Posteljno pregrinjalo osveži videz vaše spalnice

Pri oblikovanju prostorov skušamo prostore polepšati s preprogami, okvirji, zavesami, drobnarijami in še z marsikaterim drugim dekorativnim dodatkom. Ostaja pa izdelek, ki ne spremeni le celotne atmosfere prostora, ampak nas pogosto spremlja tudi v naših intimnih prostorih - prevleke za odeje!

Oglasno sporočilo, petek, 11. marec 2022 ob 11:44
Posteljno pregrinjalo

Posteljno pregrinjalo

Prevleke za odeje z različnimi velikostmi in vzorci postajajo nepogrešljive v naših življenjih. Uporaba te posteljnine, ki ima različne vrste tkanin ima številne prednosti, poleg tega pa obogati dizajn.

Kaj sploh je prevleka za odejo?

Prevleke za odeje so znane tudi kot posteljna pregrinjala. Namenjene so prekrivanju naših postelj. Sestavljene so iz plasti tkanin, vendar so v primerjavi z volno ali debelimi odejami tanjše. Uporabljajo se predvsem za dekoracijo postelj in na koncu tudi spalnic. Glede na letni čas in vrsto prevleke, pa jo lahko uporabite tudi za spanje.

Te prevleke so v glavnem sestavljene iz materialov, kot so bombaž, poliester in žakard, ki je med njimi najbolj trpežen. Obstajajo različne vrste prevleke, tako da si prav vsak lahko izbere svojo glede na njegov okus.

Pregrinjalo za posteljo

Kakšna je razlika med odejo in prevleko za odejo?

Odeje so sestavljene iz materialov, kot so bombaž, volna, krzno itd. Poleg tega uporabljamo odeje za ogrevanje oz. pomoč pri spanju; še več, ko gre za odejice za dojenčke, imajo te odejice različne funkcije: kot dodatki, igrače, za povijanje itd.

Za razliko od odej prevleke niso namensko zasnovane za spanje. Zasnovane so za pokrivanje postelje od vrha do tal, spalnici dajejo eleganten videz, skrijejo druge plasti rjuh na postelji itd.

Kakšna je zgodovina prevlek za odeje?

Zgodovina prevlek sega v nastanek odej. Te jih je v 14. stoletju izumil Thomas Blanquette v Bristolu v Angliji. V tistem času je kot flamski tkalec izdelal prvo odejo z uporabo volnenega materiala. Njegovo ime je zelo znano, ker je on tisti, ki je dal »odeji« ime po svojem priimku. Uporaba izdelkov, ki so podobni odeji, pa segajo v čase še pred izumom pisave.

Izdelke kot odeje poznamo že iz časov življenja v jamah, bil je tako nekako način, s katerim so se ljudje zatekli k zaščiti zase in svojih potomcev. V starih časih so se uporabljala pregrinjala iz pravega usnja ali krzna, z uvedbo koncepta postelje in spalnice pa so ljudje začeli uporabljati spalne izdelke, kot so odeje, pregrinjala, posteljnina, vzglavniki, ...

Po vsem svetu obstajajo različne vrste odej z različnimi dizajni in teksturami. Na primer - Mehika ima stil odeje z različnimi barvami in posebnimi vzorci.

Prva uporaba prevlek sega v 18. stoletje v Ameriki. Takrat so bili nekateri ljudje dovolj bogati, da so kupovali takšne izdelke od usposobljenih tkalcev, vendar pa je vseeno večina žensk iskala načine za izdelavo lastnih prevlek za spalnice.

Kakšne so prednosti uporabe prevlek za odeje ali pregrinjal?

Doslej smo govorili o definiciji in zgodovini prevlek, osredotočili pa smo se predvsem na oblikovno dimenzijo teh. Vendar, ali je to vse? Ali ljudje uporabljajo te izdelke samo zato, da bi svojim spalnicam dali bolj dekorativni videz? Odgovor je NE!

Zato raje pojdimo k prednostim, ki nam jih nudi uporaba prevlek.

Posteljna pregrinjala

Prednosti uporabe posteljnih prevlek

Prva stvar, higiena naših postelj! Naše postelje so morda najbolj stabilen prostor, kjer čez dan ležimo. Oseba, ki spi 8 ur na dan, eno tretjino dneva preživi v postelji. Predvsem med počitnicami in lenobnimi dnevi opravljamo številne dejavnosti, kot so branje knjig, gledanje filmov, celo prehranjevanje v postelji, zato je zelo pomembno, da ta del okolja ohranjamo čist.

Ko odpremo okno, da v spalnico spustimo nekaj svežega zraka, se prah in umazanija v delcih porazdelita po naši postelji. Posledično se od nas pričakuje, da bomo vedno znova prali posteljnino; a prevleke nam omogočajo prihranek časa in denarja. Zato nam lahko pregrinjalo prinese veliko prihrankov, poleg tega pa poskrbi, da bo naša postelja higienska, čista in sveža.

Drugič, zahvaljujoč dimenziji pokritosti prevlek za odeje, imamo možnost dolgoletne obstojnosti posteljnine. Ta del je povezan tudi s prvo prednostjo. Posteljnina, ki je nenehno izpostavljena prahu v zraku, se umaže in jo je treba oprati, vendar lahko ta proces pranja (še posebej, če ga izvajate pri visokih temperaturah) povzroči, da se vaše rjuhe hitreje obrabijo. To se lahko spremeni v finančno negativno situacijo. Poleg tega, da lahko s trdno, kakovostno prevleko za odejo dobite veliko bolj trpežne rjuhe in s tem prihranite pri stroških.

Uporaba prevlek ni omejena le na idejo oblikovanja. Te prevleke lahko uporabite kot dodatno plast za toploto. Glede na vrsto tkanine, ki jo izberete, se lahko z njimi tudi pokrijete.

Če iščete nekaj novega za svoje postelje, je to najboljša odločitev. Prevleke za odeje bodo dale prijeten videz, ki bi si ga želeli. Na primer, če imate čudovito in okrašeno vzglavje postelje, lahko z izbiro trdne prevleke za odejo poudarite veličino svojega posteljnega vzglavja; ali ravno nasprotno, če imate preprosto oblikovano pohištvo za spalnico, lahko z izbiro vzorčastih, pisanih ali svetlečih prevlek spremenite vzdušje prostora.

Naj vaša postelja zasije tako v čistoči kot v lepoti.



Več v Gospodarstvo