Abonmajski koncerti v GŠ Slavka Osterca Ljutomer

Po dolgoletnem premoru zaradi prostorske situacije in obnavljanja stavbe šole, v GŠ Ljutomer ponovno izvajajo abonmajske koncerte.

Prlekija-on.net, nedelja, 21. november 2021 ob 17:15
Abonmajski koncerti GŠ Slavka Osterca Ljutomer

Abonmajski koncerti GŠ Slavka Osterca Ljutomer

Abonmajski koncerti so v preteklosti bili namenjeni za učence, starše in ostale obiskovalce. V trenutni situaciji zardi virusa COVID-19 so koncerti organizirani predvsem samo za učence določenih instrumentov ali predmetov.

V tem šolskem letu so organizirali že dva koncerta. V oktobru so učenci kitare poslušali odličnega kitarista. Simon Krajnčan Fojkar je kot solist znan predvsem po izvedbah del skladatelja Francisca Tárrege, in je pred kratkim izdal zgoščenko z izključno njegovimi deli. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je z najvišjo oceno diplomiral leta 2012 in je profesor kitare in vodja aktiva brenkal na Glasbeni šoli Jesenice, ter podpredsednik Društva slovenskih učiteljev kitare - EGTA.

Učenci kitare so z zanimanjem poslušali izvedbo skladb Francisca Tárrege.

V četrtek, 18. 11. 2021 so v GŠ Ljutomer na abonmajskem koncertu gostili DUO TIMBER v katerem sodelujeta Tina Ostruh (flavta) in Irena Anžič (citre). Njun repertoar je raznolik. Trenutno je v centru njunega ustvarjanja ritmična in zanimiva glasba, ki vedno znova preseneča.

Bila je izjemna izkušnja za učence flavte, ki so na koncertu lahko slišali kako zveni flavta skupaj s citrami. Vsi poslušalci v dvorani so uživali ob prijetni glasbi in prefinjeni interpretaciji vseh slišanih skladb. Po koncertu so učenci imeli možnost od bližje spoznati tudi alt flavto, ki je nekoliko daljša in večja od flavte, kot jo igrajo učenci v glasbenih šolah.

Tina Ostruh je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani kot akademska glasbenica flavtistka in kot profesorica flavte. Je prejemnica več priznanj in nagrad v mednarodnem in slovenskem prostoru. Intenzivno se ukvarja z interdisciplinarnostjo pedagoškega procesa poučevanja glasbe/flavte. Sodeluje pri različnih projektih, tako solistično kot komorno, posnela je več zgoščenk. Poučuje na glasbeni šoli v Celju in I. gimnaziji v Celju (umetniška smer).

Irena Anžič je diplomirala na Visoki šoli za glasbo v Münchnu (2007), kjer je istega leta opravila tudi umetniško specializacijo na citrah. Je prejemnica več priznanj in nagrad v mednarodnem in slovenskem prostoru. Ukvarja se s promocijo citer ne samo kot ljudski inštrument, temveč tudi v resnejši glasbeni sferi. Sodeluje pri različnih projektih, tako solistično kot v različnih komornih zasedbah. Poučuje na glasbenih šolah v Celju in v Slovenski Bistrici.

V dvorani GŠ Slavka Osterca Ljutomer izvajajo razredne in javne nastope učencev pod pogoji, ki so zapisani v Odloku o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Nastopi so namenjeni predvsem staršem, ki se jih lahko udeležijo, če izpolnjujejo pogoj PCT.

V decembru v GŠ Slavka Osterca Ljutomer načrtuje tudi Koncert učiteljev, ki bo v torek, 14. 12. 2021 ob 18. uri v Domu kulture Ljutomer. Vstop na koncert bo možen s pogoji PCT do zapolnitve prostih mest. Božično novoletni koncert bo v tem letu predvajan kot posnetek solističnih točk, komornih skupin in orkestrov. Premiera posnetka bo predvajana na You Tube kanalu GŠ Ljutomer v sredo 22. 12. 2021, ob 18. uri.



Več v Kultura in izobraževanje