Množično obiskan Praznik žetve na Polenšaku

Praznik žetve na Polenšaku

Branko Košti, torek, 19. julij 2011 ob 02:34
Klepači

Klepači

Medtem, ko na poljih rohnijo ogromni kombajni, se nekateri v Prlekiji trudijo mlajši generaciji v poduk, starejšim pa za obujanje spominov, prikazati način žetve v časih, ko so bili glavno orodje za spravilo pridelka srpi in kose, glavno pogonsko sredstvo pa delovne roke kmetov in kmetic.

Turistično društvo Polenšak v občini Dornava je eno tistih, ki se trudi ohranjati kulturno zgodovinsko in etnološko dediščino. V ta namen že dolga leta pripravlja prireditev Praznik žetve. Začetki prireditve segajo pravzaprav še v čas, ko žetev s srpom in koso ni bila nobena posebnost, saj so pred oseminštiridesetimi leti, ko so pripravili prvi Praznik žetve, to težko, a prijetno kmečko opravilo še opravljali na ta način. Z leti so si delo lajšali s kosilnicami, katere so vlekli konji, pojavile so se motorne kosilnice z znamenitimi » klopotci«, s katerimi je bilo mogoče izdelati snope, nato čedalje bolj izpoponjeni kombajni.

Seveda so tudi na Polenšaku in v okolici sledili napredku, vendar srpov, kos in ostalih naprav, ki so jim v preteklosti lajšali težko kmečko delo, niso zavrgli. Pridno so ga shranili in ga enkrat letno, na Prazniku žetve, na veselje številnih obiskovalcev,

48. Praznik žetve s tradicionalno razstavo kruha in pogač, so praznovali v soboto, 16. in v nedeljo, 17. julija. Množico obiskovalcev, ki so se oba dneva dobesedno drenjali, so navdušili s pestrim programom in tradicionalno kmečko kulinarično ponudbo.

V soboto so odprli razstavo kruha in pogač ter prikazali stare stroje, orodja in kmečko izbo, predstavile so se predice, Ljudski godci DU Polenšak, ob zvokih ansambla Osvajalci so se zavrteli, tekmovali pa so tudi v zabavnih igrah. Nato so oder zasedli Modrijani in do jutranjih ur zabavali mlado in staro.

Osrednja prireditvev v nedeljo se je pričela s prikazom klepanja srpov, sledil je prevoz žanjic in gostov s konjskimi vpregami do njive. Prve snope so požele žanjice s srpi, nato so se pridružili kosci s pobiralkami, ogledali smo si lahko žetev s kosilnico na konjsko vprego iz z » žetalico« na motorni kosilnici. Seveda je bilo treba snope zložiti v » rastave«. Po končanem delu je gospodinja na njivo prinesla kmečko jüžino, gospodar pa vino. Nato se je dogajanje preselilo na škedenj, kjer smo videli prikaz mlatve z » drešmašino« na ročni pogon in s pomočjo konjev preko gepljna, z mlatilnico , s posebno glasnim aplavzom pa so obiskovalci nagradili mlatce s cepmi, ki so navdušili še s plesom s cepmi, katerega smo mnogi videli prvič. Sledilo je še »vejanje« pšenice z bintmlinom in mletje pšeničnega zrnja na žrmljah. Za zaključek so se na podu zavrteli mladi plesalci folklorne skupine KD Podgorci.

V obeh dneh prireditve so bili obiskovalci deležni bogate ponudbe dobrot iz kmečke peči, večini so najbolj teknile sveže pečene gibanice, dobro pa se je prodajal tudi domači kruh in ostalo pecivo. Dvodnevno praznovanje so zaključili veselo, ob zvokih ansamblov Donačka, Trubadurji in pevko Tanjo Žagar.


Več v Družabno