Projekt Co_Operation: slovensko-nemški jezikovni tečaji, obnovljeni gasilski dom in nova gasilska oprema

Celotna vrednost projekta, ki lokalnemu čezmejnem okolju omogoča tesnejše sodelovanje med organizacijami s področja zaščite in reševanja ter lokalnih oblasti, je 310.373 evrov, prispevek EU pa znaša 263.817 evrov.

Prlekija-on.net, torek, 21. december 2021 ob 15:41
Projekt so predstavili v Gornji Radgoni

Projekt so predstavili v Gornji Radgoni

Projekt Co_Operation, Interregov projekt Slovenija-Avstrija, ki lokalnemu čezmejnem okolju omogoča tesnejše sodelovanje med organizacijami s področja zaščite in reševanja ter lokalnih oblasti, je med drugim prinesel slovensko-nemške jezikovne tečaje za gasilce z obeh strani meje, obnovljeni gasilski dom v Gornji Radgoni in novo gasilsko vozilo v Radgoni, zdaj predstavlja dobre prakse čezmejnega sodelovanja, kmalu pa bo zaokrožen s podpisom posebnega sporazuma o čezmejni pomoči med občinama Gornja Radgona in Radgona.

Opravljene naloge projekta je na tiskovni konferenci predstavil dr. Milan Svetec, direktor Pore, razvojne agencija Gornja Radgona, in med drugim povedal: "Projekt Krepitev čezmejnega sodelovanja in zagotovitev trajnosti pri ukrepih ob naravnih nesrečah in tveganjih, ki ga krajše imenujemo Co_Operation, smo začeli izvajati v drugi polovici leta 2019.

Poglavitni cilj projekta je bilo »Izboljšanje sodelovanja na področju obvladovanj tveganj, energije, zdravja in socialne kohezije« na čezmejnem območju v katerem živimo. To smo želeli doseči s skupnimi izobraževanji, čezmejnim prenosom dobrih praks in pripravo pravne podlage za čezmejne reševalne akcije, ki več ne bodo vezane na dolgi odzivni čas zaradi pridobivanja vseh potrebnih dovoljenj reševalnih enot, da lahko prečkajo mejo in rešujejo življenja ljudi. Načrtov žal ni bilo mogoče izvesti v celoti. Izvedli smo le manjši del: jezikovne tečaje konec leta 2019 in na začetku leta 2020 in skupno vajo na sejmu SOBRA 2021. Preostali del načrtovanih vaj in usposabljanj smo izvedli ločeno v organizaciji društev z obeh strani meje.

V okviru projekta smo na novo prekrili gasilski dom v Gornji Radgoni in opremili dvorano z ustrezno opremo, tudi za izobraževanje in usposabljanje na primernem nivoju, nekaj nove opreme pa so dobili tudi gasilci iz sosednje Radgone. Veliko aktivnosti pa smo izvedli pri promociji projekta v različnih medijih, kar je prispevalo k odmevnosti projekta v širšem okolju. Zaradi epidemičnih razmer ni bilo mogoče v ustreznem času pripraviti čezmejnega sporazuma med obema občinama, tako da bo dokument podpisan nekoliko kasneje, bodo pa gasilci podpisali medsebojni sporazum o obveščanju v primerih požarov in drugih nevarnosti."

Celotna vrednost projekta je 310.373 evrov, prispevek EU pa znaša 263.817 evrov.

Projekt Co_Operation, Interregov projekt Slovenija-Avstrija, ki lokalnemu čezmejnem okolju omogoča tesnejše sodelovanje med organizacijami s področja zaščite in reševanja ter lokalnih oblasti, je na predstavitveni konferenci gostil predstavnike lokalnih skupnosti tako ob slovensko-avstrijski kot slovensko-hrvaški meji. Predstavili so dobre prakse čezmejnega sodelovanja med omenjenimi državami.

Tomaž Munda, predsednik prostovoljnega gasilskega društva Gornja Radgona, je govoril o sodelovanju gasilcev z obeh strani meje: "Projekt Co_Operation je za naše društvo izrednega pomena. Zelo nas veseli, da smo se v tem projektu »našli« skupaj s našimi gasilskimi kolegi iz sosednje Radgone. Radgona je mesto, ki leži v dveh državah. Reka Mura je desetletja razdvojevala naše mesto, a nikoli ni razdvojila gasilskega duha in sodelovanja obeh gasilskih društev. Že v času bivše Jugoslavije je to sodelovanje delovalo dobro s skupnimi vajami, druženji in tudi pomoči na intervencijah. Takšno vajo sodelovanja smo v okviru projekta Co_Operation izvedli tudi v okviru sejma Sobra. Na njej smo sodelovali člani prostovoljnih gasilskih društev iz obeh mest in helikopterska enota Slovenske vojske. Z vajo smo želeli predvsem uskladiti osnovne taktične pristope. Izkazalo se je, da je jezikovna ovira dosti manjša, saj so bili v okviru projekta izpeljani tudi jezikovni tečaji slovenskega in nemškega jezika. Vaje je bila uspešna in upamo, da se bo čas zaradi covidnih omejitev čim prej mimo in bomo lahko izpeljali več takšnih vaj in skupnih prireditev, kot je tudi Dan reke Mure."

Dr. Franz Brandner, direktor Mestne uprave Mestne občine Radgona, je predstavil sodelovanje obeh mest na številnih področjih. "Skupne aktivnosti mest obeh mest, Radgone in Gornja Radgone, na različnih področjih oblikujejo naše območje že nekaj desetletij. Primerov za to je veliko, kot na primer dvostranska konferenca županov, skupna obnova mostu prijateljstva ali čezmejno sodelovanje gasilskih enot. Tudi prireditve pogosto izvedemo skupaj. Dan Mure obeh gasilskih društev, novi mladinski festival badRADgona in prireditev ob 50-letnici mostu prijateljstva so dobri primeri, ki jasno kažejo da želimo rasti skupaj, poenoteni. Želimo si, da bo kmalu spet možen brezskrben prehod meje. To bo naše sodelovanje spet precej olajšalo."

Tamara Šnofl, županja občine Kungota, ima prav tako številne izkušnje pri čezmejnem sodelovanju. "Občina Kungota in njeni občani so od leta 1994, odkar obstaja kot samostojna lokalna skupnost, aktivno vključeni v čezmejno sodelovanje na različnih področjih življenja. Tako aktivno sodelujejo osnovne šole, gasilska društva, turistična in kulturna društva, aktivno sodelovanje med občinami na obeh straneh meje imamo od nekdaj. Zaradi dobrega sodelovanja se je na našem območju razvilo kar nekaj razvojnih turističnih in drugih projektov, med prvimi Obmejna panoramska pot, med zadnjimi Flagship Product iz programov Interreg Slovenija-Avstrija. Možnosti še tesnejšega in poglobljenega sodelovanja na večjem obmejnem območju vidimo na področju trajne mobilnosti, turističnih storitev, družbenega, socialnega in gospodarskega sodelovanja za razvoj območja dveh narodov in ene zaokrožene regije z istimi cilji - dvig blagostanja za lokalno prebivalstvo in doseganje odličnosti za obiskovalce od blizu in daleč."



Več v Gospodarstvo