Znani stripar in oblikovalec iz Svete Trojice razstavlja po vsem svetu

Romeo Štrakl je grafični oblikovalec, slikar, stripar, ilustrator in grafik, ki biva in dela v Sveti Trojici v Slovenskih goricah. Plakat, ki ga je oblikoval je bil na ogled v Art Rock Gallery v San Franciscu, sodeloval je na razstavi stripov v Franciji, letos pa je bilo njegovo delo med 226 sodelujočimi deli izbrano tudi za 8. državno tematsko razstavo JSKD Videz tipnega 2022.

Aleksandra Papež, torek, 25. januar 2022 ob 15:33
Romeo Štrakl in umetniško delo z naslovom Roka, foto: Maja Mekina

Romeo Štrakl in umetniško delo z naslovom Roka, foto: Maja Mekina

Umetniško delo Romea Štrakla z naslovom Roka je bilo izbrano za 8. državno tematsko razstavo JSKD Videz tipnega 2022. Razstava bo potekala v galeriji v Murski Soboti in bo na ogled od 30. junija do 10. avgusta letos.

Na desetih regijskih razstavah v organizaciji JSKD je bilo skupno na ogled 226 del. Za državno razstavo je državni selektor, akademski slikar Robert Lozar izbral 55 del.

Romeo je skladno s specifičnim razpisom izbral za izdelavo grafike tehniko sitotiska, tisk skozi mrežico. Fotografiral je Barbarino roko in jo ekstremno povečal. Format grafike je 50x70 cm in med njegovimi deli izstopa, saj gre za grobi raster s fluoroscentnim ozadjem.

Svoje znanje v svojem ateljeju predaja naprej

Romeo je grafični oblikovalec, slikar, stripar, ilustrator in grafik, ki biva in dela v Sveti Trojici. Romeo Štrakl in Barbara Borlovan sta 6. junija 2020 uresničila svoje sanje in otvorila Art RoBa atelje&galerijo v Sveti Trojici v Slovenskih goricah. Art je umetnost, RoBa, kar, pomeni tudi blago, predmeti, stvari, pa je izpeljanka njunih imen. Septembra 2020 pa sta vrata svojega ateljeja ob gostoljubno odprla tudi mladim ustvarjalcem. V lastnem ateljeju, galeriji in likovni šoli tako skupaj s partnerko Barbaro, prav tako umetnico, svoje znanje, skozi različne likovne delavnice za vse generacije, predaja naprej.

»Obiskoval sem Srednjo šolo za oblikovanje v Ljubljani, nato pa se posvetil stripu. Moji stripi so bili objavljeni v reviji Mladina, Stripburger in drugih domačih in tujih revijah ter časopisih. Ker v domačem podjetju Štrakl d.o.o. opravljam delo grafičnega oblikovalca, me je nekako čisto odneslo v te vode, Barbara pa me je ob tem ponovno motivirala za tehniko akvarela, čeprav najraje rišem, tudi portrete in uporabljam tehniko sitotiska, ki spada h klasični grafični umetnosti

Barbara med delavnico
Barbara med delavnico, foto: osebni arhiv

Romeu tudi sicer največ pomenijo nagrade, ki jih podeljujejo strokovne komisije, saj so le-te odraz razvoja in povratna informacija o delu vsakega umetnika.

»Z Barbaro sva sodelovala na razpisih javnega sklada Moja veduta in Moja krajina, na Ekstempore Art Kum in na 3. mednarodnem festivalu akvarela Mini Castra 2020 v Ajdovščini. Sodelovanje na ekstemporih ima svoj čar. Z Barbaro veliko ustvarjava skupaj, ob glasbi, v istih prostorih, čeprav nekoliko zmotno velja prepričanje, da se sicer umetniki raje držimo vsak zase.« razloži z nasmehom.

Kot stripar je imel Romeo že več samostojnih razstav in bil leta 2000 izbran za enega izmed predstavnikov slovenskega stripa za razstavo stripov v Franciji. Poznan je po treh stripovskih albumih Točno opolnoči in druge zgodbe, Drugi album in Prekletstvo tretjega albuma.

Njegov plakat v San Franciscu

Konec lanskega leta pa je ilustriral potopis o angleškem Lake Districtu Branka Gradišnika. Nova Gradišnikova knjiga Če zdaj doma na zofi kdaj, strogo zaupno po Lake Districtu je s Štraklovimi ilustracijami pred kratkim izšla pri Založbi Pivec. »Za knjigo je bilo narejenih nekaj čez 20 ilustracij, v stripovskem stilu, risanih s tušem in kasneje računalniško dodanimi sivinami. Naslovnica je bila narejena v barvah in akvarelni tehniki. Za knjigo sem pripravil tudi vinjete in inicialke za začetke teksta. Izbor motivov smo naredili skupaj z avtorjem in urednikom Ninom Flisarjem. Ob zadnjem pregledu ilustracij je imel avtor le malenkostne pripombe, ki sem jih pri popravkih upošteval in zadeva je bila potrjena.« je razložil Štrakl, ki je tudi strasten zbiralec albumov skupine The Who ter z njimi povezanih predmetov.

Oblikoval je več ovitkov za CD plošče, plakate za koncerte, med njimi je posebej ponosen na plakat za koncert Boba Dylana v Ljubljani, ki je bil izbran tudi za razstavo v Art Rock Gallery v San Franciscu.

Romeova dela iz serije Rock portreti pa si je mogoče ogledati tudi v kavarni Cafe Moulin v središču Lenarta.



Več v Kultura in izobraževanje