Predsednica DPZ Sv. Jurij ob Ščavnici Ema Lančič je spekla najboljšo kvasenico

Izvedli so državno ocenjevanje kvasenic s skutnim nadevom.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 13. december 2021 ob 16:40
Državno ocenjevanje kvasenic s skutnim nadevom

Državno ocenjevanje kvasenic s skutnim nadevom

Med najbolj dejavna društva, ki jih je v Občini Sv. Jurij ob Ščavnici več kot petdeset, prav gotovo sodi Društvo podeželskih žena, katerega že vrsto let zelo uspešno vodi Ema Lančič iz Žihlave. Državno ocenjevanje kvasenic s skutnim nadevom, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije, je le ena izmed številnih aktivnosti in je postalo že tradicionalno.

V »normalnih« letih (pred pojavom koronavirusa), so kvasenice s skutnim nadevom ocenjevali v sklopu praznovanja občinskega praznika, priznanja - zlata, srebrna in bronasta -, je podelil župan na osrednjem dogodku praznovanja občinskega praznika. Zaradi epidemije praznika občine ne praznujejo, ali pa ga le v zelo okrnjeni obliki, zato so kmetice sklenile, da letošnje ocenjevanje razpišejo v mesecu decembru. K taki odločitvi jih je, med drugimi, pripeljala tudi želja, da tradicionalna in v prostoru prepoznavna prireditev ne bi zamrla ter da peka te, v Slovenskih goricah in Prlekiji zelo priljubljene sladice ne bi prešla v pozabo.

Pričakovano je odziv na razpis veliko manjši kot v preteklosti, ocenjevalna komisija, kateri je predsedovala Irena Ule, predsednica Zveze kmetic Slovenije ter članici Ida Mir in Heda Živko, je ocenila šest kvasenic.

Kot najboljšo je ocenila kvasenico iz peči Eme Lančič in zanjo podelila zlato priznanje, srebrno priznanje sta prejeli kvasenici izpod rok Majde Budja iz Kokolajnščaka in Pepike Slekovec iz Murščaka, z bronastim priznanjem pa so bile nagrajene kvasenice Simone Onišak Pustinek iz Križevcev pri Ljutomeru, Brigite Šlebinger iz Jakobskega Dola in in Marije Prša iz Kraljevcev.



Več v Kultura in izobraževanje