Od 1. julija dalje obvezno ločeno zbiranje biološko razgradljivih odpadkov

Ločeno zbiranje biološko razgradljivih kuhinjskih odpadkov in zelenega vrtnega odpada bo veljalo od 1. julija

Prlekija-on.net, sreda, 29. junij 2011 ob 12:061
Zabojnik

Zabojnik

Po vsej Sloveniji bo od petka, 1. julija dalje, obvezno ločeno zbiranje in prevzemanje biološko razgradljivih odpadkov. Začela bo namreč veljati uredba o ravnanju z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom.
Ločevanje in predelava biološko razgradljivih odpadkov sta izjemno pomembna, saj iz tovrstnih odpadkov na deponijah nastaja deponijski plin, ki je sestavljen iz 40 odstotkov ogljikovega dioksida in 60 odstotkov metana. Slednji predstavlja veliko obremenitev za okolje.

V skladu z določili bodo tako tudi pri nas pričeli z ločenim zbiranjem biološko razgradljivih kuhinjskih odpadkov in zelenega vrtnega odpada. Pri družbi KSP Ljutomer, ki v UE Ljutomer skrbi za zbiranje in odvoz odpadkov, bodo zbiranje po koledarju zagotovili pri gospodinjstvih, ki so se v izjavi, izpolnjeni v novembru preteklega leta, opredelili za prepuščanje teh odpadkov izvajalcu javne službe ali naknadno spremenili odločitev v izjavi.

Dodatnih stroškov zaenkrat ne bo
Biološki odpadki morajo biti za predajo pripravljeni v zabojniku za odpadke rjave barve, ki ga mora zagotoviti povzročitelj. Te zabojnike lahko tudi pri omenjeni družbi kupite po ugodni ceni, predvidoma prihodnje leto pa bo mogoč tudi najem. Zbiranje bioloških odpadkov pa do nadaljnjega ne bo vplivalo na ceno zbiranja komunalnih odpadkov.

Pri biološko razgradljivih odpadkih ločimo kuhinjske odpadke iz gospodinjstva, zeleni vrtni odpad ter odpadke, ki nastanejo v gostinstvu. Prvi dve vrsti odpadkov sta primerni predvsem za predelavo v kompostarnah, zadnji pa predvsem za predelavo v bioplinarnah. Na direktoratu za okolje pa vsem, ki imajo to možnost, priporočajo hišno kompostiranje.


Več v Gospodarstvo