17. žetev zlatega pšeničnega klasa na Stari Gori

Pomerili so se tudi župani in podžupan

Branko Košti, ponedeljek, 11. julij 2011 ob 18:524
Kosci

Kosci

Sedemnajst let zapored na Stari Gori pripravljajo turistično - etnološko prireditev Žetev zlatega pšeničnega klasa. Morda bi kdo pomislil, da so pokazali že vse in nimajo s čim več privabiti obiskovalcev, vendar prizadevni organizatorji pod vodstvom Gasilskega društva vsako leto presenetijo z novostmi številne obiskovalce od blizu in daleč.

Tudi letos so z gasilci združile moči članice Društva kmečkih žena in deklet SV. Jurij ob Ščavnici in člani Društva ljubiteljev starodobne tehnike Oldteimer. Ob strokovni pomoči Kmetijske svetovalne službe iz Gornje Radgone so pripravili prireditev, ki je v ta lep in zelo urejen kraj privabila množico obiskovalcev.

Po uvodnem nagovoru predsednice DKŽD Eme Lančič se je dogajanje iz hladne lipove sence preselilo na vročo njivo ob znamenitem mlinu na veter. Na odmerjenih parcelah velikosti tri krat petnajst metrov so se najprej pomerile žanjice s srpi, za njimi pa še ekipe s kosci in pobiralkami. Njihovo delo so skrbno spremljali tudi sodniki, saj je na rezultat poleg hitrosti vplivala tudi kakovost opravljenega dela. Nazadnje so "svoje parcele" ob pomoči pobiralk poželi še župani: radgonski Anton Kampuš, radenski Janez Rihtarič, križevski Branko Belec, domači župan Anton Slana, "ljutomersko parcelo" pa je požel podžupan Janez Vencelj.

Sledil je prikaz mlatitve, ki ga je kar na njivi pripravil znani ljubitej in zbiralec starodobne tehnike, domačin Franc Belšak. S svojo več kot šestdeset let staro mlatilnico, katero je poganjal njegov znameniti traktor na drva, je omlatil del požete pšenice. Preostanek so na lojtrnem vozu s konjsko vprego prepeljali v bližino gasilskega doma, kjer so prikazali še način mlatitve z "drešmašinom", najprej na ročni pogon, nato pa še na pogon preko "gepeljna" s pomočjo konja. Prikaz so nadaljevali s čiščenjem zrnja z "bintmlinom", nakar so na ročnem valjčnem mlinu zmleli moko.

Tako so si obiskovalci v slabih treh urah ogledali ves postopek od njive do moke. Tekmovanje na tej prireditvi sicer ni v prvem planu, kljub temu so organizatorji vse tekmovalce nagradili, najboljši v posamiznih disciplinah so prejeli tudi pokale:
- v kategoriji žanjic sta si prvo mesto razdelili Anica Kramberger iz DPŽ Gornja Radgona in Elizabeta Majerič iz Društva gospodinj Juršinci
- ekipno so bile med žanjicami najboljše članice Društva gospodinj Juršinci
- med kosci s pobiralkami je bila najboljša prva ekipa DKŽD Sv. Jurij ob Ščavnici s koscem Edom Leskovarjem in pobiralkama Anico Tancoš in Marto Klemenčič
- v konkurenci županov in podžupana se je najboljše odrezal domačin Anton Slana

Prireditev se je nadaljevla v veselico ob zvokih Ansambla Roka Žlindre, manjkalo pa ni niti pristnih kmečkih dobrot.


Več v Družabno