V Zaresu razočarani nad nedavnim dogajanjem

Ob domnevnih številnih nepravilnostih, v OO ZARES - nova politika Gornja Radgona zahtevali sklic izredne seje

Prlekija-on.net, sreda, 6. julij 2011 ob 17:44
ZARES – nova politika

ZARES – nova politika

23. junija 2011 je potekala 5. redna seja Občinskega sveta Občine Gornja Radgona. Člani svetniške skupine ZARES – nova politika, so se glede na dogajanje na omenjeni seji odločili, da podajo izjavo za javnost, saj so se po njihovem mnenju dogajale številne nepravilnosti.

V nadaljevanju je objavljena celotna nelekturirana izjava za javnost.


Svetniki svetniške skupine ZARES – nova politika se nismo strinjali s sprejemom zapisnika iz 4. redne seje, predvsem z razlogom neupoštevanja poslovnika občinskega sveta. Kot je svetnik g. Branko Klun povedal, smo zahtevali, da se sestane Statutarno pravna komisija, ter poda mnenje o sprejetju amandmaja št. 11 na predlog proračuna za letošnje leto. Komisija se je sestala šele v tretjem sklicu, kjer so sprejeli sklep, da se pridobi pravno mnenje glede vprašanja ali je bil navedeni amandma sprejet oz. ni bil sprejet. Ker le-tega niso pridobili v obdobju več kot dveh mesecev,  so pod vprašajem vse točke dnevnega reda, ki imajo podlago za izvajanje v nezakonito sprejetem proračunu. Legalnost proračuna je namreč zaradi zapleta pri glasovanju v celoti vprašljiva.

Prav tako je g. Branko Klun natančno podal, kateri členi poslovnika so bili na seji OS zavestno kršeni. Menimo, da z namenom nesprejetja naših amandmajev, katerih cilj je bil varčevanje.

Zaradi napak predsedujočega na 4. seji OS, se nam zdi nesprejemljiva trditev direktorja občinske uprave, da amandma ni bil niti pravilno vložen ter tudi ne sprejet. Pozablja pa, da je prav on sam amandma sprejel in pregledal, ter ga predal predsedujočemu z namenom glasovanja o njegovi potrditvi ali zavrnitvi. Občinski svet je omenjen amandma tudi sprejel, kar pa se je potem izničilo v nasprotju z poslovnikom, v katerem je točno opredeljen postopek v takih primerih.

Na sprejetje amandmaja se je odzval tudi župan g. Antona Kampuš, kateri je javno na zadnji seji OS GR predlagal, da naj izkoristimo vse pravne možnosti vključno s sodiščem. Nad njegovo izjavo smo ogorčeni in razočarani, saj menimo, da to ni stališče, ki bi prispevalo h konstruktivnemu dialogu v OS in bilo za vzgled občanom, ki bi ga kot župan zagotovo moral dajati.

Na dnevnem redu  5. redne seje je bila tudi točka z naslovom Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o ustanovitvi javnega podjetja Prlekija d.o.o. (skrajšani postopek).

Točka je bila sicer umaknjena iz dnevnega reda, kar sicer ocenjujemo kot pozitvno. Ne gre spregledati dejstva, da je bila točka umaknjena zaradi nepodpore navedenega odloka v OS, podpori so se namreč odrekli tudi posamezni svetniki iz koalicijskih vrst. Predlog odloka v enaki vsebini je bil zavrnjen že na prejšnji seji OS, zato nas preseneča, da je bil podan enak predlog odloka že kar na naslednjo sejo, brez predhodne uskladitve.
Na omenjeni seji smo vložili tudi zahtevo za opredelitev Statutarno pravne komisije, katero smo pozvali k opredelitvi ali je možna razprava v stalnih točkah dnevnega reda, to je v točkah Informacija o opravljenih aktivnostih župana med dvema sejama ter Odgovori na vprašanja, pobude in predloge članic in članov občinskega sveta. V nasprotnem zahtevamo, da navedena komisija pojasni, po katerih členih poslovnika občinskega sveta razprava v teh točkah ni mogoča. Neredko se namreč dogaja, da župan omenjene točke dnevnega reda zlorablja za namene diskreditacije posameznikov ali strank v občinskem svetu in se jih neposredno omenja z imeni in priimki. Zgodilo se je celo, da je župan pri teh točkah dal besedo tudi komu drugemu, ki ni član OS, svetniki pa smo lahko le nemo opazovali in poslušali.

Zahtevo za sklic Statutarno-pravne komisije so s podpisi podkrepili tudi člani OS iz vrst SDS, NSi, SMS –zeleni Evrope.

Na seji OS smo podali tudi zahtevo za sklic izredne seje OS, na kateri bi obravnavali samovoljno spreminjanje akta o ustanovitvi javnega podjetja Komunala Radgona d.o.o., ki ga je izvedel župan Anton Kampuš. Dejstvo namreč je, da Občinski svet občine Gornja Radona kot izvršitelj ustanoviteljskih pravic javnega podjetja KOMUNALA RADGONA d.o.o., ni obravnaval in tudi ni sprejel nikakršnega odloka, na podlagi katerega bi bil župan pooblaščen, da lahko v notarski obliki spremeni akt o ustanovitvi javnega podjetja  Komunala Radgona d.o.o.

Kot dodaten razlog navajamo še dejstvo, da je v notarskem zapisu Opr.št. 357 / 2011 z dne 22. 04. 2011, črtana obveza javne gospodarske službe, katerega je v notarskem zapisu potrdil  g. Anton Kampuš, župan občine Gornja Radgona. Poudarjamo, da je bil omenjeni akt spremenjen brez soglasja Občinskega sveta, kot edinega z pravico in dolžnostjo, spreminjati akte javnega podjetja Komunala Radgona d.o.o..

Občani javno komunalno službo potrebujemo. Kako bomo ta servis, ki je nujen v bodoče organizirali, pa z županom očitno nismo istega mnenja. V OO Zares – nova politika smo mnenja, da take nepremišljene poteze, ki so storjene na način, kateri ignorira predpisan postopek odločanja v ključnih zadevah lokalne skupnosti, lahko usodno škodujejo Javnemu podjetju Gornja Radgona d.o.o ., ter daje očitno podporo podjetju Prlekija d.o.o.. Kaj to pomeni okrog zaposlitev in finančnih tokov v občini Gornja Radgona je verjetno dokaj jasno.

Svetniška skupina Zares – nova politika Gornja Radgona
Robert ŽINKOVIČ
Branko KLUN
Stanislav ROJKO

Zahteva za sklic izredne seje Občinskega sveta Občine Gornja Radgona
Zahteva za sklic komisije za statutarno pravna vprašanja


Več v Politika