Uvaja se povračilo škode tistim upravičencem, ki so bili cepljeni in jim je nastala škoda na zdravju

Prav tako se uvaja povračilo škode tistim upravičencem, ki jim je zaradi uporabe ali aplikacije zdravila za zdravljenje covid-19, ki ima začasno dovoljenje za promet, nastala škoda na zdravju. Do odškodnine so upravičeni tudi ožji družinski člani.

Prlekija-on.net, petek, 19. november 2021 ob 15:44
Uvaja se odškodninska odgovornost in odškodnin brez krivde po cepljenju ali zdravljenju z zdravilom za covid-19

Uvaja se odškodninska odgovornost in odškodnin brez krivde po cepljenju ali zdravljenju z zdravilom za covid-19

Na današnji novinarski konferenci glede aktualnega stanja bolezni covid-19, je sodeloval tudi minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je poudaril minister, je uvedba odškodninske odgovornosti in s tem sistema odškodnin brez krivde ključna pri ohranjanju zaupanja v varnost in kakovost cepiv ter zagotavljanju učinkovitega in celovitega izvajanja nacionalnega programa cepljenja proti Covid-19. Zato se uvaja povračilo škode tistim upravičencem, ki so bili cepljeni in jim je nastala škoda na zdravju. Prav tako se uvaja povračilo škode tistim upravičencem, ki jim je zaradi uporabe ali aplikacije zdravila za zdravljenje covid-19, ki ima začasno dovoljenje za promet, nastala škoda na zdravju. Do odškodnine so upravičeni tudi ožji družinski člani.

"Cepljene je dokazano najbolj varen in učinkovit preventivni ukrep v boju proti nalezljivim boleznim", je ob tem povedal minister, "saj ščiti tako posameznika kot celotno družbo. Enako kot pri zdravilih se tudi pri cepivih v zelo redkih primerih lahko pojavijo resni neželeni učinki, vendar koristi cepljenja močno odtehtajo tveganja zaradi resnih posledic bolezni. Podobne ureditve odškodninske odgovornosti po cepljenju imajo tudi v nekaterih drugih evropskih državah, kot npr. Danska, Avstrija, Francija, Nemčija, Finska, Švedska in Italija," je še pojasnil minister.

Ob koncu je minister za zdravje še enkrat pozval k cepljenju vse, ki se za to še niso odločili, in se zahvalil otrokom, staršem in zaposlenim v šolah in vrtcih za sodelovanje pri uvedbi samotestiranja.



Več v Slovenija