V SBMS predstavili trenutne razmere, realizacijo programa v letu 2021 in načrte za letošnje leto

Nove dializne prostore nad urgentnim centrom že gradijo. V karanteni ali na bolniškem dopustu je trenutno 19 zaposlenih, lani pa je 123 zaposlenih iz bolnišnice odšlo.

Prlekija-on.net, četrtek, 20. januar 2022 ob 13:45
Gradnja novih dializnih prostorov

Gradnja novih dializnih prostorov

V četrtek, 20. januarja, je v Splošni bolnišnici Murska Sobota potekala tiskovna konferenca, kjer so predstavili trenutne razmere v bolnišnici, realizacijo programa v letu 2021 in načrte za letošnje leto. Sodelovali so direktor Daniel Grabar, strokovna direktorica Manuela Kuhar Makoter, pomočnica direktorja za zdravstveno nego Nataša Kreft in pomočnik direktorja za poslovne zadeve Marjan Maček.

"V Splošni bolnišnici Murska Sobota je med covidnimi bolniki 80 odstotkov necepljenih. Covidni bolniki so lani predstavljali 10 odstotkov vseh hospitaliziranih, danes jih je na covidnem oddelku 24 in 9 na intenzivni terapiji. Zaradi bolnikov s covidom-19 lahko v bolnišnici trenutno opravljamo polovico običajne operativne dejavnosti - še vedno le za paciente s stopnjo nujno in zelo hitro -, ambulantno dejavnost pa v polnem obsegu za vse stopnje napotitve. Ambulantno delo sicer prilagajamo odsotnosti zaposlenih v ambulantah zaradi bolniškega dopusta ali karantene," so pojasnili trenutne razmere.

V karanteni ali na bolniškem dopustu trenutno 19 zaposlenih

V karanteni ali na bolniškem dopustu je zaradi okužbe s covidom trenutno 19 zaposlenih. 11. januarja so uvedli tretjo stopnjo delovanja, kar pomeni, da za zaposlene, ki so v stiku z okuženimi z novim koronavirusom, karantena ne velja. Brez te odločitve ustreznega zdravljenja ne bi mogli zagotavljati, poudarjajo ter dodajajo, da različica novega koronavirusa omikron do zdaj v bolnišnici še ni bila potrjena, delež omikrona je tudi sicer v Pomurju in Podravju še nižji kot drugod.

"V bolnišnici je proti covidu-19 na voljo zdravilo molnupiravir v obliki tablet. Predpiše ga osebni zdravnik, priporočljivo ga je prejeti v prvih petih dneh po okužbi. Predvidoma v nekaj dneh bo pri nas dostopno še zdravilo sotrovimab za obolele z različico omikron. To je namenjeno pacientom s povečanim tveganjem za hujši potek bolezni, pacientom s presajenimi organi in pacientom s pridruženimi hujšimi boleznimi," so pojasnili.

Lani so imeli 14.349 hospitalnih bolnikov, kar je toliko kot leta 2020 in za slabih 19 odstotkov manj od načrtovanega. Od tega so bili 1403 covidni bolniki. Načrtovane obravnave so presegli pri večini ambulantnih pregledov in ambulantni diagnostiki, najslabše pa so lani izpolnili program na Oddelku za bolezni ušes, nosu in grla ter pri pobolnišničnem zdravljenju - predvsem zaradi pomanjkanja zdravniškega kadra ter zdravljenja covidnih bolnikov.

V zadnjem valu so jim kadrovsko priskočili na pomoč iz Psihiatrične bolnišnice Ormož, vseh pomurskih zdravstvenih domov, doma starejših občanov Radenci, Doma Lukavci, območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Murska Sobota, psihiatrične ambulante Le skupaj in psihiatrinja Katja Sraka iz Zdravstvenega doma Murska Sobota.

Čakalne dobe so se lani zaradi epidemičnih razmer in velikega deleža covidnih bolnikov podaljšale, po navodilih ministrstva za zdravje so morali nenujno zdravljenje odpovedovati.

Novinarska konferenca

Pripravili lastni načrt skrajševanja čakalnih dob

Čakanje je daljše predvsem v internistiki in ortopediji, kjer pa so pripravili lastni načrt skrajševanja čakalnih dob in ga že uresničujejo, predvsem z delom v popoldanskem času in ob koncih tedna. Določene zdravstvene storitve pa bodo spet začeli izvajati na podlagi nacionalnega razpisa za skrajševanje čakalnih dob.

"Kot smo napovedali, bo letošnje leto v znamenju gradnje in širitve. Nove dializne prostore nad urgentnim centrom že gradimo, sedanje pa bomo obnovili ter število dializnih mest z 22 povečali na 31. Tako bomo lahko sprejeli vse, ki potrebujejo dializo, gradnja pa na obiske dializnih pacientov ne bo vplivala. Projekt je vreden 3 milijone evrov, od tega bo zdravstveno ministrstvo prispevalo 2,8 milijona evrov. Leta 2021 smo opravili 14.143 dializ. Negovalni oddelek bomo v prostorih nekdanjega ginekološkega oddelka predvidoma začeli graditi aprila, kletne prostore Internega oddelka pa obnavljati maja," pa je bilo povedano glede trenutnih investicij.

Lani 35 odpovedi delovnega razmerja, največ na področju zdravstvene nege

V bolnišnici je bilo na začetku leta 1186 zaposlenih, med njimi 109 zdravnikov specialistov, 48 specializantov, 181 diplomiranih medicinskih sester, 13 babic, 249 srednjih medicinskih sester ter 314 nezdravstvenega osebja. V lanskem letu se jim je pridružilo 6 novih specialistov, trije zaposleni so diplomirali iz zdravstvene nege, 2 pa sta si pridobila magistrski naziv s področja zdravstvene nege. 123 zaposlenih pa je iz bolnišnice odšlo, od tega je bilo 35 odpovedi delovnega razmerja, največ na področju zdravstvene nege.



Več v Gospodarstvo