V Radencih okronali 25. Vinsko kraljico Slovenije

Za 25. Vinsko kraljico Slovenije za leto 2022 sta dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, okronala Ano Protner.

Prlekija-on.net, petek, 11. marec 2022 ob 23:34
Kronanje 25. Vinske kraljice Slovenije

Kronanje 25. Vinske kraljice Slovenije

V letu 2022 bo kot 25. Vinska kraljica Slovenije predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini Ana Protner. Kot bodočo Vinsko kraljico Slovenije jo je v novembru 2021 izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. Novo kraljico, ki prihaja na slovenski vinski prestol iz Vinorodne dežele Podravje, Mariborskega vinorodnega okoliša, sta v petek, 11. marca 2022 okronala minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jože Podgoršek ter predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Slovesnosti v hotelu Radin v Radencih so se udeležili številni pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije in drugi visoki gosti.

Na kronanju je prisotne najprej pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, nosilca institucije Vinska kraljica Slovenije. Slavnostni govornik je bil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek. Z nagovorom se je od prestola poslovila Ana Pavlin, 24. Vinska kraljica Slovenije, ki je v letih 2020 in 2021 sodelovala na nekaj manj kot stotih dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin.

Nova Vinska kraljica Slovenije prihaja iz vinorodne dežele Podravje, Mariborskega vinorodnega okoliša, natančneje iz Malečnika pri Mariboru. Njihova domača vinska klet pod imenom Hiša Joannes Protner obdeluje 13 ha vinogradov, od tega polovico ekološko. Ana Protner je v delo z vinom vpeta že od malih nog. Nadaljuje ga tudi kot študentka. V letu 2020 je diplomirala na Turistici Portorož in se trenutno izobražuje na magistrskem študijskem programu, smer marketing - management na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. V letih 2018 - 2020 je bila tudi Mariborska vinska kraljica.

Po svečanem nagovoru in prisegi je Ani Protner, Vinski kraljici Slovenije 2022, najprej čestital pokrovitelj avtomobila Dušan Rajh. Avto Rajh - Ford, Ljutomer, Murska sobota ji je za čas enoletnega mandata predal ključe kraljevske kočije, avtomobila Ford Ecosport Active 1.0, 125 KM.

Sledil je nagovor pokrovitelja kraljičinega vina Boštjana Protnerja, hiša vin Joannes iz Malečnika. Vino 25. Vinske kraljice Slovenije je vrhunsko belo vino z zaščitenim geografskim poreklom, Renski Rizling, suho, letnik 2019, vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, lastna trgatev in polnitev Vino Piramida Maribor z.o.o. hiša vin Joannes Protner.

25. Vinski kraljici Slovenije sta čestitala in zbrane nagovorila Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Vesna Maučec, izvršna direktorica Zdravilišča Radenci, Sava Turizem d.d.

V imenu dosedanjih Vinskih kraljic Slovenije ji je čestitala 22. Vinska kraljica Slovenije, Katarina Pungračič.

25. Vinski kraljici Slovenije je čestital tudi predstavnik Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Alojz Cedula, sekretar društva, pri čemer so jo sommelierji sprejeli tudi med svoje častne člane.

V delo z vinom je vpeta že od malih nog

Ana Protner se je rodila 7. 3. 1998 v Mariboru. V letu 2020 je zaključila študij na Turistici Portorož z uspešnim zagovorom diplomskega dela. Pred tem je diplomirala tudi na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru. Trenutno je študentka magistrskega študijskega programa, smer marketing - management Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze v Mariboru.

Ana Protner prihaja na prestol Vinske kraljice Slovenije iz Malečnika, okolica Maribora. Doma imajo vinsko klet pod imenom Hiša Joannes Protner. Obdelujejo 13 ha vinogradov, od tega polovico ekološko. V delo z vinom je vpeta že od malih nog. Opravlja ga doma in v tujini, v naravi, na promocijskih sejmih, vodi degustacije... Vsa povezava vinskega posla ji je zelo blizu. Preko študentskih del je pridobivala izkušnje tudi pri cateringu, hotelskih delih in v prodaji. Sodelovala je pri sejemskih predstavitvah Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, Združenja družinskih vinarjev in vinogradnikov RS.

Vse njeno delo je od nekdaj povezano z ljudmi. V letih 2018 - 2020 je bila tudi Mariborska vinska kraljica. V tej vlogi je bila dvakrat v LR Kitajski, kjer je predstavljala Maribor in celotno Slovenijo. Gostovala je tudi v Ameriki, kjer je predstavljala vinsko hišo Joannes Protner na velikem dogodku skupaj z gostilno Rajh in Luko Dončičem.

Veliko je potovala z očetom v namene dela, že od malih nog. Vse njeno življenje je povezano z vinom in kulinariko.

Tekoče govori nemški in angleški jezik. V domači vinski hiši vodi promocijo, opravljen pa ima tudi tečaj WSET2 (Wein Spirits Education).

Foto: Jure Zauneker



Več v Družabno