Antonova trgatev, ki pa letos ni bila ledena

Pri Breznikovih v Komarnici so tudi letos pripravili posebno pozno trgatev, ki so jo posvetili farnemu zavetniku domačega kraja - sv. Antonu. Pritekla je posebna žlahtna kapljica - t.i. suhi jagodni izbor.

Aleksandra Papež, ponedeljek, 17. januar 2022 ob 18:45
Martina Breznik in Tjaša Simonič

Martina Breznik in Tjaša Simonič

V soboto, 15. januarja, so na turistični kmetiji Pri Breznikovih v Komarnici opravili prvo trgatev v letu 2022 ter zadnjo trgatev lanskega letnika. Ker v januarju goduje farni zavetnik njihove domače občine - Cerkvenjaka, sv. Anton Puščavnik, so trgatev poimenovali kar Antonova trgatev. Tovrstne pozne trgatve so se prvič lotili lani.

Obrali so 400 trsov sorte laški rizling. Laški rizling velja za najbolj razširjeno belo sorto vinske trte v Sloveniji in je tudi najbolj primerna sorta za pozne trgatve. Letos trgatev ni bila ledena, saj temperature več dni zapored niso dosegle zares nizkih temperatur.

Skupaj so nabrali 250 kg grozdja, iz katerega so iztisnili 60 litrov sladkega grozdnega soka. »V normalni trgatvi, jeseni, bi iz iste količine grozdja iztisnili nekaj več kot 1000 litrov sladkega grozdnega soka.« je povedal gospodar Damijan Breznik, ki se skupaj z družino že več kot 20 let ukvarja z gostinstvom, turizmom, vinarstvom in vinogradništvom.

»Grozd je bil v celoti obdan z žlahtno gnilobo, ki je obvezna in hkrati nujna za pozno trgatev. Same grozdne jagode pa so bile zgubane kot rozine in praktično popolnoma suhe, posledično je v takšnih jagodah visoka koncentracija sladkorja. In ravno to je bil pokazatelj, kakšno posebno trgatev smo imeli. Pridobili smo naziv »suhi jagodni izbor, ki pri nas velja za najvišjo kakovost vina.« je opisal Breznik

Vina iz takšnega grozdja potrebujejo veliko časa, da dozorijo in da so primerna za prodajo. Breznikovo vino, rezultat januarske trgatve, se bo imenovalo kar Antonovo vino. »Vino je jantarne barve in se po kozarcu zliva počasi, gladko in nekoliko oljnato. Sam bogat vonj pa nam v spomin prikliče suho sadje, fige in rozine v bogatem in rahlem razmerju z medom. Čudovit preplet sladkosti, kisline in alkohola.« vino iz svoje trgatve opišejo Breznikovi.

Trgatve so se udeležili prijatelji, znanci družine Breznik pa tudi 6. cerkvenjaška vinska kraljica, Tjaša Simonič. Januarsko obiranje so tudi letos zaradi veljavnih ukrepov opravili v ožjem krogu, morda pa se prihodnje leto v vinogradu le uspe zbrati večja množica.

Foto: osebni arhiv



Več v Družabno