Mednarodno sožitje v Prlekiji

Z izvedbo projekta so mladim omogočili in povrnili socialno vključenost v družbo, povezali mlade z mladinskim delom in jih spodbudili k participaciji.

Prlekija-on.net, petek, 24. december 2021 ob 20:54
Mednarodno sožitje

Mednarodno sožitje

Mladinski center Prlekije je uspešno realiziral že drugič mednarodni projekt Erazmus plus - Mladi v akciji, po odobritvi vloge na Nacionalnem zavodu Movit, tokrat z naslovom Mednarodno sožitje. Z izvedbo projekta so mladim omogočili in povrnili socialno vključenost v družbo, povezali mlade z mladinskim delom in jih spodbudili k participaciji. Udeležencem je bil pobliže predstavljen pomen same socialne vključenosti in prepletanja le te s ključnimi področji življenja mladih. S samo realizacijo so bili več ali manj uspešno doseženi cilji: - okrepitev in spodbujanje mladih v aktivnostih mednarodnih obsežnosti, - spodbujanje cenjenja večjezičnosti, - spodbujanje enakosti in vključevanja v družbo, - razvijanje mehkih veščin, - spodbujanje zavesti o mentalnem zdravju in dobrem počutju, - kakovost zaposlitev v prihodnosti in spodbujanje ekološke ozaveščenosti in trajnostno zelene Evrope. V projektu so sodelovali osebno prisotni mladi iz Jordanije, Italije, Romunije, Slovenije, dve pripadnici ESE iz Portugalske in preko zooma iz Grčije.

Skupno je bilo v projekt vključenih 30 mladih v starosti od 18-30 let. Kljub izrednim razmeram zaradi pandemije, ki so skorajda že narekovale odpoved samega projekta, je MCP-ju uspelo uspešno po zaslugi profesionalnega kadra in številnih tukajšnjih prostovoljcev in tukajšnjih organizacij projekt v celoti realizirati po zadanem načrtu. Realizacija je bila še toliko bolj zahtevna, saj so tokrat udeleženci bili nameščeni v lastnem Projektno-zelenem hostlu MCP-ja, ki je z njihovo prisotnostjo tako tudi pričel obratovati. S projektom so mladim na inovativen način omogočili vključevanje v družbo, jih povezali z mladinskim delom, jih seznanili z raznolikostjo angažiranja Mladinskega centra Prlekije in drugih nevladnih organizacij in posameznikov iz Pomurja. Mlade so popeljali na rafting po Muri in v neokrnjeno naravo, jim predstavili nekatere kulturno etnografske značilnosti prleško-prekmurske pokrajine. Pomagali so skrbeti za domače živali in samooskrbni vrt in kmetijo. Vključeni so bili v rekreacijo in meditacijo za boljšo počutje, si ogledali športni trening psov, tudi reševalnih psov, ki so sestavni del slovenskih sil zaščite in reševanja. Spoznali so življenje netopirjev, dejavnost čebelarjev in pomen čebel kot tudi inovativne igre in povezanost preko timbuildinga in kulturnih večerov. Mladim so tudi predstavili tradicionalne slovenske obrti, ki jim lahko služijo kot nova tržna niša v njihovih državah. Skozi aktivnosti so se tudi zavzemali za ohranjanje okolja, saj so na pohodu organizirano pobirali odpadke, hkrati pa je bil izveden tudi mini natečaj za najboljšo fotografijo neokrnjene narave.V Mednarodnem sožitju so udeleženci pokazali izredno radovednost, vedoželjnost, poseben interes za delo z mladimi ter niso imeli nobenih socialnih ali drugih predsodkov. Da je bilo zadovoljstvo udeležencev čim boljše so se zraven organizatorja - MCP-ja še zavzeli in potrudili: Čebelarstvo Janez Vencelj iz Stare ceste, Kulturno društvo Cven, folklorna skupina z Urško Sovič na čelu, Društvo Mura raftin in Simon Balažič; Mladinski klub Pürga z Rudolfom Ludvikom ml.; Kovaški muzej Anton Horvat iz Razkrižja; Športno-kinološko društvo Goričko-Enota reševalnih psov Pomurja z inštruktorjem Vladojem Škerlakom; Vinogradništvo, kletarstvo, mizarstvo Zdravko Marič iz Zgornjega Kamenščaka 17; Lončarstvo Žuman iz Ljutomera; Občina Ljutomer - TIC z mag Olgo Karba, županjo; Mladinski svet Ljutomer, Rosanda in Andrea; Andrej Pešec-Znanje za življenje; Bhakti Shakti in Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev, Jasmina Kotnik in Mladinski svet Ljutomer- Večgeneracijski center z Nino Stegmüller, mag. psihologije na čelu. Voditeljici projekta sta bili Tamara Brumen in Katja Marinič, za dejavnosti hostla vključno s kuhinjo pa je zelo lepo poskrbela Cvetka Jovičić s sodelavkami.

V Mednarodnem sožitju so udeleženci pokazali izredno radovednost, vedoželjnost, poseben interes za delo z mladimi ter niso imeli nobenih socialnih ali drugih predsodkov. Uspešna realizacija je prleškim organizatorjem vsekakor odlična vzpodbuda za nadaljevanje in krepitev podobnih mednarodnih aktivnosti. Več o Mednarodnem sožitju v »živo« v videu.

Tekst: Nejc Feuš
Foto: Tadeja Muršič, Leon Poredoš

V Mladinskem centru Prlekije je potekal od 12.8.2021 do 18.8.2021 projekt Erasmus+ Mednarodno sožitje. Udeleženci so iz Italije, Jordanije, Grčije, Romunije in mladi iz drugih delov Slovenije. Poudarek projekta je dani na samooskrbi, zeleni politiki, mladih in medgeneracijskem sožitju. Koordinatorki projekta sta Tamara Brumen in Katja Marinič. Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO

Objavil/a Televizija AS, Murska Sobota dne Četrtek, 02. september 2021


Več v Kultura in izobraževanje