Padli sta zgradbi »Vukovar« in posojilnica

V Sv. Juriju ob Ščavnici so porušili dve propadajoči zgradbi.

Branko Košti, nedelja, 23. januar 2022 ob 11:18
Rušenje posojilnice pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Rušenje posojilnice pri Sv. Juriju ob Ščavnici

V Svetem Juriju ob Ščavnici so v zadnjih dneh lanskega in v prvih dneh letošnjega leta porušili dve stavbi, ki zaradi svoje starosti in dotrajanosti, kraju in Občini nikakor nista bili v ponos. Najprej je »padla«, sicer še ne zelo stara, vendar že od same izgradnje nevzdrževana stavba pod obstoječim vrtcem, med domačini najbolj znana kot »Vukovar«. Stavba, ki je menjala več lastnikov, eden zadnjih je bil tudi zelo znan domačin Matej Raščan, je bila že v času vojn v bivši Jugoslaviji v tako razpadajočem stanju, da so jo domačini poimenovali po tem tragičnem slavonskem mestu. Ruševine s pripadajočim zemljiščem je odkupila Občina Sv. Jurij za potrebe širjenja vrtca Sonček.

V prvih dneh leta 2022 je enaka usoda doletela tudi nekoč zelo ugledno in dominantno Vaupotičevo hišo, med domačini poznano kot posojilnica. Franc Vaupotič, ugleden in bogat vaščan, gostilničar, mesar, poštni uradnik, tudi prvi predsednik gasilskega društva in vodja Društva kmečkih fantov in deklet, je hišo zgradil leta 1897. Njegov sin je bil Edvard Vaupotič (1881 - 1953), stotnik, pozneje podpolkovnik vojske kraljevine Jugoslavije, eden najtesnejših sodelavcev generala Maistra v bojih za severno mejo, ki mu pripadajo zgodovinske zasluge za razorožitev nemškega Schutzwehra v Mariboru 23. novembra 2018.

Po drugi svetovni vojni hiša ni imela pravega lastnika, služila je v glavnem za stanovanja, a ni bila vzdrževana in je propadla do te mere, da je postala nevarna za stanovalce in domačine. Na hiši, ki je stala v bližini pošte in tik ob KUS, je spominska plošča sporočala, da se je tu rodil podpolkovnik Edvard Vaupotič, v njej pa je bil Muzej borcev generala Maistra, v katerem so bile tudi fotografije prisilnih mobilizirancev in prekomorcev. Zaradi teh zgodovinskih dejstev so se na predvideno rušenje zgradbe ostro odzvali predvsem v nekaterih društvih generala Maistra. Tako je Aleš Arih, predsednik Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor, na spletni strani društva zapisal: "Rušitev pomeni po moji oceni neozdravljivo rano v zgodovinskem spominu na človeka, ki je s svojim pogumom pripomogel, da danes živimi v samostojni slovenski državi."

Čemu bo namenjeno prosto zemljišče, zaenkrat še ni popolnoma jasno. Župan Anton Slana se nagiba k iskanju primernega partnerja, s katerim bi na tem mestu zgradili poslovno - stanovanjski objekt.

V galeriji si lahko ogledate posojilnico pred rušenjem in njene ostanke po rušenju.



Več v Gospodarstvo