Praznični dnevi na snemanju v Veržeju, Ljutomeru in Razkrižju

Künštni Prleki posneli zadnji del drugega filma o Prlekiji

Milan Belec, četrtek, 30. junij 2011 ob 09:341
Künštni Prleki

Künštni Prleki

Künštni Prleki so bili v teh prazničnih dneh zelo delovni. Lepe sončne dneve so izkoristili za snemanje zadnejga dela drugega filma o Prlekiji. Pot jih je vodila po Veržeju, kjer so posneli posebnosti kraja, kot je center DUO, kateri je nosilec ohranjanja in razvoja domače obrti, kjer se nahaja tudi TIC. Janez Ferenc je predstavil zanimivosti Veržeja in prebivalcev ter vodil ogled Osterčeve sobe.

Vožnja s kolesi do čebelarskega muzeja je vodila mimo Banovec. Zanimivosti in posebnosti čebelarskega muzeja je predstavila lastnica. Pot ob Muri je potekala pod vodstvom Gorana Ohmana, na tej poti katera vodi od broda v Ižakovcih do ribiškega doma je polna posebnosti. Postanek na kmetiji Vargazon na Cvenu, kjer pripravljajo Preško tünko in imajo zanjo certifikat kakovosti. Tudi popotniki smo tokrat spoznali, da je ta jed posebna in predstavlja edinstveno pokrajino.

S kolesi smo prispeli do občine Razkrižje, kjer je bilo kar nekaj zanimivih postankov. Sprejem pri županu Stanku Ivanušiču je zanimiv saj na njemu lasten način predstavi ponudbo in posebnosti kraja. Prazgodovinska vas je nekaj kar mora videti vsak obiskovalec, ki pride na Razkrižje. Ivanov izvir in energijske točke so posebnost, voda prinaša zdravilne učinke ima veliko pozitivne enegije.

Kovaški muzej Horvat je znan po tem, da se tukaj nahajajo že tri generacije preko 150 let. Dedek in vnuk sta prikazala način kovanja in predstavila delo, katerega so opravljali kovači v času, ko so bili le ti nepograšljivi v svoje okolici.

Oljarna Zajnkovič je postregla s prepoznavnim bučnim oljem. Videli smo postopek pridelave in poskusili olje po katerem slovijo daleč naokrog. Tudi kozarec prave domače rdečke nas je prepričal, da tukaj živiju ljudje, ki ohranjajo tradicijo.

Prestopili smo tudi mejo, katera poteka po dvorišču družine Draga Makovca. Mejni kamen se sramežljivo skriva in le redki ga opazijo. Drago nam je pokazal njegov laboratorij v katerem najdemo več deset različnih vzorcev šnopsa in še več njegovih likerjev, katere pripravlja iz sadežev, ki zrastejo na njihovi kmetiji. Prav posebno doživetje je bilo obiskati najbolj odmaknjen kraj ob meji s Hrvaško.

Spoznali smo, da smo z našim projektom prekrižarili pot od Apač do Razkrižja videli in doživeli zelo veliko. Vse to je posneto in pripravljeno za montažo. Pričakujemo, da bomo v jesenskem času lahko predstavili prva dva filma o Prlekiji. Gotovo bodo tudi gledalci imeli priložnost preko filma doživeti posebnosti in lepote pokrajine.


Več v Glasba in film