glasbena prihodnost je tako v Flo Cukeraj reformatorsko zablestela še v žlahtnejši luči.

Zapisala: Sonja Rožman, Samostojna bibliotekarska referentka
Foto: Arhiv Splošne knjižniceKomentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje