Zajele so nas plohe, padalo je tudi babje pšeno

Babje pšeno je padavina v obliki drobnih belih neprozornih gostih okroglih zrn s premerom od 1 do 5 mm, ki so brez ledenega oklepa. Pri padcu na trdo podlago odskakujejo in se razletijo.

Prlekija-on.net, sobota, 26. februar 2022 ob 16:51
Babje pšeno

Babje pšeno

V soboto okoli poldneva so ponekod v severovzhodni Sloveniji nastale manjše plohe z dežjem, ponekod pa je padalo babje pšeno, tudi v okolici Ljutomera. Babje pšeno je padavina v obliki drobnih belih neprozornih gostih okroglih zrn s premerom od 1 do 5 mm, ki so brez ledenega oklepa. Pri padcu na trdo podlago odskakujejo in se razletijo. Ob padavinah je bilo rahlo oblačno, nato se je spet hitro zjasnilo in posijalo je sonce.

Babje pšeno je naraven pojav, ki ga sicer vidimo redkeje.

Pihal bo okrepljen severovzhodni veter

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso), bo popoldne na zahodu precej jasno. Drugod bo spremenljivo oblačno, nastalo bo nekaj kratkotrajnih ploh. Pihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 8, na Goriškem in ob morju okoli 11 °C.

V nedeljo bo na zahodu delno jasno. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno, predvsem na jugovzhodu bo lahko občasno rahlo snežilo ali rahlo deževalo. Še bo hladno in vetrovno. Jutranje temperature bodo okoli 0, v alpskih dolinah do -5, na Primorskem okoli 4, najvišje dnevne od 4 do 7, na Goriškem in ob morju do 11 °C.

Danes ponoči in jutri bodo najmočnejši sunki burje na Primorskem dosegali hitrost od 100 do 120 km/h.

V ponedeljek bo deloma jasno, več oblačnosti bo v vzhodni Sloveniji. Še bo pihal severovzhodnik, na Primorskem šibka burja. V torek bo pretežno jasno, veter bo oslabel.

Napoved vremena
Napovedane temperature za Ljutomer v tem tednu, vir: Accuweather aplikacija


Več v Narava