V Ljutomeru obeležili 20. obletnico samostojnosti in 140. obletnico PGD Ljutomer

Slavnostni govornik je bil Branko Dervodel, namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje

Dejan Razlag, sobota, 25. junij 2011 ob 00:441
Proslava

Proslava

V petek, 24. junija, je v Ljutomeru potekela osrednja proslava ob Dnevu državnosti, ki jo je letos Občina Ljutomer združila s proslavo ob 140-letnici PGD Ljutomer. Slavnostna proslava se je odvijala na Glavnem trgu v Ljutomeru, slavnostni govornik pa je bil Branko Dervodel, namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje.

Slovesnost se je pričela s parado gasilcev na kateri so sodelovali tudi Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo, Območno združenje slovenskih častnikov, Policijsko veteransko društvo Sever, Območno združenje borcev za vrednote NOB Ljutomer in Prleško društvo generala Maistra Ljutomer. Poleg domačih gasilcev in gasilcev iz sosednjih Gasilskih zvez so proslavo obiskali tudi gasilci iz pobratenih mest Ljutomera, iz Hrvaške in Srbije ter predsednik regijskega sveta Bogdan Šajnovič, poveljnik regijskega štaba civilne zaščite Martin Smodiš, dolgoletni član gasilske organizacije Ernest Eory, poslanec DZ RS Franc Jurša ter drugi.

Prisotne je najprej nagovorila županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, sledil je govor slavnostnega govornika ter podelitev najvišjih priznanj zaslužnim za dosego tako visokega jubileja. Najvišja društvena priznanja sta prejela Stanko Hunjadi in Miroslav Hunjadi za življenjsko delo v društvu, odlikovanje Gasilske zveze Slovenije za posebne zasluge pa je prejel Jože Bratinščak. PGD Ljutomer je prejelo tudi zlato plaketo Gasilske zveze Slovenije in plaketo Civilne zaščite Slovenije. Ob tej priložnosti je društvu bila predana tudi termokamera, ki jo bodo gasilci uporabljali za boljšo vidljivost ob reševanju.

Slovesnosti je sledila gasilska veselica z ansamblom Vesele Štajerke. Za zabavo in pravo gasilsko veselico bo poskrbljeno tudi v soboto s pričetkom ob 17. uri. V velikem šotoru na Glavnem trgu, bosta za zabavo in dobro voljo poskrbela domača ansambla Štrk in Modra cona.




Več v Kultura in izobraževanje