Slikana knjiga o Gezeku, ki se lahko prebere kar sama

Koronsko okrnjeno dogajanje na področju kulturnih in zabavnih prireditev ter zaprtje gostiln je »rodilo« idejo pravljice o Gezeku ter izdajo slikane knjige za otroke, kakor tudi za tiste malo večje »otroke«. Posebnost slikanice o Gezeku je ta, da se lahko knjiga prebere tudi sama!

Prlekija-on.net, ponedeljek, 20. december 2021 ob 17:34
Slikana knjiga o Gezeku

Slikana knjiga o Gezeku

Gostinstvo in dejavnost organizacije prireditev je posel, pri katerem ni počitka. Kavice, skrb za goste, naročilnice, nabava materiala, dogodki, koncerti, sestanki, druženja, ves čas si v pogonu. Ko so ob prvem valu nenadoma morali začasno zapreti svojo gostilno in odpovedati vse dogodke in koncerte, se je tudi za avtorja vse ustavilo in prvič po več letih neprestanega dela je imel nekaj časa za razmislek. Izmislil si je lik Gezeka, šaljivega fanta, oblečenega v narodno nošo, ki pripoveduje zgodbe.

"Tistega časa dela ni bilo, zaprti smo bili v občine, zato sem se začel sprehajati po domačih travnikih in poljih. Ker sam nisem smel dlje kot nekaj kilometrov stran, sem začel pisati knjigo o Gezekovem popotovanju po Sloveniji. Ljubljano, morje in druge kraje sem lahko videl le v pravljici. Takrat sem dokončal besedilo pravljice in nastala je knjiga Gezek potuje in se izobražuje," pravi avtor Grega Farkaš o nastanku Gezekove slikanice, ki se med drugim lahko prebere kar sama.

Slikana knjiga o Gezeku

Kako se lahko knjiga prebere sama? "Predstavljajte si, da bi vaš otrok rad prebral knjigo, vendar še ni dovolj vešč branja ali ste mogoče kot starš, po napornem dnevu v službi, enostavno preutrujeni za doživeto branje pravljice. Tako v Gezekovi slikani knjigi najdete QR kode, ki jih lahko »poskenirate« in si olajšate delo tako, da namesto vas besedilo doživeto prebere kar glas pripovedovalca. Tako lahko preprosto, skupaj z otrokom oba prisluhneta pravljici o Gezekovem popotovanju," dodaja avtor o knjigi Gezek potuje in se izobražuje. Kot pravijo, s tem ne želijo otrok spodbujati k pretirani uporabi pametnih naprav, ampak k odgovorni uporabi le-teh pod nadzorom staršev in krepiti vezi med otroki in starši.

Idejo o zasnovi Gezekove slikane knjige je podprlo tudi Ministrstvo za Kulturo Republike Slovenije in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vzpostavili so tudi spletno trgovino, kjer je poleg knjige možno najti tudi druge Gezekove izdelke, med njimi skodelice z motivom Gezeka. Posneta je bila tudi skladba z naslovom »Hej, hej, Gezek naš!«, katero je po dolgem času pevskega mirovanja zapel kar sam Geza Farkaš (Geza se zeza).Več v Kultura in izobraževanje