Ob padcu neznanega predmeta nenavaden zvok slišali tudi v vzhodni Sloveniji

Neznan predmet, ki je padel z neba, je povzročil glasen tresk in za sabo pustil manjši krater.

Prlekija-on.net, petek, 11. marec 2022 ob 08:23
Objavil/a Slovenski letalski portal - Slovenian Aviation Site dne Četrtek, 10. marec 2022

Na tla je padel neznani predmet

V Zagrebu, na območju Jaruna, je v četrtek zvečer, nekaj po 23. uri na zemljo padel do sedaj neznan predmet, ki je povzročil glasen tresk in za sabo pustil manjši krater.

"Zagrebška policijska uprava je po 23. uri prejela več prijav prebivalcev, da so na širšem območju Jaruna čutili detonacijo, ki je sledila padcu objekta iz zraka. Na kraj dogodka smo takoj napotili policijske patrulje, ki so na zeleni površini na naslovu Jarunska bb našle krater, v širši coni pa dve padali, ki so ju prav tako prijavili prebivalci," sporoča zagrebška policija.

"Po najdenih fotografijah na socialnih omrežjih bi lahko prišlo do padca še neznanega večjega objekta. Na mestu padca objekta je nastal manjši krater, razbitine pa so na večjem območju padca. Nenavaden zvok je bil slišan v tistem času tudi v večjem delu vzhodne Slovenije, kot nam javljajo bralci portala. Razvijajo se teorije kaj bi lahko to bilo? Območje je zaprto, preiskava poteka," pa je ob tem poročal Slovenski letalski portal.

Strokovnjak za vojno letalstvo in urednik portala The War Zone Tyler Rogoway ob tem trdi, da bi lahko šlo za izvidniški brezpilotni letalnik, ki je prišel iz Ukrajine, poroča index.hr. Naj bi šlo za izvidniško letalo Tu-141. Do sedaj ni jasno, kako je letalo lahko preletelo zračni prostor zveze NATO, ne da bi ga ob tem zaznali sistemi.

"Vključene so vse pristojne službe, takoj od strmoglavljenju brezpilotnega letala vojaškega tipa, ki je po do zdaj zbranih podatkih vdrlo v hrvaški zračni prostor od vzhoda proti zahodu, torej iz madžarskega zračnega prostora, s hitrostjo 700 km/h pri višine 1300 m," je po zasednaju sveta za nacionalno varnost sporočila hrvaška vlada, poroča index.hr.

Po poročanju RTV Slovenija je hrvaški premier Andrej Plenković v izjavi povedal, da gre za letalnik ruske proizvodnje, a da ni znano, ali je v lasti ruske ali ukrajinske vojske. Hrvaški predsednik Zoran Milanović pa je kasneje sporočil, da gre za resen incident. "Objekt je nad Madžarsko letel več kot 40 minut, nad Hrvaško pa manj kot sedem minut, zrušil se je na področje Jaruna, na srečo brez žrtev. Gre za resno incident in ga tako obravnavamo. Preiskava je v teku, želimo ugotoviti vse podrobnosti," je po poročanju RTV Slovenija povedal predsednik.

‼️IZREDNA NOVICA‼️ IZREDNI ŠE NEPOJASNJEN DOGODEK V ZAGREBU DANES PONOČI Pred dobro uro je prišlo na območju...

Objavil/a Slovenski letalski portal - Slovenian Aviation Site dne Četrtek, 10. marec 2022
Snažna detonacija kod studentskog doma na Savi

Snažna detonacija kod studentskog doma na Savi: Nešto je palo s neba, pogledajte ostatke samo 30-ak metara od jednog od paviljona Studentskog doma Stjepan Radić. Više: https://bit.ly/366ogfC

Objavil/a Jutarnji dne Četrtek, 10. marec 2022


Več v Črna kronika