S 1. julijem višje kazni

Kazni za prometne prekrške bodo s 1. julijem še strožje in višje

Prlekija-on.net, četrtek, 23. junij 2011 ob 13:413
Policija

Policija

S 1. julijem bodo pri nas začele veljati ostrejše kazni za večino prometnih prekrškov. Policisti že dva tedna izvajajo akcijo 0,0 šofer - trezna odločitev, v kateri preverjajo prisotnost alkohola v krvi pri udeležencih v prometu in z julijem bo voznike, ki nespoštujejo te omejitve, kazen še bolj udarila po žepu. Poslanci so namreč konec prejšnjega leta sprejeli spremenjen zakon o pravilih cestnega prometa, ki je v veljavo stopil aprila, izvajati pa ga bodo pričeli julija.

S temi spremembami v zakonu želijo strožje sankcionirati voznike, ki jih policija zaloti pri prekrških, ki so neposredno povezani s hujšimi posledicami prometnih nesreč. Tako bo voznik, ki mu bo alkotest pokazal več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (mg/l), dobil 18 kazenskih točk, ki pomenijo takojšen odvzem vozniškega dovoljenja ter moral plačati 1.200 evrov globe. Policisti ga bodo lahko tudi pridržali za 6 do 12 ur.

Ob tem vas čaka rehabilitacija
Če se boste torej znašli v zgoraj omenjeni situaciji in boste nato želeli ponovno pridobiti vozniško dovoljenje, bo za vas obvezno opravljanje rehabilitacije - izobraževanje in program zdravljenja zasvojenosti. Enake kazni veljajo tudi v primeru vožnje pod vplivom prepovedanih substanc.

Če voznik "napiha" med 0,24 do vključno 0,38 mg/l bo globa znašala 600 evrov, 900 evrov pa, če alkotest nameri več kot 0,38 do vključno 0,52 mg/l.

Višje kazni tudi za prekoračitev hitrosti
Kazni se bodo zvišale tudi pri prekoračitvi hitrosti. Če boste v coni, kjer je hitrost omejena na le 30 km/h, hitrost prekoračili za 10 km/h bo potrebno odšteti 300 evrov, prislužili pa si boste tudi 3 kazenske točke. Odvzem dovoljenja in najvišja globa bo predpisana za prekoračitev omejitve za 30 km/h v tej coni.

Če v naselju, kjer je omejitev hitrosti 50 km/h, peljete 10 km/h prehitro, boste morali odšteti 100 evrov, za prekoračitev do 20 km/h je kazen 300 evrov in 3 kazenske točke, za prekoračitev do 50 km/h je kazen 1.000 evrov in 9 kazenskih točk, odvzem vozniškega dovoljenja ter 1.200 evrov kazni pa vam sledi, če boste v naselju hitrost prekoračili za več kot 50 km/h dovoljene hitrosti.

Zunaj naselja, kjer je omejitev 90 km/h, boste za prekoračitev hitrosti za 20 km/h odšteli 80 evrov, do 30km/h 160 evrov in 3 kazenske točke, do 40 km/h 300 evrov in 5 kazenskih točk, nad 40 km/h pa 500 evrov in 9 kazenskih točk.

Na avtocesti bo za prekoračitev hitrosti za 20 km/h potrebno odšteti 80 evrov, do 30km/h 120 evrov, do 40 km/h 200 evrov in 3 kazenske točke, do 50 km/h 300 evrov in 5 kazenskih točk, nad 50 km/h 400 evrov in 9 kazenskih točk ter prepoved nadaljnje vožnje.

Za napačno vožnjo po avtocesti ostrejše kazni
Ostreje se bo odslej kaznovalo tudi tiste, ki na avtocesto zapeljejo v napačno smer, kar je v preteklosti botrovalo hujšim prometnim nesrečam. Voznik, ki bo na AC zapeljal v napačno smer, bo dobil 18 kazenskih točk in posledično odvzem vozniškega dovoljenja ter kazen 1.200 evrov. Predvideno je tudi kaznovanje voznikov, ki v vozilih uporabljajo naprave, ki motijo policijske radarje. Fizične osebe bo to stalo 800 evrov, pravne pa 8.000 evrov.

Kazen 40 evrov vam grozi, če med vožnjo pri sebi nimate vozniškega dovljenja in veljavnega prometnega dovoljenja, za neuporabo varnostnega pasu pa boste morali odšteti 120 evrov globe. Prav tako v vozilu ni dovoljeno uporabljati mask, slušalk in telefonov. Če v avtomobilu uporabljate radio, ga ne smete igrati preveč naglas, da bi to zmanjševalo slušno zaznavanje. V tem primeru je kazen 120 evrov.

Tudi kolesarji se morajo držati cestno prometnih predpisov
Tudi na kolesu boste plačali kazen 40 evrov, če boste uporabljali slušalke, telefon ali kolo vozili z masko. Enaka kazen vam grozi, če se boste s kolesom peljali v napačno smer po kolesarski stezi in nenakazovanje spremembe smeri, vožnja zunaj kolesarske steze vas bo stala dvakrat toliko (80 evrov), prav tako neuporaba luči. Kolesarji morajo biti pozorni tudi na pešce, saj se izsiljevanje na prehodih za pešce kaznuje s 120 evri, vozniku avtomobila pa za enak prekršek grozi globa 300 evrov in 5 kazenskih točk. Uporaba čelade na kolesu je obvezna za otroke do 14 leta starosti.


Več v Slovenija