Predstavili zbornik v prleščini

V zborniku so objavljena besedila in fotografije izbranih avtorjev, ki so se prijavili na razpis Oglote o Prlekih, ki sta ga lani objavili JSKD Območna izpostava Ljutomer in Splošna knjižnica Ljutomer.

Prlekija-on.net, četrtek, 10. marec 2022 ob 08:14
Predstavitev zbornika v prleščini

Predstavitev zbornika v prleščini

Na praznik Dan žena je v Galeriji Anteja Trstenjaka potekala predstavitev zbornika, v katerem so objavljena besedila in fotografije izbranih avtorjev, ki so se prijavili na razpis Oglote o Prlekih, ki sta ga lani objavili JSKD Območna izpostava Ljutomer in Splošna knjižnica Ljutomer. Pričujoča publikacija je izdana v počastitev 110-letnice rojstva Manka Golarja, ki je otroštvo preživel v Ljutomeru in nekaj časa tukaj tudi služboval.

Strokovna komisija v sestavi, Cilka Jakelj, Jasna Branka Staman in Saša Pergar, je naredila jezikovni pregled vseh tekstov. Tako so v zborniku objavljena dela dvajsetih avtorjev literarnih prispevkov (Ciril Hojnik, Ksenija Kolar Švarc, Janja Magdič, Zdravko Patty, Mira Rebernik Žižek, Zlatka Ritonja, Ljudmila Zmazek, Irena Skotnik, Mira Uršič, Nada Holc, Olga Majcen, Larisa Maček, Maša Balažič, Eva Petek, Zoja Kirič, Ema Šoštarič, Aurora in Ivona Nedog, Majda Slavinec, Zlatko Zdovc) in štirje avtorji fotografij (Bernard Rebernik, Gabrijela Kuhar, Sara Vinkovič, Mira Rebernik Žižek). Zbornik odlikuje tudi strokovni uvodni sestavek Saša Pergarja, v katerem so podrobneje razložene pravopisne smernice, katere je strokovna komisija upoštevala pri pregledovanju prispelih del. Za naslovnico je fotografijo prispeval Staš Rudolf iz Ljutomera.

Vse navzoče je pozdravila direktorica knjižnice, Vesna Laissani. Na prireditvi sta Mira Rebernik Žižek in Saša Pergar brala odlomke iz objavljenih del prisotnih avtorjev, katerim so se organizatorji zahvalili za sodelovanje. Program so popestrili Beročka in člani Kluba prleških babic. V imenu Občine Ljutomer je navzočim spregovoril tudi podžupan, Niko Miholič in vsem prisotnim ženskam podelil vrtnico.

»Zaradi močne naklonjenosti do domačega narečja in domače pokrajine nasploh prleščina ostaja pomembna danost in prvina identifikacije večine njenih govorcev. Vendar se, tako kot katerikoli jezik nasploh, nenehno spreminja, zaradi družbeno-zgodovinskega dogajanja in sprememb v načinu življenja pa nekatere njene plasti, denimo besedišče določenih področij, počasi, a vztrajno tonejo v pozabo,« je med drugim zapisano v spremni besedi.

Zbornik je na prodajo v Domu kulture na OI JSKD, Prešernova 20 in tudi v Zadrugi, Ul. Jureša Cirila v Ljutomeru.



Več v Kultura in izobraževanje