Tamara iz Trnovske vasi na Dunaju pekla sladice

Dijakinja drugega letnika Srednje šole za prehrano in živilstvo, Tamara Rola iz Trnovske vasi se je to jesen izobraževala na Dunaju.

Aleksandra Papež, petek, 24. december 2021 ob 09:40
Tamara med »sladko« delovno prakso na Dunaju in sladki prašički za srečo, foto: osebni arhiv

Tamara med »sladko« delovno prakso na Dunaju in sladki prašički za srečo, foto: osebni arhiv

V decembrskih dneh pogosteje kot sicer diši po pecivu, piškotih in potici iz naših domačih kuhinj. V tem obdobju imajo tudi slaščičarji polne roke dela. Med njimi tudi tisti, ki se te umetnosti šele učijo.

Dijakinja drugega letnika Srednje šole za prehrano in živilstvo, Tamara Rola iz Trnovske vasi se je to jesen izobraževala na Dunaju.

»S sošolko Danielo Roškar sva delovno prakso opravljali v okviru projekta Erasmus+ KA1.« je razložila Tamara, ki se je v pekarni in slaščičarni Szihn na Dunaju, kjer sta delali, dobro počutila.

»Za prvi stik z namestitvijo in delovnim okoljem je prvih nekaj dni poskrbela učiteljica Jasna Börc Hozjan, za kar sva ji z Danielo zelo hvaležni.« je povedala Tamara in dodala še, da sta si v družbi učiteljice s sošolko ogledali Dunaj in obiskali celo znameniti zabaviščni park Prater in tako združili prijetno s koristnim.

V pekarni sta pripravljali predvsem vaniljeve in čokoladne krofe, jih dekorirali s čokolado in zvezdico, narejeno iz ticino mase, ki sta jo pred tem sami pripravili ali pa s sladkornim prelivom in kroglico Raffaello. »Mase sta nama najin delovodja Lazim in njegova sodelavka Miriam pripravila vnaprej ter nama dala navodila za oblikovanje

»Izdelali smo res veliko rumovih kroglic, jabolčnih, slivovih in mareličnih pit ter jabolčnih zavitkov, keksov, medenjakov, rogljičkov itd.« Sodelovali pa sta tudi pri okraševanju išlerjev, ki veljajo za »kralje med piškoti« in naj bi jih leta 1950 v Bad Ischli prvič pripravil slaščičar Richard Kurth.

Proti koncu zadnjega tedna pa sta sami s pomočjo modelčkov izdelali še okoli 850 prašičkov za srečo, ki jih imajo v omenjeni pekarni za prodajo kot simbol sreče.

»Vsi so bili zelo prijazni, veliko sva se naučili in spoznali druge navade. Teh treh tednov na Dunaju zlepa ne bova pozabili.« je bila jasna Tamara, ki ima z delom v slaščičarski smeri res veliko veselje.



Več v Gospodarstvo