Ste že uveljavili pravico do osebne asistence?

Rabite vi ali vaš bližnji pomoč in še niste uveljavili svoje pravice do osebne asistence?

Prlekija-on.net, sreda, 2. februar 2022 ob 20:47
Osebna asistenca

Osebna asistenca

Zavod Alternativa Ljutomer, vam lahko kot izvajalec osebne asistence pomaga pri uveljavljanju pravice do osebne asistence. V kolikor ste gibalno omejeni, slabovidni, po kapi, hudi prometni nesreči, uporabljate invalidski voziček, hoduljo in potrebujete pomoč druge osebe potem vam svetujejo, da zaprosite za osebno asistenco.

Osebna asistenca je pomoč posamezniku pri vseh tistih opravilih in dejavnostih, ki jih sam ne more izvajati zaradi invalidnosti ali dolgotrajne bolezni, a jih vsakodnevno potrebuje doma in izven doma, da lahko živi neodvisno, aktivno in je enakopravno vključen v družbo.

V STORITVE OSEBNE ASISTENCE SE ŠTEJE:

Pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih (pri oblačenju in slačenju, pomoč pri umivanju, hranjenju in pitju, gibanju,...),
Pomoč v gospodinjstvu (pri pripravljanju hrane, čiščenju in vzdrževanju bivalnih prostorov, oskrbi hišnih ljubljenčkov, pri nabavi živil in drugih potrebščin,...),

Spremstvo (vodenje in pomoč pri orientaciji v prostoru, spremstvo do zdravnika, trgovine, na kulturne prireditve, zdravilišče, ohranjanju socialnih stikov,...).

KAKO SI UREDITI OSEBNO ASISTENCO?

Zavod Alternativa Ljutomer vam pomaga pri dokumentaciji in skupaj z vami poišče osebnega asistenta, ki ga/jo nato zaposli.

  1. korak pokličte jih na tel 030 329 673 da vam brezplačno pomagajo in svetujejo pri izpolnitvi in oddaji vloge ter glede obiska komisije.
  2. korak je obisk komisije
  3. korak prejetje odločbe o osebni asistenci
  4. korak pokličete jih da se dogovorite za izvajanje asistence.
KDO JE UPRAVIČEN DO OSEBNE ASISTENCE?

Do osebne asistence je upravičena oseba s stalnim bivališčem v Sloveniji, stara od 18 do 65 let in potrebuje pomoč najmanj 30 ur tedensko. Na pridobitev pravice do osebne asistence ne vpliva ali oseba živi sama ali v družinskem gospodinjstvu.
V kolikor želite več informacij jih kontaktirajte na telefonsko številko 030 329 673 ali jih obiščete na spletni strani https://oa-prlekije.si/.



Več v Kultura in izobraževanje