Lenart je dobil prvo brivnico

Lenart je z novim letom dobil prvo brivnico v samem središču mesta. Gre za posebno izkušnjo, namenjeno predstavnikom močnejšega spola.

Aleksandra Papež, nedelja, 23. januar 2022 ob 18:19
V brivnici ni nič prepuščeno naključju, foto: osebni arhiv

V brivnici ni nič prepuščeno naključju, foto: osebni arhiv

Nad bivšim gostinskim lokalom Askari je Lenartčan Jože Šömen zasnoval posebno mesto, kjer želi predstavnikom moškega spola zagotoviti pravo doživetje. »To pa ne pomeni, da dekleta in ženske ne smejo priti zraven kot spremljevalke svojih partnerjev.« v smehu razloži Jože.

Barbershop Askari, kakor je Jože poimenoval brivnico, je zasnovan po evropskih standardih, pri urejanju prostorov pa z veseljem prisluhne tudi željam svojih strank. »Podoba še ni dokončna, zmeraj še kaj dodamo. Je pa prostor po meri moškega.« V prostoru je kavč, pijača, t.i. play room s Playstation konzolo, stene krasijo citati znanih osebnosti, fotografije, oprema pa je namensko izbrana v kombinaciji temnega lesa in črne barve, ki da brivnici točno tisti pridih tujega, a hkrati domačnega, ki ga je lastnik želel. Najpomembnejša pa je izkušnja, ki jo stranka doživi na brivsko-frizerskem stolu.

Jože se je uril v Gradcu in Rotterdamu

»Najprej sem se uril pri enem izmed najboljših brivcev v Gradcu, nato pa sem opravil The Old School Barber Academy na Nizozemskem, kjer sem se naučil briti s t.i. enoklingerskim rezilom. V Rotterdamu na Nizozemskem so najboljši brivci na svetu in vesel sem, da sem imel možnost delati z njimi. Hvala tudi prijatelju Marku, pri katerem sem v času tega tečaja bival.« O opravljenih izobraževanjih priča tudi potrdilo, ki krasi steno brivnice. Kasneje se je Jože, ki ga poznamo tudi pod umetniškim imenom Josh Somen, zaposlil v Avstriji. »V Gradcu so mi ponudili službo tudi v brivnici, a si nekako nisem želel ostati v tujini. Ker imam sam zadnjih 10 let brado, sem opazil, da je na našem območju barberjev malo. Sam sem si brado hodil urejat v Avstrijo in v Kranj. Res sem vesel, da lahko približam to dejavnost svojim soobčanom in seveda tudi širše

Barbershop Askari
Jože med izobraževanjem na Nizozemskem, foto: osebni arhiv

Britje z vročo brisačo, več različnimi brivniki, posebni pudri in kreme za nego moške kože vseh mogočih vonjev, da si posameznik lahko izbere takšnega po svoji meri in še več specializiranih izdelkov krasi pult brivnice v Lenartu, kjer se je Jože Šömen s poslovnim partnerjem Mariom Škrlecom posvetil urejanju moških pričesk in brad.

Zanimanje je veliko

Jože je bil kot Josh Somen poznan po Sloveniji in tujini. »Na maturantskih izletih dveh agencij sem kot DJ spremljal številne mlade, sodeloval sem na znanih festivalih elektronske glasbe z najbolj znanimi DJ-i. Danes seveda časi tovrstnim partyem niso naklonjeni, zavrtim pa še glasbo na praznovanjih prijateljev in znancev. Pa seveda tudi v brivnici se suče izbrana glasba skozi manjšo mešalno mizo

Jože je prenovil celotno nadstropje na Trgu osvoboditve v Lenartu, kjer je bil v preteklosti uspešen frizerski salon in prenova še ni dokončna, zatrjuje.

»S 4. januarjem sva z Mariom Škrlecom pričela z delom in prvi mesec je skoraj že za nama. Bil je uspešen. Zanimanje med Lenartčani, pa tudi širše je veliko. Vesela sva predhodnega naročanja, a stranke sprejmeva tudi brez naročila, med 10. in 13. ter 14. in 18. od ponedeljka do petka. Zahvaliti pa se morava tudi zaposlenim na Obrtno-podjetniški zbornici v Lenartu, kjer so nama pomagali pri urejanju potrebne dokumentacije

Barbershop Askari
Brivnica Barbershop Askari, notranjost, foto: osebni arhiv

Brivnice so bile v preteklosti pomemben del mestnega utripa, sploh v ZDA. »V Barbershop Askari si lahko moški uredi frizuro in brado, se sprosti in oddahne od vsakdanje naglice. Ženske imajo svoje frizerske in kozmetične salone, moški imamo brivnico, kjer se lahko uredimo za poslovno srečanje, zabavo ali vsakdanjo nego. Za razliko od klasičnih frizerskih salonov z Mariom veliko uporabljava klingo, s katero najprej urediva linije, pobrijeva zatilje, nato pa se posvetiva bradi, ne samo samemu britju, ampak tudi negi.

Jaz pa predvsem veliko razmišljam o tem kako narediti posamezniku najbolj primerno frizuro, glede na njegovo gostoto in razporeditev las, to je zelo pomembno.« razloži Jože, ki je dokazal, da ni nikoli prepozno, da pričneš v življenju delati to, kar te veseli in za kar nosiš v sebi talent.

»Friziral in bril sem že pred tem - prijatelje, znance in sorodnike, pri tem pa naletel na dobre odzive. Zakaj pa ne bi poskusil tega razviti v poslovnem smislu, sem si mislil

Barbershop Askari
Jože in Mario med delom, foto: Damjan Župec

Ideja tudi o kotičku za modo in nego v sklopu brivnice

Vedno pozitivno misleči Lenartčan, ki mu redko zmanjka besed, je tudi ljubitelj notranjega opremljanja in mode. »Ja, res, zbiram športne copate, doma imam pravo zbirko redkih modelov. Pa tudi samo opremljanje brivnice recimo mi je bilo v veliko veselje.« Zato tudi ni odveč omeniti, da razmišlja o kotičku za modo in nego v sklopu brivnice. »Ponudili bi izdelke za nego brade, kape, morda bi lahko ponudili tudi čiščenje čevljev, kar je bilo v času brivnic v preteklosti zelo priljubljena dejavnost v mestih

Jože in Mario z veseljem uredita frizuro tudi otrokom - fantom, ki lahko z lepo urejeno pričesko v brivnici odigrajo še kakšno videoigro in se zato posebej radi vračajo.

Tako, da ne glede na to, da ime brivnice v svoje zavetje vabi predvsem predstavnike moškega spola, so v Brivnici Barbershop Askari, dobrodošli vsi.



Več v Gospodarstvo